Local

Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă: „Pompierii, salvatorii pe care ne putem baza, lăsați în grija sorții”

Publicat: 17 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Senatorul de Iași Diana Șoșoacă Pompierii salvatorii pe care ne putem baza lăsați în grija sorții
Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România

Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, despre faptul că guvernul neglijează Ziua Pompierului, implicit oamenii care salvează mii de vieți.

„Azi este Ziua Pompierului. Mă așteptam să văd o cât de mică preocupare din partea Guvernului, oficialităților față de acești oameni care își riscă viața pentru a o salva pe a celorlalți. Măcar pentru acest lucru, m-aș fi așteptat să văd o preocupare față de dotarea acestora, investirea în echipamente și tehnologie de ultimă oră. În urma exploziei de la Crevedia din data de 26 august 2023, unde peste 50 de pompieri au fost efectiv aruncați în foc de către marele comandant al acțiunii, Raed Arafat, precum și a acuzațiilor venite din civic, dar și din partea unora din politic printre care mă număr și eu, eternul Arafat a făcut o conferință de presă, la îndemnul ministrului MAI, cel puțin așa spune acesta, în care menționează că din 2015, de la Colectiv, a avut pe mână peste 1 miliard de euro pe care i-a investit în pompieri. Dacă stai să te uiți la dotarea acestora, îți dai seama cu ochiul liber că nu s-au cheltuit nici măcar 1 milion de euro, dar este interesant să știm ce s-a întâmplat cu miliardul de euro, când nici roboți de ultimă generație nu avem și este nevoie să moară oameni, pentru ca Arafat să rămână în funcție.

Căștile se topesc și se scurg pe fața pompierilor, arzându-i până la dezintegrare, costumele le iau foc, mănușile nu îi protejează, nu există costume aluminizante, spumă de stingere nu există, aceștia fiind nevoiți să ude cu apă în momente în care apa este ineficientă, dotările de ultimă generație nu există etc.

Ne întrebăm unde sunt banii. Nu numai miliardul de euro. Dar banii pentru ”Fundația pentru SMURD” pentru ce se adună? Ajung aceștia la SMURD, ajung aceștia la paramedici?

Care este motivul pentru care pompierii nu au salariile pe măsura riscului pe care și-l asumă?

Care este motivul pentru care a fost distrusă Salvarea unde activau cadre medicale și s-a înființat SMURD?

Care este motivul pentru care paramedicii, în fapt tot pompierii, cu doar 3 luni pregătire pentru intervențiile pentru situații de urgență, deși o asistentă are nevoie de pregătire 3 ani de zile de cursuri cel puțin să își ia o diplomă, nu au salariu pentru această muncă și sunt nevoiți în contul profesiei de pompier să exercite și funcția de paramedic, pentru aceiași bani?

Care este motivul pentru care pompierii nu au asigurare de viață plătită de angajator? Care este preocuparea lui Arafat pentru acești oameni? Doar să se folosească de ei media?

Solicit control la Departamentul pentru situații de urgență și la toate departamentele pe care le conduce Raed Arafat, în special pentru echipamentele achiziționate de acesta pentru pompieri și mai ales a banilor pe care Raed Arafat i-a cheltuit din 2015 până în prezent pentru echipamente, tehnologie, enumerându-mi punctual achizițiile, procedura, firmele de la care s-au achiziționat, fiecare echipament în parte cu specifiicațiile sale, preț, număr etc precum și dovada studiilor care îl recomandă pe Raed Arafat să se ocupe de acest departament.

Mai mult, solicit să îmi comunicați numărul de pompieri angajați la nivel național, defalcat pe fiecare județ în parte și cu punctele exacte și numărul de angajați, banii investiți defalcat pe fiecare județ în parte, cu echipamentele din dotare, sumele aferente, firmele producătoare și intermediare de la care s-au făcut achizițiile, precum și numărul de pompieri răniți și stadiul acestora, dar și decedați în operațiunile exercitate din 2015 până în prezent, defalcat pe fiecare județ în parte, pe ani etc.

Vă solicit control efectuat pentru sumele provenind de la Fundația pentru SMURD, condusă de Raed Arafat, pentru toți anii de când activează și mai ales din 2015 până în prezent și să îmi remiteți raportul de urgență. Vă solicit să îmi comunicați entitățile donatoare și traiectul banilor, mai ales.

Din 2015 până în prezent câte secții de arși au fost construite în România, câte de mari arși, câte locuri sunt la nivelul întregii țări, defalcat pe fiecare județ în parte cu menționearea expresă a tuturor orașelor și spitalelor, ce sume au fost alocate pentru aceste investiții și de ce este nevoie să trimitem răniții arși în străinătate, când ar trebui să avem posibilitatea să îi tratăm aici, la noi? Câți oameni mai este nevoie să moară ca să avem secții de arși în România la nivelul celor unde ne trimitem răniții?”

Comentarii
  • Foarte corect Doamna. Am ajuns sa ne conduca evreiii. Acestia scurg tara de miliarde de euro. La Ministerul sanatatii nu s-a gasit un roman, din 20 de milioane de romani nu s-a gasit unul capabil la Ministerul Sanatatii??? Vin straini sa ne conduca si sa directioneze banii catre tarile lor???. Ei isi fac spitale si tehnologii de ultima ora pe banii nostri. De ce sa faca un spital in Ro, cand poate sa il faca in Israel? Simplu nu? Asa ne ne trebuie, cu curul in casa, la tv si cu ajutoare, sa nu cumva sa iesim in strada

Adauga un comentariu