Economic Local

Sentință-bombă, la Iași! Un funcționar din Primărie, acuzat că a luat șpagă, a fost achitat definitiv de judecători!

Publicat: 30 apr. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Sentință-bombă la Iași Un funcționar din Primărie acuzat că a luat șpagă a fost achitat definitiv de judecători
Un funcționar public, acuzat că a luat șpagă, a fost achitat definitiv de judecătorii ieșeni

Ieri, judecătorii ieșeni au achitat definitiv un funcționar din Primărie acuzat că ar fi luat șpagă. Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au respins apelul formulat de procurori în cazul lui Ghiorghi Ciuștea. Bărbatul fusese achitat de Tribunalul Iași, dar anchetatorii au contestat decizia. Oamenii legii au susținut că funcționarul public din cadrul Primăriei Comunei Belcești ar fi primit mită 250 de lei pentru a-și face treaba, fapt ce a fost contestat în mod constant de către ieșean

O sentință-bombă a fost emisă ieri la Iași! Astfel, un funcționar din Primărie, acuzat că a luat șpagă, a fost achitat definitiv de judecători. Mai exact, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au respins apelul formulat de procurori în cazul lui Ghiorghi Ciuștea. Sentința este definitivă.
Bărbatul fusese achitat de Tribunalul Iași, dar anchetatorii au contestat decizia. Procurorii îl acuzaseră pe funcționarul de la Belcești că ar fi luat 250 de lei drept șpagă.

Funcționar din Primărie, achitat după ce a fost acuzat că ar fi luat șpagă

Magistrații ieșeni au constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Procesul lui Ghiorghi Ciuștea a început în urmă cu aproximativ 3 ani. Atunci, funcționarul din Primăria Comunei Belcești a fost acuzat de luare de mită.
Inițial, ieșeanul a fost condamnat de Tribunalul Județean la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Ulterior, Curtea de Apel Iași a decis rejudecarea cauzei la Tribunal. Asta, după ce Ghiorghi Ciuștea a contestat sentința inițială. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

De ce a fost achitat ieşeanul Ghiorghi Ciuştea

Funcţionarul Ghiorghi Ciuştea a fost achitat iniţial de Tribunalul Iaşi pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Mai exact, judecătorii ieşeni au constatat că Ghiorghi Ciuştea nu avea printre îndatoririle de serviciu şi întocmirea de schițe de amplasare sau schițe cadastrale.

„Dacă în momentul pretinderii, primirii acceptării sau nerespingerii foloaselor necuvenite, inculpatul nu avea în niciun mod, potrivit atribuțiilor sale de serviciu, posibilitatea și competența de a îndeplini actul vizat, însă a lăsat să se creadă că are abilitatea legală în acest sens, fapta nu poate primi calificarea de luare de mită”, au subliniat magistraţii ieşeni.

Astfel, chiar dacă ar fi primit bani de la martor pentru a întocmi un astfel de document, funcţionarul nu avea o astfel de atribuţie în fişa postului, motiv pentru care nu se poate vorbi despre luare de mită. Pe de altă parte, funcţionarul a negat că ar fi solicitat vreo sumă de bani de la martor.

Ce au spus procurorii ieșeni cu privire la Ghiorghi Ciuștea

Procesul lui Ghiorghi Ciuștea a început pe 23 ianuarie 2018. La acea dată, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Iași au finalizat cercetările. Mai apoi, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a bărbatului, pentru luare de mită.

„În calitate de inspector superior în cadrul unei Primării din județul Iasi, acesta a primit în mod direct, în biroul său, suma de 250 de lei, dată de un martor-denunțător, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, mai exact pentru întocmirea unei schițe cadastrale de amplasare pentru un teren. Acțiunea de prindere în flagrant a fost organizată pe data de 1 noiembrie 2017, după ce martorul-denunțător a formulat un denunț la Serviciul Județean Anticorupție Iași cu privire la situația în cauză”, au precizat la acea dată reprezentanții Direcției Generale Anticorupție.

Demn de remarcat este faptul că sentințele prin care se dispune achitarea unui inculpat sunt destul de rar întânite pe rolul instanțelor ieșene – și nu numai! De asemenea, după primirea unei asemenea soluții, în general, inculpații se îndreaptă cu acțiuni în instanță împotriva Statului Român, solicitând despăgubiri. Acum, funcționarul din Primăria Belcești, acuzat că ar fi luat șpagă, a fost achitat definitiv de judecătorii ieșeni.

Comentarii
  • Ce fel de judecatori sunt acestia daca pentru 250 de lei condamna un om la trei ani de inchisoare? Ce fel de om este acela care face denunt pentru 250 de lei. Dar domnilor procurori, domnilor judecatori de spagile de zeci de mii, de sute de mii de euro si de miloane de euro de ca nu va ocupati ?

Adauga un comentariu