Local

Sentință șoc! Război de 6 milioane de euro între bogătașii Iașului! Un om de afaceri celebru a pierdut o sumă uriașă

Publicat: 11 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sentință șoc Război de 6 milioane de euro între bogătașii Iașului Un om de afaceri celebru a pierdut o sumă uriașă

După aproape doi ani de conflicte aprinse, omul de afaceri Bogdan Gheorghiu câștigă războiul cu milionarul Ștefan Vuza. Instanța l-a obligat pe patronul Iasitex SA să respecte un contract în valoare de peste 6 milioane de euro pe care Vuza ar fi încercat să îl trișeze. Acesta a ținut ascunși 2 milioane de euro vreme de aproape doi ani. În cele din urmă, Concept SRL s-a ales cu o mare parte din terenurile Iasitex din zona Bularga. Oamenii controversatului Ștefan Vuza au vândut recent și ultimele parcele de teren ale fabricii de textile din Iași

Omul de afaceri Bogdan Gheorghiu a câștigat războiul dus cu milionarul Ștefan Vuza, după doi ani de conflicte aprinse. Concept SRL a câștigat în instanță cel mai important proces intentat împotriva Iasitex SA, pentru finalizarea unei tranzacții imobiliare care ajunge la peste 6 milioane de euro. Este vorba despre o suprafață întinsă de teren și mai multe construcții aflate pe platforma Iasitex, în zona Bularga. Acestea au fost vândute de companiile lui Vuza către Concept SRL, deși imobilele se aflau în litigiu, fiind puse sub sechestru de băncile comerciale.
Fiind plătită o garanție și un avans de circa 2,2 milioane de euro la vremea respectivă de către Concept SRL, Ștefan Vuza a încercat să blocheze în instanță vânzarea și să rămână astfel cu banii și cu imobilele.

A ținut 2,2 milioane euro blocate doi ani

Reprezentanții Concept SRL au reușit în cele din urmă să câștige în instanță punerea în practică a contractului, adică obținerea terenurilor și clădirilor.
Încheierea contractului de vânzare-cumpărare a fost autentificată în cele din urmă în data de 23.09.2019, moment în care a fost stabilită și distribuirea sumelor.

„Iasitex SA informează acționarii și investitorii asupra prețului total al acestei vânzări, care este de 6.687.267 euro, exclusiv TVA achitată astfel: suma de 334,363 euro s-a achitat de Concept SRL prin virament bancar în contul Iasitex SA, cu titlu de garanție de participare la licitație, iar suma de 1.915.636 euro s-a achitat de Concept SRL prin virament bancar în contul Iasitex la data de 15.12.2017”, se arată în raportul de vânzare realizat în cazul Iasitex.

Restul banilor au revenit tot în conturile Iasitex, dar care sunt acum blocate de băncile comerciale.

„Diferența de 4.437.267 euro se va achita prin virament bancar în contul Iasitex SA, deschis la BRD GSG, din credit acordat cumpărătorului de Garanti Bank”, se mai arată în raportul realizat la Iasitex SA.

Obligat să respecte înțelegerea

Concept SRL a achiziționat astfel o hală filatură pieptănată și finisaj fire de peste 16.000 mp, plus un teren de 17.000 mp. Totodată, în vânzare a fost inclusă o altă hală filatură de 3.600 mp, cu un teren de 4.000 mp, dar și un teren intravilan de peste 6.500 mp, alături de mai multe construcții. Acestea se află pe platforma Iasitex SA în zona Bularga.
Pentru acestea, Concept SRL și Iasitex SA au convenit un preț de aproape 6,7 milioane de euro. Firma lui Bogdan Gheorghiu a plătit un avans de 2,25 milioane de euro. Restul de bani trebuiau achitați până anul trecut dacă Iasitex SA își îndeplinea obligațiile legate de litigiile pe care le avea.

S-a vândut și ultima bucată de teren

Asta nu s-a întâmplat la timp, iar Concept SRL și-a cerut banii plătiți în avans înapoi. S-a ajuns însă în instanță. Mai mult, Vuza a depus și el o acțiune în instanță prin care cerea rezoluțiunea contractului, adică desființarea lui.
În momentul de față, absolut toate bunurile imobile care au aparținut Iasitex SA au fost vândute. De ultimele tranzacții făcute chiar în această toamnă s-a ocupat îndeaproape socrul lui Ștefan Vuza, care a fost trimis special să supravegheze ultimele vânzări. Reamintim că o altă suprafață de aproape 30.000 mp și clădirea principală de birouri a fost vândută anul trecut către Agroland Capital SA cu 5 milioane de euro.

Adauga un comentariu