National

Serghei Mizil, despre Nicu Ceaușescu: „Mi-a spus că îi puneau filmul cu execuția de câteva ori pe zi în pușcărie ca să îl distrugă psihic”

Publicat: 09 dec. 2021
Serghei Mizil este in doliu
Serghei Mizil

În ediția de miercuri seara a emisiunii Subiectiv a fost prezentată o filmare din 1991 cu un dialog între Adrian Păunescu şi Nicu Ceaușescu, aflat atunci în penitenciarul Jilava. Serghei Mizil, cunoscut a fi un apropiat al fostei familii prezidențiale, a comentat imaginile şi a dezvăluit detalii neștiute din acea perioadă.

În imagini Nicu Ceaușescu pare slăbit şi bolnav, lucru pe care îl confirmă şi Serghei Mizil, unul din personajele marcante din viaţa lui fiului fostului dictator.

„Era slab, era bolnav. Lui i-a agravat starea şi boala şi tăietura aia care a avut-o la televiziune (n.r atacat la intrarea în Bucureşti, Nicu Ceaușescu, atunci în vârstă de 38 de ani, este dus, plin de sânge, la Televiziunea Română şi prezentat pe post de „trofeu“ al Revoluției”), şi pus pe psihic.

Mi-a spus că îi puneau filmul cu execuția de câteva ori pe zi în pușcărie ca să îl distrugă psihic. Tot ce a fost atunci a fost o crimă şi o barbarie ieșită din comun. Eu am văzut poze cu picioarele pe ei (n.r Nicolae şi Elena Ceaușescu), poze care nu au mai circulat, nu ştiu de ce le-au scos. De aia s-a întors Occidentul atunci împotriva noastră, pentru că noi aveam o deschidere mare cu Revoluția şi când şi-au dat seama ce a fost şi cu procesul care a fost o crimă, din punctul de vedere al juriștilor ne-a dat mult înapoi”, a spus Serghei Mizil.

Întrebat dacă Nicu Ceaușescu era pregătit să preia puterea, Serghei Mizil a precizat:

„Din punctul de vedere cum l-au pregătit, că l-au trimit şi la Sibiu să treacă prin toate etapele ca să ajungă în conducere, eu zic că îl pregăteau. Nicu citea foarte mult, îi plăcea mult politica externă se preocupa de chestia asta. Aia cu începutul că era alcoolic era o imbecilitate. Beam, dar nu 24 cu 24. Pe el l-a marcat ce s-a întâmplat. Era un om foarte sensibil. Curios este că toată lumea l-a ajutat după aia. El nu-şi mai găsea locul în societate. Când a venit de la pușcărie era foarte debusolat.

Toate i s-au spart în capul lui. Pentru că a venit eșalonul doi şi, părerea mea personală este că, au avut o invidie pe ei şi au vrut să ajungă să facă ce au făcut ei. Dacă te uiți în România cine ajunge la putere, zici că e un șablon, înnebunesc toţi.

Adică înainte sunt băieți buni, politicieni, că am discutat cu o groază. Când ajung preşedinte nu mai vor să plece, nu mai vor să facă, vrea să conducă totul, să acapareze totul.

Uită-te la toţi, la Băsescu, la Iohannis. Toţi au chestia asta eu fac, al meu, numai eu hotărăsc. Singura diferența între Ceaușescu şi aştia era inteligența. Când voia să facă ceva chema experţi”, a spus Serghei Mizil.

Adauga un comentariu