Actualitate

Sesizările privind suprataxarea muncii part-time, dezbătută la CCR pe 14 decembrie

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sesizările privind suprataxarea muncii part-time dezbătută la CCR pe 14 decembrie
Curtea Constituţională a României va analiza sesizările USR, Forţa Dreptei şi Avocatul Poporului care vizează suprataxarea muncii part-time

Pe 14 decembrie 2022, Curtea Constituţională a României va analiza sesizările USR, Forţa Dreptei şi Avocatul Poporului care vizează suprataxarea muncii part-time. Miercuri, 23 noiembrie 2022 USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea care modifică Codul Fiscal, venind cu propunerea de a supraimpozita munca part-time, întrucât ar încălca mai multe articole din Constituție.

Sesizarea depusă la CCR se referă la legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului Fiscal. Ordonanţa putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului, până la finalizarea procedurii parlamentare.

Sesizările privind suprataxarea muncii part-time, dezbătuta la CCR

Sesizarea parlamentarilor şi a celor neafiliaţi care aparţin partidului Forţa Dreptei vizează suprataxarea contractelor de munca part- time, după cum este prevăzut în Ordonata Guvernului.

„Depunem astăzi sesizarea la CCR pentru că este primul moment în care putem face asta, deoarece Avocatul Poporului a refuzat să o conteste la început, când puteau fi prevenite efectele acestei ordonanţe. PNL şi PSD iau pielea de pe românii care vor să muncească şi nu doar atât, dar ne consideră pe toţi hoţi, în special pe angajatorii şi angajaţii care au hotărât să lucreze cinstit, cu contracte de muncă înregistrate, cu taxe plătite la stat. (…) România are în acest moment doar 3,7% din toate contractele contracte cu normă parţială. Asta este extrem de diferit faţă de media europeană, de 17%, sau alte ţări. (…) Premierul Ciucă a reuşit printr-o singură semnătură pe această ordonanţă să închidă în România peste 180.000 de contracte de muncă”, a declarat deputatul USR Oana Ţoiu.

Totodată, deputatul neafiliat Ionel Danca, a subliniat că modificarea Codului Fiscal loveşte cele mai dinamice sectoare economice.

„Această ordonanţă loveşte în microîntreprinderi, în PFA-uri, liber-profesionişti şi în oamenii muncitori care au dreptul să muncească part-time şi să plătească taxe şi contribuţii exact pentru munca prestată, nu pentru nevoile de cheltuială publică pe care le are coaliţia de guvernare PSD – PNL – UDMR. Împreună cu colegii deputaţi de la USR, noi, deputaţii Forţa Dreptei, dorim să sesizăm la CCR şi să oprim intrarea în vigoare a acestei legi”, a menţionat Ionel Dancă.

Suprataxarea muncii part-time încalcă articole din Constituție

Potrivit partidelor, suprataxarea muncii part-time ar încălca mai multe articole din Constituţie care se referă la dreptul de muncă.

„Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii că valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale.
Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni. Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice consacrat de Constituție și prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”, a menţionat USR.

Așadar, rămâne de văzut care va fi decizia finală a Curții Constituționale a României cu privire la sesizarea privind suprataxarea muncii part-time. Ultima sesizare depusă de AUR, USR și Avocatul Poporului pe legile Justiției au fost respinse de CCR.  Potrivit fostului judecător CCR, Augustin Zegrean, decizia Înaltei Curți a creat contextul pentru o lege penale mai favorabilă.

Adauga un comentariu