Sfatul medicului

Sfatul ginecologului: Cum se foloseste diafragma vaginala

Publicat: 07 dec. 2012

Diafragma vaginala care trebuie aplicata intotdeauna in imbinare cu gel sau crema spermicida, se confectioneaza din cauciuc moale si are forma de calota (caciulita) cu marginea constituita dintr-un resort flexibil de metal (arcuit, incolacit sau plat). Daca este aleasa corect, diafragma vaginala se potriveste perfect si se ajusteaza comod pe colul uterin, situandu-se dupa osul pubian si ajungand pana la partea dorsala a colului. Diafragmele se produc de mai multe marimi, masurate in milimentri, de la 50 la 90 de milimetri, in functie de marimea partii superioare a vaginului.

Cand diafragma vaginala este fixata, continand crema sau gelul spermicid indreptate spre colul uterin, sperma nu poate patrunde in canalul uterin. Spermatozoizii pot atinge marginea diafragmei unde sunt distrusi sub actiunea cremei/gelului. Unele femei ung cu gel si partea exterioara a diafragmei pentru a nimici spermatozoizii care raman in vagin. Intotdeauna aplicati diafragma impreuna cu crema sau gelul: acestea sunt contraceptivele importante; diafragma vaginala serveste doar pentru a le tine in locul potrivit.

Marja de eroare a diafragmei vaginale folosite corect este de 6%, datorandu-se faptului ca in timpul actului sexual vaginul se poate largi, iar diafragma vaginala isi schimba pozitia. Diafragma se misca din pozitia sa initiala si in timpul actului sexual in care femeia este deasupra. Marja tipica (reala) de eroare este mai mare de circa 20%. Folosirea diafragmei poate fi dublata de observarea perioadelor de fertilitate. Garantia de 100% poate fi atinsa daca partenerul foloseste prezervativul in perioada dumneavoastra de fertilitate. Aceasta metoda nu va influenta in nici un fel fertilitatea. Pur si simplu, renuntati la folosirea ei daca doriti sa concepeti.

Cine nu poate folosi diafragma vaginala?

Daca suferiti de o deplasare grava a uterului (prolaps grav), diafragma este contraindicata. Femeile cu scolioza (deformarea coloanei vertebrale) sau cu coloana incomplet formata (bifid) nu pot folosi diafragma. Deoarece utilizarea diafragmei necesita unele dexteritati manuale, femeile cu handicap fizic vor cere ajutorul partenerului pentru instalarea corecta si utilizarea eficienta. E bine sa se abtina de la folosirea diafragmei persoanele cu infectii urinare cronice sau cele care au suportat un soc toxic.
Femeile care au un anumit disconfort la atingerea organelor genitale nu vor putea, probabil, sa foloseasca diafragma in mod eficient.

Marimea diafragmei pe care urnmeaza s-o folositi se alege in functie de marimea si conturul vaginului si incordarea muschilor peretilor vaginali. Cu ajutorul unui medic veti putea alege o diafragma cu structura potrivita anatomiei corpului dumneavoastra (diafragma cu marginea spiralata, arcuita sau plata). Femeile care au vezica urinara iesita in afara, prin peretele vaginal si/sau peretele rectului slabit, precum si muschii vaginului insuficient de incordati, vor folosi diafragme cu marginea arcuita.

Cum se foloseste diafragma?

Asemeni oricarui instrument, diafgrama este simplu de utilizat din moment ce v-ati obisnuit s-o introduceti. La inceput introducerea si extragerea diafragmei pot parea niste operatii dificile, dar devin tot mai usoare cu fiecare zi. Diaframa trebuie introdusa cu pana la 6 ore inainte de actul sexual cu penetrare, deoarece cremele si gelurile isi pot pierde actiunea spermicida in corp dupa acest timp. Estimarile mai conservative recomanda introducerea diafragmei cat mai aproape de actul sexual, dar daca va ganditi la spontaneitate actului, este mai bine s-o instalati din timp.

Introducerea

Puneti in interiorul diafragmei de la o lingurita pana la o lingura de crema/gel si intindeti continutul pe toata suprafata (unele carti recomanda acoperirea cu crema/gel si a marginilor; altele spun ca prezenta cremei pe margini faciliteaza deplasarea diafragmei; un compromis ar fi ungerea cu creama/gel a partii interioare a marginilor, fara a atinge partea exterioara). Apoi strangeti diafragma puternic, apasandu-i marginile cu degetul mare si cel mijlociu. Asezati-va pe vine sau pe WC, culcati-va sau stati in pozitie verticala cu un picior ridicat. Cu mana libera departati buzele vaginale, iar cu cealalta introduceti diafragma pana la treimea superioara a vaginului, cu crema/gelul in sus. Ea trebuie sa formeze un unghi fata de coloana vertebrala. Acum apasati cu degetul pe partea inferioara a marginii diafragmei pana cand simtiti colul uterin prin ea.

Nu folositi in nici un caz medicamente vaginale pe baza de grasimi (hormoni vaginali sau preparate vaginale antimicotice) sau lubrifianti pe baza de uleiuri (cum e vaselina) impreuna cu diafragma, caci acestea distrug cauciucul. Nu extrageti diafragma decat dupa cel putin 6 ore dupa actul sexual, acesta fiind timpul necesar pentru distrugerea spermatozoizilor de catre preparatele spermicide. Timpul maxim de lasare a diafragmei in organism este de 24 de ore. Spalaturile interne nu sunt necesare, dar daca doriti sa le faceti, e bine sa asteptati 6 ore. Daca intretineti un act sexual repetat, trebuie sa adaugati o portie noua de spermicide in vagin, folosind un aplicator si lasand diafragma la locul ei.

Eliminarea

Alegeti o pozitie comoda a corpului, posibil aceeasi ca la introducerea diafragmei. Daca nu ajungeti pana la diafragma, incercati o alta pozitie. Introduceti un deget in vagin si agatati marginea de jos a diafragmei, fie intre diafragma si peretii vaginali sau peste bolta de cauciuc a acesteia. Impingeti diafragma inainte si apoi trageti-o in jos. Atentie sa nu deteriorati diafragma cu unghiile.

Spalati diafragma in apa calda cu sapun, clatiti-o si uscati-o cu grija; o puteti trata cu amidon de porumb (in nici un caz cu talc) si puneti-o la pastrat intr-o boxa speciala, ferita de lumina. Diafragma nu se fierbe! Verificati-o cat de des posibil pentru a depista imediat gaurile eventuale. Pentru aceasta umpleti-o cu apa sau potriviti-o la lumina. Revedeti marimea diafragmei o data la un an sau doi. Ati putea avea nevoie de alta marime daca ati pierdut sau ati adaugat in greutate mai mult de 10 kg, daca ati suportat o interventie chirurgicala vaginala sau dupa o sarcina, un avort sau o sarcina pierduta. Diafragmele se inlocuiesc o data la trei ani.loading...

Adauga un comentariu