Diete si regimuri

10 sfaturi alimentare pentru intestinul iritabil

Publicat: 02 iul. 2020
colon
Sfaturi alimentare pentru intestinul iritabil

Sfaturi alimentare pentru intestinul iritabil. Durere, constipație sau diaree? Colopatia este jenantă, mai ales că medicamentele oferă doar o ușurare temporară.

Fiecare farfurie cu 2/3 legume

Legumele crude sau gătite sunt pline de fibre, vitamine și minerale care îmbunătățesc tranzitul și hrănesc flora intestinală benefică. Creștem treptat cantitățile și le alegem la început pe cele fierte.

Fructe în afara meselor

Acest lucru va permite să profitati de beneficiile lor nutritive, evitând fermentațiile responsabile de gaze. Ne limităm la două, trei fructe pe zi, doar coapte.

Limitez cafeaua

Cafeaua este un agresor pentru care trebuie sa o eviti – sau chiar elimini – în caz de diaree.

Ne reducem consumul de o cană pe zi și îl înlocuim cu cicoare, înlocuitor de cafea, o infuzie de rooibos.

Sfaturi alimentare pentru intestinul iritabil. Cereale fără gluten

Colopatia poate fi favorizată de intoleranța la gluten (fără a suferi de boală celiacă), o proteină care se găsește în principal în grâu. Paste, pâine și alte produse obișnuite din făină fara gluten, quinoa, orez integral, hrișcă: oferă carbohidrați, vitamine și minerale asimilate lent și, mai ales, fibre benefice pentru tranzit.

Inmuiem leguminoasele

Bogate în fibre, vitamine și minerale, lintea, mazărea, năutul și fasolea uscată sunt benefice sferei digestive. Cu condiția, înainte de gătit, să le înmuiați peste noapte sau, mai bine, să germineze 2 până la 5 zile în apă cu puțina mineralizare pentru a facilita digestia substanțelor care provoacă gaze.

Pește des

Prin favorizarea în special a peștilor grași mici, cum ar fi sardinele și macroul. Bogati în acizi grași omega-3, cu proprietăți antiinflamatorii, sunt mai potriviți decât produsele din carne.

Turmeric

Antiinflamator puternic, cel puțin 1 linguriță pe zi de turmeric diluat în ulei pentru a-i crește disponibilitatea sau presarat peste mancare.

Prefer gătitul moale

Prăjirea și gătitul la temperaturi ridicate produc compuși toxici. Preferăm wokul, și mai ales aburul, adăugând după preparare condimente, aromate și uleiuri antiinflamatoare (bogate în omega-3: rapiță, nuci, in).

Sfaturi alimentare pentru intestinul iritabil. Mesteca mult timp

Digestia începe în gură! Puneți tacâmurile în mod regulat pe masa și mestecați bine, astfel încât să maruntiti bine mâncarea și să o înmuiați cu salivă.

Fara produse lactate

Lactoza și proteinele din lapte pot fi slab tolerate. Schimbăm laptele și derivații săi (iaurturi, brânză) cu sucuri de legume (orez, soia) îmbogățite cu calciu.

Adauga un comentariu