Dacă ţi-ai propus să îţi amenajezi o grădină cu flori, atunci probabil ştii deja că va trebui să îi dedici timp şi multă muncă de întreţinere, dar să ții cont și de niște sfaturi. Cu toate astea, rezultatul va fi unul pe măsură aşteptărilor. Până la urmă nu e nimic mai frumos decât zilele în care te întorci acasă şi te relaxezi pe un şezlong, lângă flori sau ca vacanţele în care îţi inviţi prietenii la un barbecue.
În materialul de mai jos îţi prezentăm câteva reguli şi sfaturi utile, care te-ar putea ajuta în amenajarea grădinii, de la florile care sunt cele mai potrivite pentru solul de grădină şi până la criteriile de amenajare.
Flori pe care le poţi planta vara
În primul rând, trebuie să ţii cont de modul în care se plantează fiecare dintre ele. Fie că ai nevoie de seminţe, de răsaduri sau de bulbi, trebuie să ştii ce ai de făcut pentru a te bucura de o grădină plină de culoare. Spre exemplu, este bine să ştii ca seminţele de flori nu se plantează niciodată direct afară, ele trebuie puse mai întâi în răsadniţe şi într-un amestec special de pământ, nu cel de la tine din grădină.
Printre florile pe care le poţi planta vară se numără şi:
● Margarete
Margaretele aduc o pată de culoare în orice grădină şi sunt şi uşor de întreţinut. În cazul lor trebuie să ai grijă să le plantezi în pământ cu PH neutru. Margaretele se usucă toamna, însă înverzesc din nou primăvara. De asemenea, ar trebui să foloseşti un insecticid bun pentru că, de obicei, sunt ţinta multor insecte.
● Crăiţe
Dacă alegi să plantezi şi crăiţe, e bine să ştii că acestea se înţeleg bine cu aproape toate florile de grădină, deci poţi să le cultivi fără restricţii. Singurele condiţii de care trebuie să ţii seama: pământul să fie foarte bine drenat, iar distanţa dintre ele să nu fie mai mică de 15 cm pentru că pot cădea pradă unor boli ale plantelor, care au la baza umezeală şi care se dezvolta mai ales când crăiţele sunt una lângă alta.
● Petunii
Petuniile îţi vor încânta privirea şi nici ele nu sunt greu de întreţinut, deci ar putea fi o alegere bună pentru grădina ta. În cazul lor ar fi bine să ştii că iubesc apă şi soarele, deci îşi vor dori pământ bine drenat şi locuri în care să nu stea în umbra altor plante sau arbuşti.
Flori pe care le poţi planta toamna
Dacă vrei să ai gradina înflorită tot timpul anului, atunci ar fi bine să plantezi şi toamna câteva flori.
● Lalele
Lalelele se plantează toamna, în intervalul septembrie-octombrie, pentru a nu exista riscul ca solul să fie îngheţat. Bulbii se plantează cam la 10 cm adâncime şi vor trebui aşezaţi cu discul în jos. În ceea ce priveşte zona, lalelelor le merge bine atât în cele luminate, cât şi la umbră, deci nu există restricţii speciale.
● Narcise
Narcisele sunt foarte rezistente la ger şi apar începând cu lună martie. Uneori pot înflori chiar până în mai, însă cu condiţia ca temperatura să fie optimă. Bulbii lor nu iubesc umezeală şi umbră, prin urmare ar fi cel mai bine să îi plantezi în zone însorite sau doar parţial umbrite.
● Zambile
Zambilele se plantează la adâncimi de 10 cm, iar distanţa dintre ele ar trebui să fie egală. Bulbii se aşază cu discul în jos. Le poţi planta oriunde îţi place, nu sunt pretenţioase şi accepta vecinătatea tuturor plantelor din grădină.
● Irişi
Bulbii de iris se plantează la 15 cm în sol şi trebuie trataţi, în prealabil, cu un fungicid bun pentru că tind să dezvolte diverse boli. Distanţa dintre bulbi ar trebui să fie de aproximativ 30 de cm.
● Trandafiri. Ideal este să îi plantezi toamna, pentru a avea timp, pe parcursul iernii să-și dezvolte rădăcinile.
Flori de primăvară
Primăvara e anotimpul cel mai bun pentru a planta flori în grădină şi mai jos ţi le prezentăm pe cele mai importante:
● Dalii
Daliile se plantează în luna mai. De obicei au nevoie de pământ drenat şi de spaţii însorite, deci ideal ar fi să nu alegi colţurile grădinii sau zonele de sub arbuşti. E bine să ai grijă să le plantezi la mare distanţă una de alta (cam la 40 de cm) şi să adaugi în groapa în care pui bulbul şi puţină mraniţa.
● Flori de piatră
Florile de piatră nu sunt deloc pretenţioase şi rezistă şi în condiţii extreme. Le poţi cultiva prin seminţe, pe care va trebui să le arunci în sol începând cu aprilie sau mai. De menţionat este faptul că nu trebuie să le îngropi pentru că, în cazul lor, aerul le ajuta să încolţească mai repede.
● Ghiocei
Ghioceii trebuie să fie sădiţi la 15 cm adâncime, în pământ bine fertilizat. Nu sunt flori pretenţioase, deci nu necesită niciun fel de îngrijire specială din partea ta. După ce constaţi că florile lor s-au ofilit poţi să îi transplantezi şi în alte locuri din grădină. În general se plantează primăvara, dar asta nu exclude restul anului (cu excepţia iernii, când pământul e îngheţat).
Reguli de amenajare a grădinii
În cele ce urmează îţi prezentăm şi câteva reguli de care poţi să ţii cont atunci când îţi amenajezi grădină. Sunt, de fapt, întrebări care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii.
- Care e bugetul tău? Răsadurile, elementele decorative, suporţii din lemn, fungicidele pot veni la pachet cu unele costuri. De aceea e foarte important că, înainte să începi amenajarea grădinii, să faci o listă cu tot ce îţi trebuie şi să estimezi corect costurile;
- Ce materiale îţi doreşti să foloseşti la amenajarea grădinii? Lemnul, gresia, marmură sau piatră au şi ele costuri diferite. De asemenea, nu toate florile se potrivesc cu gresia şi nu toate plantele adoră să stea printre straturi de marmură. E important, de asemenea, ca materialul ales să fie rezistent.
- Cum vei uda grădina? Vei avea nevoie de un sistem de irigaţie sau plănuieşti să uzi totul manual?
- De ce tip de teren vei avea nevoie? Unele plante, după cum am menţionat mai sus, prefera solul bine drenat, altele nu. De asemenea, e foarte important să ştii dacă va trebui să investeşti în fertilizarea acestuia, în cazul în care solul de lângă casa ta nu e dintre cele mai prietenoase cu plantele.
- O grădină poate deveni locul în care îţi petreci timpul liber şi zona preferată de joacă a copiilor tăi, aşa că nu ai niciun motiv să mai amâni să îţi transformi spaţiul nefolosit de lângă casă într-un mic colţ de rai.