Dr. Cristina Koriche, medic pediatru și consilier în alăptare, a oferit, în emisiunea BZI LIVE, câteva sfaturi pentru proaspetele mămici. Aceasta a vorbit despre somnul bebelușului și despre cât de frecvent trebuie alăptat un nou-născut.
Sosirea fiecărui nou-născut reprezintă punctul culminant al fiecărei femei care a decis să devină mamă. Cu toate acestea, fiecare nou-născut nu numai că împlinește viața fiecărei femei, dar și schimbă multe dintre obiceiurile sale. Una dintre cele mai importante schimbări în viața unei proaspete mame este cea referitoate la somn, deoarece este inevitabil ca ceasul biologic al mamei și cel al copilului să fie sincronizate unul cu altul. Mai mult, se schimbă și obiceiurile alimentare. Câtă vreme alăptează, obiceiurile unei mame trebuie să fie în așa fel încât copilul să primească toată gama de nutrienți sănătoși. Și, chiar dacă nu alăptează, mesele liniștite, relaxate, s-au transformat în mese luate în viteză, strecurate între diferitele tipuri de obligații și treburi ale casei.
Sfaturile medicului pediatru Cristina Koriche pentru proaspetele mămici: „După naștere, mama și bebelușul devin un tot unitar”
Cristina Koriche, medic pediatru și consilier în alăptare, a precizat că, după naștere, mama și bebelușul devin un tot unitar. Dacă, în timpul nașterii, mama nu are un comportament corect și sănătos, se resimte la bebeluș. Însă, dacă mama nu doarme din diverse motive pe parcursul sarcinii, nu înseamnă neapărat că nici copilul nu va dormi noaptea. Astfel, de remarcat este că acest lucruri sunt variabile și nu există un răspuns general valabil.
„Legătura este faptul că, după naștere, și mama și bebe devin un tot unitar. În momentul în care mama, în timpul sarcinii, are un comportament nu tocmai sănătos, corect, normal și benefic pentru ea, se resimte la bebeluș. Dacă mama nu doarme din diverse motive, în timpul sarcinii, nu înseamnă neapărat că nici copilul tău nu va dormi noaptea. Sau mai sunt mame care zic că în timpul sarcinii copilul dădea din picioare noaptea și încurca noaptea cu ziua, ulterior, după ce s-a născut, s-a reprodus același tipar de comportament de somn. Sunt variabile aceste lucruri și nu este un răspuns categoric și general pentru toată lumea valabil.”, a declarat dr. Cristina Koriche, medic pediatru și consilier în alăptare, la BZI LIVE.
Medicul a mai adăugat că toate reclamele promovează un somn neîntrerupt al nou-născutului, însă lucrurile nu stau așa. Este considerat normal faptul că bebelușul se trezește din două în două ore, fiind periculos ca acesta să doarmă foarte mult.
„Așteptările părinților nu sunt corespunzătoare, sunt doar induse de ceea ce vedem la televizor sau cum ne-am gândi noi că ar trebui să fie un nou născut și realitatea s-ar putea să surprindă nu în sensul cel mai bun. Adică în toate reclamele se promovează un somn neîntrerupt al nou-născutului și copilul tău acasă se trezește poate din două în două ore și ai impresia că este ceva în neregulă, pentru că așa ai văzut la televizor sau prin filme. De asemenea, proaspeții părinți mai sunt și supravegheați de bunici care zic că nu este normal să nu doarmă copilul, pe de o parte. În cealalată categorie sunt acei părinți care nu pot să trezească un copil ca să îl hrănească. Și este periculos, sau din contră li se spune că nu trebuie să fie greșit, doarme foarte mult și nu îl trezesc și îl pun în pericol.”, a mai spus medicul.
Medicul Cristina Koriche: „Bebelușul, în primele șase săptămâni de viață, trebuie să îl hrănim noi pe el, nu să așteptăm să se trezească el, pentru a fi hrănit”
Medicul pediatru sfătuiește proaspetele mămici să trezească bebelușul la maxim trei ore pe timp de zi, pentru a-l hrăni. Pe timp de noapte, copilul trebuie trezit la maxim patru ore, deoarece „în primele șase săptămâni de viață, trebuie să îl hrănim noi pe el, nu să așteptăm să se trezească, pentru a fi hrănit”.
„În momentul în care vii cu un nou-născut acasă, ar trebui să fie trezit să mănânce atât peste zi, nu contează cum este hrănit, dacă este la sân, dacă este la biberon, ar trebui să fie trezit la maxim trei ore, când vorbim de sân. Când vorbim de formula de lapte praf, atunci este diferit în funcție de fiecare formulă în parte, dar nu mai mult de patru ore. Iar noaptea ar trebui lăsat maxim patru ore, asta dacă se întâmplă ocazional. Dar, bebelușul,în primele șase săptămâni de viață, trebuie să îl hrănim noi pe el, nu să așteptăm să se trezească el, pentru a fi hrănit. Din păcate, știu mame care au primit recomandarea: „Dacă doarme, lasă-l să doarmă, bucură-te, zi mulțumesc că doarme, pentru că nu o știe cât o țină acest lucru”. Și poate să fie nociv pentru copil.”, a spus medicul.
Cristina Koriche trage un semnal de alarmă asupra faptului că unii bebeluși pot ajunge la spital cu deshidratare, dacă nu sunt treziți la timp să mănânce. Este considerat nociv pentru bebeluși ca aceștia să fie lăsați să doarmă, atunci când este necesar să fie hrăniți.
„Sunt copilași care ajung cu deshidratare la spital, pentru că minimul pe care un copil, de exemplu alăptat exclusiv, ca număr de mese pe 24 de ore este de minim opt. Ceea ce înseamnă că la maxim trei ore, după cum am spus. În momentul în care copilul vine din maternitate, are poate și un icter mult mai pronunțat, atunci când ajunge acasă, poate să doarmă legat și șase ore, fără să ceară de mâncare. Tu, ca mamă, nu îl trezești, există riscul să se deshidrateze, să fie înfometat, să facă hipoglicemie, sunt niște aspecte pe care orice mamă nu poate să le identifice, dacă nu i se spune să fie atentă la așa ceva.”, a adăugat medicul Cristina Koriche în emisiunea BZI LIVE.