Prima pagină » Local » Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru un tânăr venit la spovedit: „Tu hotărăști, voința-i la tine” – VIDEO

Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru un tânăr venit la spovedit: „Tu hotărăști, voința-i la tine” – VIDEO

06 feb. 2023, 10:29,
în Local

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, ce sfaturi i-a oferit unui tânăr venit la spovedit cu o problemă delicată. Îndrăgitul duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni nu i-a dat canon credinciosului, dar l-a pus să renunțe la un singur lucru.

Spovedania este folositoare tuturor credincioșilor. Prin această taină, sufletul se curăță de păcate și redevine limpede, iar credinciosul scapă de poverile care îi îngreunau existența. El se transformă într-un om nou și îl primește pe Dumnezeu în viața și în sufletul lui fără teamă și fără să fie nevoit să sufere. Cu alte cuvinte, spovedania îl ajută pe om să înțeleagă faptul că păcatul lui poate fi iertat și că are loc în Împărăția lui Dumnezeu, nefiind dat uitării.

Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru un tânăr venit la spovedit: „Nu-ți mai hrăni sufletul cu putreziciune”

Părintele Calistrat a mărturisit că un tânăr venit la spovedit i-a dezvăluit un mare păcat. Pus în fața acestei situații, duhovnicul nu l-a judecat, ci l-a înțeles, dată fiind vârsta fragedă pe care o avea tânărul. Nu i-a niciun canon, pentru a nu-l opri de la Împărtășanie, dar l-a sfătuit să nu-și mai hrănească sufletul cu putreziciune, să nu mai privească porcării și să rămână cu sufletul curat. Mai mult, părintele Calistrat l-a încurajat că acest „canon” poate fi ținut doar dacă își dorește cu adevărat, fiindcă voința se află la el.

„Spovedeam un băiețandru tinerel, un băiat finuț, student și a zis: „Părinte, am o rușine. Mai cad în întinăciune așa, de unul singur.” Zic: „Da, dar vreau să-mi spui un lucru. Nu mă interesează, ești tânăr, tropăie hormonii în tine, nu asta discutăm noi, mie spune-mi cheia. Te uiți sau nu te uiți la filme murdare?” – ”Păi mă uit, părinte.” – „Și când apare căderea? Înainte de a te uita sau după ce te-ai uitat?” – „Nu, părinte, după ce le-am vizionat.” – „Păi nu-ți aprinzi tu singur mintea, trupul, simțul, sufletul și simți nevoia să greșești, de vreme ce te încarci negativ? De ce îi faci jocul lui Sarsailă? Alea sunt imagini, care să poată să te trântească pe tine jos.” – „Aveți dreptate, că atunci când mă uit parcă nu sunt așa luptat.” – „Păi sigur, că dacă îi zici o rugăciune, normal că nu ești luptat. Dar când cauți, sari în foc și strigi că te frige.” – „Da, mi-am dat seama că port oleacă de vină.” – „Păi tu ești principalul vinovat.” Zic: „Eu nu-ți dau canon acum, ca să nu te împărtășești sau să te opresc. Fă rugăciune postul ăsta, dar singurul canon pe care ți-l dau, nu mă interesează să te rogi, nu te mai uita la porcării.” Și a zis: „Credeți că am să pot ține canonul ăsta?” – „Tu hotărăști, voința-i la tine. Nu-ți mai hrăni sufletul cu putreziciune.”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Ce este spovedania și cum trebuie făcută?

Spovedania este o taină, care constă în destăinuirea rostită a faptelor, cuvintelor și gândurilor viclene, realizată de către un duhovnic rânduit canonic. Potrivit oamenilor bisericii, spovedania trebuie făcută de bună voie, în sensul că ridicarea păcatelor trebuie să fie o dorință a fiecăruia dintre noi. Nimeni nu ne poate obliga să ne spovedim și nici duhovnicul nu trebuie să ne forțeze să spunem lucruri pe care nu vrem să le spunem. Este alegerea noastră și așa va rămâne întotdeauna.

De asemenea, spovedania trebuie să se facă fără rușine, deoarece rușinea este doar un sentiment controlat de diavol spre folosul său. Astfel că, ruşinea pe care o încearcă cineva înaintea duhovnicului îl eliberează de ruşinea din ziua viitoarei Judecaţi şi constituie slavă şi har.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024