Local

Sfaturile primarului Mihai Chirica pentru reducerea consumului de energie electrică. Toți ieșenii ar trebui să le urmeze!

Publicat: 30 sept. 2022
Sfaturile primarului Mihai Chirica pentru reducerea consumului de energie electrică. Toți ieșenii ar trebui să le urmeze
Mihai Chirica îndeamnă toți consumatorii la reducerea consumului de energie electrică

Mihai Chirica îndeamnă toți ieșenii la reducerea consumului de energie electrică. Consumurile inutile ar trebui să dispară. Utilizarea luminii naturale, închiderea completă a anumitor electronice și electrocasnice sau scoaterea din priză a acestora pot aduce scăderi impresionante în valoarea facturii de electricitate. Întrucât sezonul rece stă să bată la usă și aici sunt necesare câteva măsuri de economisire. Cetățenii sunt încurajați să nu încălzească inutil suprafețe ce nu le folosesc

Pe fondul actualei crize economice se caută constant noi metode de economisire a energiei electrice. Creșterile majore ale facturilor dar și a tuturor produselor, îndeamnă la mai multă grijă și economisire. Municipalitatea dorește ca orice ieșean, dar și clădirile instituție publică să își diminueze costurile din facturile de consum. Câteva reguli simple precum și o atenție sporită asupra detaliilor pot face diferența de consum. Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a trimis pe 31 august 2022 o adresă către toate înstituțiile Primăriei pentru a implementa măsurile de economisire a energiei electrice.

pasajul Mihai Eminescu din Iasi
Timp de 210 zile iluminatul arhitectural în Iași va fi oprit după ora 24:00

Mihai Chirica propune reducerea consumului de energie electrică pentru toți consumatorii din Iași

prelungitor cu multe prize
Se folosesc prelungitoare cu buton on/off pentru aparatele electrice și electrocasnicele ce stau în stand-by

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a transmis o adresă pe data de 31 august 2022 directorilor unităților de învățământ din Municipiul Iași prin care atrage atenția asupra necesității reducerii consumurilor de energie și a eliminării risipei de energie. Materialul conține și o serie de recomandări elaborate de Primăria Municipiului Iași.

Printre recomandările de economisire a energiei electrice se numără următoarele: oprirea dispozitivelor electronice din butonul on/off atunci când nu sunt utilizate, se scot din prriză încărcătoarele și aparatele electrice folosite rar. Lumina trebuie închisă mereu atunci când camera rămâne liberă. Se folosesc prelungitoare cu buton on/off pentru aparatele electrice și electrocasnicele ce stau în stand-by. Aparatele de aer condiționat trebuie reglate la temperaturi mai mici cu cel mult 10°C față de temperatura inițială. Acestepoatea sunt cei mai importanți consumatori de energie electrică în cazul clădirilor publice, iar utilizarea lor nejustificată la intensitate maximă poate crea și probleme de sănătate ocupanților.

Recomandările pot fi realizate de consumatorii juridici sar și de cei casnici. Orice persoană responsabilă trebie să ia în calcul economisirea tutror resurselor și să limiteze cât mai mult risipa de orice fel în această perioadă.

Mihai Chirica la birou cu documente in fata
Mihai Chirica îndeamnă toți consumatorii la reducerea consumului de energie electrică

Facturile pot fi mai ușor de suport în iarna ce vine

colaj foto mana cu bani si contor electric
Ieșenii ce vor respecta metoderele de economisire vor plăti mai puțin la factura de energie electrică

Cei mai mari consumatori de energie electrică într-o clădire publică sunt: iluminatul, calculatoarele și monitoarele, aparatele de aer condiționat, imprimantele și scanerele, lifturile, aparatele electrice și încălzirea. Clădirile publice înregistrează peste 40% din consumul de energie electrică la nivel național. În general, acestea sunt neocupate peste 70% din timp, pe perioada unui an. Perioadele de timp în care clădirile sunt neocupate reprezintă 15% din consumul de energie electrică. Măsura de economisire a iluminatului public pe o perioadă de 210 zile implementată de Mihai Chirica aduce o economie de peste 1.5 milioane de lei.

In sezonul rece, ieșenii trebuie să aibă grijă cum își încălzesc locuințele. Cei ce vor să nu se îndatoreze trebuie să fie mereu atenți la consum. Caloriferele trebuie să fie mereu descoperite, se vor îndepărta draperiile și perdelele ce împiedică răaspândirea căldurii. Încăperile se vor aerisi de cel puțin trei sau patru pe zi. Este indicat ca spațiile cu grad de ocupare mic să fie aerisite op dată la patru sau șase ore, iar cele cu grad de ocupare mare, o dată la două sau patru ore.

Reducerea consumului de energie electrică este cea mai importantă problemă cu care se confruntă ieșenii dar și toți cetățenii Uniunii Europene, unde s-au impus măsuri drastice de economisire.
Comentarii
  • Prima măsură de economisire a energiei este SA NU te mai voteze ieșenii.Toate nebuniile le-ai adus în Iași. Mucosi de 9-10 ani ce se întreceau cu bolizi de sute de cai putere în loc să-i trimiți să învețe matematică. Apoi Raliul Iasiului ce este o mizerie în fața Palatului Culturii și Râpa Galbena dar și alte și alte aiureli mari consumatoare de bani ai ieșenilor.

  • Chirica nu ne povesteste cum este sa ai 5 vile fara sa nu ai 5 dosare penale la activ ?
    Daca tot stie atata scoala, sa ne povesteasca el cum se trucheaza licitatiile publice, cum isi pune el capac de 10% (fix ca si Nichita), cum se angajeaza neamurile in primarie si asa mai departe.
    Hai Chirica, joaca-ti ultimul as din maneca.

  • -domnule primar chirica in spatele blocurilor a5,a4,aa3a2 a1strada bistritei la parter sunt vecini care isi fac parcari ilegale toarna beton pe spatiul public si politia nici nu se oboseste sa vina ,isi fac balcoane peste limita blocului pe spatiu comun fara nici un accept sau aprobare de la primarie etc, isi fac separeuri in scari dupa bunu plac ,isi inchid gradini la parter parca ar fi terenu lor ..nu faceti nimic domnule primar chirica ?

  • A uitat sa ne spuna ca trebuie sa ne cumparam toti masini electrice si sa le incarcam la morile de vint. Ce sfaturi! Foarte bune. Se vede ca sunt stabilite de „specialisti”. Totusi nu inteleg de ce trebuie sa stingem lumina. Am vazut ca aia la Parlament stau cu toate becurile aprinse ca la Balul operei de la Viena. Adevarul e ca pentru economie, ar trebui inchise scolile! Vacanta, nene, din octombrie pana la Pasti! Nu scoala online. Vacanta! Scoala din mai pana la 1 iulie. Ajunge tictok-ul si facebukul. Hai, Salutare sio iarna calda!

  • Ii place sa se hlizeasca in poze sa fure dar nu face nimic propriu zis pentru pensionarii si amaratii din Iasi pacat de acest oras ,,,

Adauga un comentariu