Sfeclă roșie murată. Se apropie toamna, sezonul în care punem de toate în cămară. Sigur ai mâncat sfeclă roșie în diverse forme (crudă, fiartă, în salate, în ciorbe). Ştiai că o poţi pune şi la murat?
Reţetă nu este complicată deloc. Ai nevoie doar de câteva ingrediente şi de un pic de timp. Iată cum se face sfecla roşie murată:
1 kg sfeclă roşie
1 litru de oţet de vin
1 litru de apă
1 lingura de sare
lingura de zahăr
1-2 bucăţi de hrean mai mari
câteva boabe de piper
Spală sfecla, curăț-o şi freac-o puţin cu nişte sare. Înveleşte-o după aceea în folie de aluminiu şi bag-o în cuptorul încins la 200 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
Când e gata, scoate-o din folie, las-o la răcit, apoi fă-o cubuleţe şi pune-o în borcane sterilizate. Printre cuburile de sfeclă pune hrean tăiat pe lungime.
Între timp pune la fiert oţetul, apa, zahărul, piperul şi sarea. Lasă să fiarbă câteva minute, apoi toarnă saramura în borcan.
Sfat: pune borcanele pe o tavă metalică, pentru a nu crăpa atunci când torni lichidul fierbinte în ele.
Înfiletează capacele, pune borcanele cu fundul în sus pe o pătură groasă şi acoperă-le. După ce se răcesc complet, le poţi aşeza pe rafturile din cămară. Foarte bună este și o porție de pepene murat sau o felie de pâine cu zacuscă.
Iată ce beneficii are consumul de sfeclă roşie pentru organismul nostru:
Iată o rețetă de salată de sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă: