Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată shaorma de la un restaurant cu specific arăbesc și și-a dorit să-și prepare această explozie de gusturi acasă.
Shaorma este una dintre cele mai populare preparat de tip fast food nu numai la noi și tocmai de aceea rețetele pot să difere foarte mult.
Shaorma de casă poate fi făcută de fiecare după propriul gust, dar cea libaneză este una dintre cele mai gustoase.
Deși multă lume o consideră o bombă calorică, shaorma poate avea și puține calorii în funcție de ingredientele pe care le folosiți și dacă nu puneți multe sosuri.
Cum să-ți faci singur lipiile pentru shaorma de casă
Pentru a-ți face singur lipiile de casă ai nevoie de 1 kg făină, 6 linguri de untură, 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet, 400 ml apă caldă și sare.
Mai întâi se amestecă făina cu bicarbonatul, sarea, untura și apa și se frământă. Trebuie să aveți grijă ca aluatul să fie elastic. Pe urmă, se acoperă și se lasă la crescut pentru aproximativ 30 de minute.
Când a crescut suficient, aluatul se împarte în 10 bile și se întind într-o formă rotundă. Se presară cu făină și se pun una peste cealaltă și ar trebui să nu se lipească. Lipiile se coc în tigaie de teflon, fără grăsime și având grijă să fie ușor aurii, dar nu uscate. După coacere se suprapun și se acoperă cu un șervet curat, pentru a rămâne moi.
Dacă vreți să le păstrați pentru mai multe zile, este indicat să le puneți într-un ambalaj de plastic și să le țineți la frigider.
Shaorma de casă: Cum să-ți prepari gustul întâlnit doar în Orientul Mijlociu
Pentru această rețetă de shaorma făcută chiar de voi în casă aveți nevoie de câteva lipii, 700 g piept de pui, câțiva castraveți murați, câteva frunze salata verde, varză tocată, zeamă de lămâie, 1 ceapă tocată feliuțe, 3-4 roșii tăiate felii, 4-5 linguri ulei de măsline, 3-4 linguri maioneză cu usturoi, 1 linguriță de condimente pentru shaorma, 1 linguriță pudră de usturoi, 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță de curcuma și sare.
Carnea folsoită poate fi piept de pui, dar puteți încerca să faceți și cu pulpe de pui fără os.
Toate condimentele se amestecă și se condimentează pieptul de pui după care se pune într-un castron se acoperă și se lasă la macerat câteva ore. Pe urmă, puiul se unge cu puțin ulei și se introduce la cuptorul încins la 250 de grade, pentru aproxiamtiv 15 minute.
După se oprește cuptorul și se lasă pieptul de pui în cuptor până se răcește cuptorul.
După ce se scoate din cuptor, pieptul de pui se taie în cubulețe mici și se trece prin tigaie până se rumenește puțin, amestecând-o cu sosul pe care l-a lăsat la cuptor.
Pentru sosul de iaurt pentru shaorma de casă se amestecă 250g de iaurt cu 1 lingură de suc de lămâie, 1/2 linguriță de piper, 1 linguriță de coriandru și jumătate de linguriță de sare.
Pentru salată puteți folosi castraveți murați, ceapă, roșii și salată verde.
În mod normal, în Orientul Mijlociu shaorma nu se mănâncă alături de cartofi prăjiți, dar dacă doriți puteți să faceți acest mix, așa cum se procedează în marea majoritate a țărilor europene unde a fost adoptată shaorma.