Si-a pierdut amintirile in urma unui accident vascular cerebral care a aparut in timul nasterii. Accidentul i-a afectat ambele parti ale creierului si i-a sters practic memoria pe termen lung si scurt. De atunci, femeia de 31 de ani duce o lupta continua pentru a-si recupera amintirile. Ca sa o ajute, sotul sau a facut ceva cu totul special.
Ce ai simti daca intr-o zi te-ai trezi ca nu stii cine esti, unde te afli, cine sunt cei de langa tine? Ba mai mult, ca nu ai habar cum ai ajuns mama si ca nu iti amintesti nimic despre prima data cand ti-ai tinut copilul lipit de fata ta. Cam asta i s-a intamplat lui Camre Curto, o femeie in varsta din 31 de ani, din Michigan, care si-a pierdut amintirile in timpul nasterii.
Sotul ei, Steve Curto (38 ani) si-a dorit sa faca ceva care sa o ajute sa-si aminteasca de relatia lor de 10 ani. Care sa ii aminteasca totul, de la prima intalnire pana la nunta lor si nasterea fiului acum in varsta de 7 ani. Asa ca a scris cartea „Dar stiu ca te iubesc” pe care a lansat-o la aniversarea nuntii lor, luna trecuta. Care este povestea din spatele titlului descopera in randurile de mai jos.
Si-a pierdut amintirile in sala de nasteri
Camre Curto nu-si aminteste nimic din cele relatate de sotul sau in carte. Ea si-a pierdut amintirile in urma unui accident vascular cerebral si a unor convulsii suferite in ziua in care l-a nascut pe fiul ei Gavin. In acea zi, memoria ei pe termen lung si scurt a fost grav afectata. „Totul din carte este o amintire a ceea ce am trait si am pierdut”, a declarat tanara pentru „Good Morning America”. „Imi place sa [citesc] foarte mult, dar chiar acum, sentimentele sunt amestecate. Uneori imi este greu pentru ca imi arata prin ce am trecut si pe care nu le am in interiorul meu”, a spus ea.
Camre a avut o sarcina normala si sanatoasa pana in al treilea trimestru, cand a inceput sa sufere varsaturi frecvente, potrivit lui Steve. Intr-o zi, in saptamana 33 de sarcina, gatul lui Camre a inceput sa se umfle si a avut probleme cu respiratia. Steve a condus-o in camera de urgenta, unde a facut o forma grava de convulsii – convulsiile tonico-clonice generalizate. Medicii au efectuat rapid cezariana, in urma careia s-a nascut Gavin. Potrivit tatalui, micutul avea in jur de doua kilograme.
Pe langa acele convulsii puternice, tanara a suferit si un accident vascular cerebral care i-a afectat ambele partiale creierului. In urma acestuia si-a pierdut amintirile. Practic, i s-a stes memoria pe termen lung si pe termen scurt, spune Jessica Smith, terapeutul ocupational care o ajuta pe Camre. „Nu-si putea aminti nimic de dinainte de vatamarea creierului si nu poate retine acum amintiri pe termen scurt”, a spus Smith, terapeut la Galaxy Brain and Therapy Center din Ann Arbor, Michigan. „Ceea ce s-a intamplat cu ea este extrem de rar”.
Probleme in sarcina nediagnosticate
Ulterior, medicii au stabilit ca Camre a avut preeclampsie nediagnosticata. Este o tulburare a tensiunii arteriale care poate sa apara in sarcina. Netratata, evolueaza in eclampsie, care se manifesta prin convulsii si chiar coma. Tanara a fost intubata si medicii i-au indus coma medicala, astfel incat nici ei si nici familia nu au stiut imediat amploarea pierderii de memorie. „Cand au scos-o din coma, iar ea a inceput sa se trezeasca, ceva nu era in regula”, a spus el. „Habar nu avea cine era sau ca tocmai nascuse. Nu stia cine sunt sau cine sunt parintii ei.”
Camre a stat 30 de zile in spital dupa nastere, in timp ce fiul ei Gavin a petrecut 36 de zile dupa nasterea prematura. „Practic am locuit la spital”, a spus Steve. „Ei si-au dorit sa formeze legatura mama-copil imediat dupa nastere, dar Camre nu a reusit”, a povestit barbatul. Asa ca a preluat el rolul sotiei, ocupandu-se atat de contactul piele pe piele, cat si de hranirea bebelusului.
Cand Camre a fost externata din spital, era ca si cand ar fi fost un copil nou-nascut, potrivit lui Steve. „Intreba unde suntem si cand i-am spus ca suntem la spital si am venit sa-l vedem pe Gavin. Cine este Gavin?”, si-a amintit Steve.
„Nu stiu cine esti, dar stiu ca te iubesc”
Camre si-a petrecut primele luni de recuperare in casa parintilor sai si ii vizita pe Steve si Gavin la casa familiei. Practic, Steve l-a crescut singur pe Gavin. Tanara mama era bine fizic, dar nu-si amintea de sarcinile zilnice obisnuite, precum sa te imbraci, sa te speli pe dinti. Nu si-a amintit de Steve si nu si-a amintit de casa in care locuiau inainte de nastere.
O conversatie pe care au avut-o in timp ce stateau in casa parintilor ei l-a motivat pe Steve sa continue. Sa depuna toate eforturile pentru a o ajuta pe Camre sa se recupereze. „Stateam pe canapea si ea mi-a spus: Nu stiu cine esti, dar stiu ca te iubesc „, a spus Steve. Impresionat, a folosit acele ultime cuvinte ca titlu al cartii sale. „Asta a ramas intotdeauna cu mine. Aceasta a fost forta din spatele a tot.”
„Cand am cunoscut-o pe Camre, ea m-a facut sa vreau sa fiu o persoana mai buna si asta am iubit la ea”, aspus el. „Nu aveam de gand sa renunt la speranta ca vom putea recastiga ceea ce am avut. Fata asta, habar nu are cine sunt, dar ma iubeste si vom continua.”
Si-a pierdut amintirile, iar acum invata sa le recupereze
Camre a inceput sa lucreze cu Smith, terapeutul ocupational, in urma cu cinci ani. Cu sprijinul ei si cu Steve la aproape fiecare sedinta de terapie, Camre a invatat totul. De la cum sa gateasca pana la cum sa se imbrace. „Acum si-a recuperat personalitatea si poate fi mama pentru Gavin, ceea ce este cel mai bun lucru.”, spune Smith.
Camre si-a dezvoltat propriile trucuri de memorie, cum ar fi sa scrie lucruri si sa faca lucrurile de mai multe ori pentru a le memora. Ea si Steve au un calendar comun pe care il impartasesc pe telefon, astfel incat stie programul familiei. „De fiecare data cand ii vad pe Gavin si Steve, exista un zambet imens pe fata mea si in interiorul meu. Iubirea de familie inseamna cel mai mult.” Camre a dezvoltat o relatie frumoasa mama-fiu cu Gavin. Copilul intelege ce s-a intamplat si ca mama lui „nu are o memorie ca a celorlalti oameni”, remarca Steve.
„Totul va fi bine”
O lovitura dureroasa a venit la aproximativ doi ani de la accidentul cerebral. „A inceput sa realizeze ca nu-si putea aminti si i-a fost tare greu. Amintirile sunt totul pentru noi. Acesta este unul dintre motivele pentru care impartasesc povestea.”, a spus Steve.
O alta complicatie in recuperarea lui Camre este epilepsia. A suferit frecvente convulsii dupa accidentul vascular. Acum urmeaza un tratament care controleaza convulsiile, dar acestea pot afecta, de asemenea, memoria ei. Astfel, e greu de spus cat de multa memorie a recuperat de fapt, sustine Jessica Smith.
In acest moment al recuperarii sale, un accent al terapiei este recapatarea increderii. „Cand o intalnesti pentru prima data si vorbesti cu ea, nu-ti dai seama ca a avut acest diagnostic”, a spus Smith. Unul dintre lucrurile care o intristeaza pe Camre este acela ca nu are amintirea primilor pasi ai fiului sau si al primului „mama” rostit de Gavin.
Camre a gasit o piesa preferata – „Everything’s Gonna Be Alright” de Kenny Chesney – pe care o asculta de mai multe ori pe zi. A adoptat versurile melodiei drept motto pentru a trece prin ceea ce numeste un „moment foarte dificil”. „Indiferent cat de grele sunt sau au fost si pot fi, trebuie doar sa va pastrati speranta si sa continuati”, a spus ea. „Imi spun doar ca totul va fi bine si ma indrept spre asta.”