Câmpurile sunt pline acum cu păpădie înflorită. Ea este recomandată de fitoterapeuţi şi nu numai pentru că reglează colesterolul şi stimulează bila leneşă. Bineînţeles, are şi alte beneficii pentru sănătate. Se ştie că această plantă e folosită de mii de ani, proprietăţile ei detoxifiante fiind utilizate în tratarea unor probleme de sănătate. Ştiai că nişte flori de păpădie pot scădea nivelul de glicemie pentru că are multe beneficii?
Să nu uităm că ea ameliorează unele alergii, detoxifiază cu succes ficatul şi stimulează producţia de bilă. Mai mult, e de folos femeilor care intră la menopauza sau celor care vor să slăbească uşor şi sănătos. Floarea banală de păpădie nu iese cu nimic în evidenţă, dar poate ameliora chiar şi cele mai grave boli.
Păpădie – Beneficii pentru sănătate
Iată şi alte lucruri despre păpădie pe care e bine să le cunoaştem cu toţii:
- trebuie culeasă din locuri nepoluate şi cât mai curate;
- tulpina are cele mai multe proprietăţi;
- cu tulpină se tratează: probleme digestive, metabolismul, sângele (se face purificare), diabetul etc.;
- frunzele de păpădie sunt o sursă de vitamine. Se consumă mai ales sub formă de salată;
- din floarea de păpădie se face sirop, care e necesar pentru a ameliora tusea, pentru a stimula digestia, dar şi pentru a purifica sângele.
Reţetă de sirop de păpădie
Pentru siropul de păpădie ai nevoie de:
- 400 g flori galbene de păpădie
- 4 lămâi tăiate felii
- 4 portocale felii
- 3 litri de apă
Metoda de preparare:
Culege păpădia din locuri cât mai curate și nepoulate. Ideal este să le iei de pe imaș sau câmp aflat la depărtare de stradă și de trafic. Lasă toate ingredientele în apă peste noapte. A doua zi adaugă 2 căni de zahăr şi dă amestecul în clocot. Când compoziţia devine vâscoasă, pune-o în sticle sterilizate în prealabil. Acest sirop este ideal pentru a trata bronşita, răceala şi tusea.
Ce facem cu rădăcină de păpădie? Ei bine, este excelentă pentru a trata: hepatită, chisturi, diverse formaţiuni tumorale, constipaţia, acneea şi unele probleme de la vezica biliară. Ca să aibă efect, mai întâi se curăţă rădăcinile, apoi se lasă la uscat, în aer liber, cel puţin două săptămâni. Apoi se pun într-un borcan, la loc rece şi întunecat.
Ceaiul de păpădie se prepară dintr-o linguriţă de mix de frunze şi rădăcină uscată, cu o cană de clocotită. După 5 minute de infuzare, se strecoară şi se bea.
Pentru a scăpa de unele probleme digestive, fitoterapeuții recomandă și ceaiul de pelin. Acesta este, de altfel, eficient și pentru tratarea hemoroizilor.
Curiozităţi despre păpădie
Ştiai că…
- … păpădia e considerată drept delicatesă în unele restaurane cu stele Michelin?
- … e cunoscută încă din secolul al X-lea, fiind menţionată în primele scrieri?
- … în scrierile galice din secolul al XII-lea se menţionează efectele frunzelor de păpădie asupra ficatului?
- … are gust amar din cauza unor componente? Totuşi, exact acestea sunt foarte bune pentru sănătatea noastră.
- .. cataplasma cu păpădie este eficientă pentru a trata eczemele cutanate? Se prepară din frunze şi flori zdrobit, proaspăt culese.
- … nu trebuie consumată de către persoanele care urmează unele tratamente? De ce? Pentru că păpădia are efect diuretic.