Stiri

Simona Halep e in culmea fericirii! Cum este traditia la aromani si cand ar avea loc nunta

Publicat: 20 iul. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simona Halep e in culmea fericirii Cum este traditia la aromani si cand ar avea loc nunta
14

Simona Halep este mai fericita ca niciodata. Tenismena nu doar ca a devenit victorioasa castigand trofeul de la Wimbledon, dar a si castigat un barbat alaturi de care ar avea intentii cat se poate de serioase, scrie presa centrala. Toni Iuruc, in varsta de 40 de ani, este cel care a cucerit-o pe frumoasa constanteanca, iar cei doi au fost surprinsi in tandreturi la mare.

Simona Halep se pregateste de nunta dupa datinile aromane?
Halep este aromanca, iar in cazul in care va face nunta, regulile ar fi un pic diferite fata de o nunta traditionala romaneasca. Nunta reprezinta unul din cele mai importante evenimente din viata unui om in cultura aromana. Traditia spune ca petitorul, in acest caz Toni Iuruc, primeste o pereche de pantofi dupa care urmeaza logodna mica, unde familiile viitorilor miri se pun de acord cu toate detaliile legate de casnicie.

Tatal sau mama flacaului merge acasa la familia miresei. Daca din familia mirelui traieste doar tatal, acesta trebuie sa bea tuica cu ginerele, iar mireasa saruta mana socrului si primeste in dar un ban. Acela este momentul in care, din punct de vedere traditional, fata este logodita.

Nunta tenismenei ar incepe, conform traditiei aromane, miercurea si s-ar sfarsi duminica. Nunta propriu zisa ar avea loc asadar, ori intr-o zi de miercuri, ori duminica. 

Datini din strabuni
Apoi se stabilesc datele logodnei si a nuntii. Cu privire la nunta, si aici sunt cateva datini sacre le aromani. In vinerea dinaintea nuntii, se organizeaza un eveniment special la familia miresei. Se aranjeaza zestrea in casa miresei iar duminica dinaintea nuntii, soacra cheama domnisoarele de onoare si le ofera cate un mar in care este infipta o moneda.

Sambata, la casa mirelui, suratele canta si arunca bani intr-un vas cu fantana. Banii stransi se impart apoi intre surate, dupa care cavalerii de onoare barbieresc mirele, scrie cancan.ro. Banii de la evenimentul din casa mirelui se pun in niste prosoape.

Adauga un comentariu