Sanatate

Simptome colon bolnav: Cum se manifestă sindromul intestinului iritabil

Publicat: 27 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptome colon bolnav Cum se manifestă sindromul intestinului iritabil
Colonul iritabil, întâlnit și sub denumirea de sindromul intestinului iritabil, reprezintă o afecțiune digestivă inflamatorie, cu manifestări clinice diverse și de cauză imprecisă

Colonul iritabil, întâlnit și sub denumirea de sindromul intestinului iritabil, reprezintă o afecțiune digestivă inflamatorie, cu manifestări clinice diverse și de cauză imprecisă. Simptomele colonului bolnav sunt multiple și pot diferi de la o persoană la alta.

Simptomele colonului bolnav sunt reprezentate de distensie și dureri abdominale, flatulență, diaree, manifestările clinice fiind dependente de ingestia alimentara. Alte simptome ale colonului bolnav sunt stările de constipație cu cele de diaree, senzație de defecație incompletă, prezența mucusului în scaun, senzație de greață.

Alte simptome care pot să apară la persoanele care suferă de colon iritabil pot fi oboseala cronică, anxietate sau depresie, cefalee sau tulburările de somn, și afectează starea generală a pacientului în aceeași măsură cu cele specifice tractului gastrointestinal.

O frecvență mai mare a bolii este întâlnită la copii cât și la persoanelor de sex feminin.

grafica simptome colon iritabil

Care sunt cauzele apariției colonului bolnav

Pentru sindromul de colon iritabil nu există o cauză precisă pentru care apare sindromul colonului iritabil deoarece că nu poate fi asociat unei condiții patologice. Totuși, au fost identificate două cauze importante și mai multe cauze posibile, care favorizează dezvoltarea sindromului.

Astfel, stresul poate să declanșeze simptomatologia colonului bolnav, dar și să o înrăutățească.

A doua cauză importantă pentru apariția sindromului colonului iritabil este alimentația. Alergiile și intoleranțele alimentare sunt factori declanșatori și agravanți ai simptomatologiei colonului iritabil.

O altă cauză pot fi modificarea florei intestinale. Astfel, pot să apară modificări ale unor bacterii, fungi și virusuri care colonizează mucoasa intestinală și care sunt benefice pentru desfășurarea normală a proceselor fiziologice. O astfel de modificare a populației florei intestinale s-a dovedit a fi prezentă în unele cazuri de colon iritabil.

grafica simptome colon iritabil

Infecțiile majore apărute în urma unui episod de enterită bacteriană sau virală pot face ca mucoasa să aibă un grad mai mare de sensibilitate și astfel să favorizeze apariția intestinului iritabil.

Printre cauzele declanșatoare al sindromului conului iritabil mai pot fi contracțiile musculare. Aceste contracții pot fi mult mai pronunțate, de durată mai lungă și determina o simptomatologie specifică numită colon spastic.

Și tulburările sistemului nervos pot duce la apariția colonului iritabil.

Categoriile de risc pentru dezvoltarea colonului iritabil sunt persoanele tinere, cele cu istoric familial de colon iritabil, cele care suferă de anxietate, depresie sau alte stări emoționale și persoanele de sex feminin.

grafica simptome colon iritabil

Simptome colon bolnav: La ce trebuie să ai grijă

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care, deși nu are o cauză certă sau un proces patologic identificabil la nivel intestinal, prezintă o simptomatologie diversă și de intensitate variabilă.

Una dintre simptomele cel mai des întâlnite în cazul colonului bolnav este durerea abdominală, manifestată în special sub formă de crampe. Durerea scade semnificativ în intensitate, în momentul evacuării conținutului prin defecație,

Alte simptome care pot să apară sunt tulburările tranzitului intestinal, rezultând în diaree apoasă și constipația. Ambele se diminuează în momentul eliberării conținutului,

Balonarea, asociată cu flatulență, cauzează o senzație de disconfort, care poate ajunge până la durere.

În plus, poate să apară nevoia imperioasă de evacuare a conținutului și scaunele dese în decursul unei zile.

grafica simptome colon iritabil

Adauga un comentariu