Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Simptome la hepatita C. Reguli de alimentație corectă

Simptome la hepatita C. Reguli de alimentație corectă

02 sept. 2021, 15:06,
în WoW!

Hepatita C este o afecţiune care se transmite prin sânge. Ea are două aspecte diferite. Hepatita C acută apare în prima jumătate de an din momentul contactului cu persoana infectată. Iar hepatita C cronică evoluează în timp, ducând la fibroză hepatică, apoi cancer hepatic şi, în unele situaţii, la deces. În circa 85% dintre situaţii, hepatita C acută evoluează înspre forma cronică. Uite ce simptome poţi avea dacă ai intrat în contact direct cu virusul hepatitic C, deci ai hepatita C.

Mai trebuie spus faptul că această afecțiune se transmite prin multe căi, iar unele dintre ele nici nu depind de noi, nu le putem controla. Tot ce putem face este să folosim protecţie în cazul contactelor intime şi să nu intrăm în contact direct cu seringi ori ustensile chirurgicale. Găseşti mai jos lista de simptome de la hepatita C.

Hepatita C – Simptome care dau de bănuit

Fii atent la semnele următoare. Este adevărat că multe dintre ele apar şi în cazul altor afecţiuni. Indiferent de situaţie însă, controlul la medicul specialist va infirma sau confirma diagnosticul. Uite lista de simptome de la hepatita C:

  • Dureri musculare şi articulare;
  • Stare febrilă;
  • Greaţă, vărsături, inapetență;
  • stare de oboseală permanentă);
  • Dureri în hipocondrul drept;
  • Emisie de urină închisă la culoare şi scaune acolice (deschise la culoare);
  • Icter tegumentar şi scleral (totuşi, mai puţin întâlnit)

Dacă hepatita C acută evoluează înspre cea cronică, pot apărea şi aceste simptome: ascita (acumularea de lichid în cavitatea abdominală), hipertensiune portală, echimozele sau hemoragiile apărute la traumatisme minore, apariţia dilataţiilor varicoase la nivel esofagian şi encefalopatia hepatică.

Cum se transmite hepatita C

Există mai multe modalităţi, şi anume:

  • utilizarea acelor nesterile, de la persoanele infectate cu virusul hepatic C;
  • relaţii sexuale neprotejate;
  • în timpul sarcinii sau la naştere;
  • servicii de manichiură/pedichiură efectuate cu instrumentar nesteril;
  • accidente profesionale – personal medical care se înţeapă accidental cu ace utilizate la persoanele diagnosticate cu hepatită;
  • intervenţii medicale, efectuate în condiţii nesterile (acupunctură, endoscopie digestivă, tratamentul chirurgical al ulcerelor varicoase, inclusiv electrocoagulare şi scleroza de varice, intervenţii stomatologice, întreruperi de sarcină etc.).

Alimentaţia în hepatita C

Uite ce ai voie să mănânci:

  • Legume verzi / gatite la aburi: păstarnac, ţelina, sfecla roşie, morcovi, pătrunjel (rădăcina) salată, spanac, castraveţi, roşii, dovlecei, conopida, varză (cu moderaţie, provoacă balonare);
  • Leguminoasele: se consumă cu moderaţie, pentru că pot provoca balonări şi stare de disconfort biliar;
  • Grăsimi sănătoase: bolnavul de hepatita C poate consuma: ulei de măsline, smântână, unt, dar numai în cantităţi moderate;
  • Peste bogat în acizi graşi Omega-3 este o sursă importantă de proteine, are un conţinut scăzut de colesterol. Poate fi pregătit pe grătar sau la cuptor, fără ulei suplimentar;
  • Struguri, banane: recomandate cu moderaţie din cauza conţinutului mare de zahăr. Ca să nu apară balonarea, fructele se mănâncă înainte de masă, nu după;
  • Citrice, mere şi fructe de pădure: sunt bogate în vitamine şi antioxidanţi;
  • Lactate: sunt recomandate lactatele degresate şi fără alte adaosuri;
  • Ouă: cel mult două ouă fierte pe săptămână;
  • Carne de pui, curcan, vita: sunt o sursă importantă de proteine şi mineral. Nu se recomandă cantităţi mari. De asemenea, carnea trebuie consumată fiartă sau pe grătar;
  • Cereale integrale: pâine, musli, fulgi. Sunt importante pentru că aduc un aport semnificativ de fibre şi menţin echilibrul tractului digestiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`