Simptomele cancerului hepatic. Cancerul hepatic apare atunci când celule anormale se formează incontrolabil în țesuturile sale. Cancerul primar (cunoscut și sub denumirea de hepatocarcinom) este un cancer care începe în celulele hepatice (numite hepatocite). Cancerul secundar sau metastatic provine de cancerul care s-a format mai întâi în altă parte a corpului înainte de a se răspândi la ficat prin fluxul sanguin.
Simptomele cancerului hepatic. Creșterea celulelor anormale poate provoca formarea unei tumori benigne sau maligne. O tumoră benignă nu amenință să se răspândească în restul corpului și poate fi îndepărtată fără riscul de complicații. Pe de altă parte, o tumoare malignă trebuie tratată deoarece se poate răspândi și reprezintă o amenințare pentru supraviețuire.
La începutul bolii, cancerul hepatic declanșează foarte rar simptome specifice și evidente. Prin urmare, este dificil să diagnosticăm boala într-un stadiu incipient. Acest cancer este mai des detectat atunci când ajunge la un stadiu avansat. În acest moment, se poate manifesta prin următoarele simptome:
pierdere în greutate inexplicabilă
pierderea poftei de mâncare
dureri în abdomen;
greață și vărsături
oboseala generala
apariția unei mase în regiunea ficatului;
icter (tenul și ochii galbeni, scaune palide și urină închisă la culoare).
Fiți atenți, aceste simptome nu indică neapărat prezența unei tumori canceroase. Pot fi semne ale altor probleme de sănătate mai frecvente. Dacă apar astfel de simptome, este important să consultați un medic pentru a face examinările corespunzătoare și a stabili cauza, în special pentru cei cu risc.
Simptomele cancerului hepatic. Persoanele în pericol
Persoanele cu hepatită cronică B sau C
Pacienții cu ciroză a ficatului din orice sursă
Cei care consumă alcool în exces.
Persoanele cu diabet.
Oameni care suferă de obezitate.
Persoanele care suferă de supraîncărcare de fier (hemocromatoză, boală genetică cauzata de mutația unei gene transmise de strămoșii celtici);
Persoanele care suferă de supraîncărcare de grăsimi în ficat, cum ar fi:
Persoanele cu diabet.
Oameni care suferă de obezitate
Cea mai frecventă formă de cancer hepatic primar este carcinomul hepatocelular care se formează din celulele hepatice (hepatocite).
Există alte forme mai puțin obișnuite de cancer la ficat, cum ar fi colangiocarcinomul care afectează conducta care duce bilia produsă de ficat la vezica biliară; sau angiosarcomul, foarte rar, de pe peretele vaselor de sânge ale ficatului.