Prima pagină » Sanatate » Simptomele encefalitei pe care nu trebuie să le ignori! Dacă nu este tratată, ar putea fi fatală!

Simptomele encefalitei pe care nu trebuie să le ignori! Dacă nu este tratată, ar putea fi fatală!

13 mai 2025, 14:35,
Redacția BZI în Sanatate

Encefalita este definită ca apariția unui proces inflamator, de obicei acut, în țesutul cerebral, asociat cu semne clinice de disfuncție a creierului. Deși implică, în primul rând creierul, boala poate afecta adesea meningele, ceea ce poate duce la meningoencefalită.

Encefalita este o boală neurologică ce are ca simptom inflamația creierului, dar dacă aceasta cuprinde și meningele, atunci avem de-a face cu o meningoencefalită. Nu se cunosc cu exactitate cauzele ce duc la apariția acestei boli, dar ele pot fi virale, bacteriene, fungice sau autoimune, de departe cele mai numeroase fiind de natură virală.

Simptomele encefalitei pe care nu trebuie să le ignori

Encefalita este o inflamare a creierului. Există numeroase motive, cum ar fi înțepăturile de insecte, infecțiile bacteriene, inflamațiile autoimune și infecțiile virale. Encefalita infecțioasă este termenul folosit pentru a descrie inflamația provocată de o infecție la nivelul creierului.

De asemenea, se mai numește encefalită autoimună atunci când creierul este atacat de propriul sistem imunitar. Uneori, cauza este necunoscută. În unele cazuri, encefalita poate pune viața în pericol deoarece este dificil de prezis cum va afecta encefalita fiecare individ în parte, diagnosticarea și tratamentul prompt sunt esențiale.

Encefalita poate provoca multe simptome diferite, inclusiv confuzie, schimbări de personalitate, convulsii sau probleme de mișcare. Encefalita poate provoca, de asemenea, modificări ale vederii sau auzului.

Majoritatea persoanelor cu encefalită infecțioasă au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: dureri de cap; febră; dureri în mușchi sau articulații; oboseală sau slăbiciune.

De obicei, acestea sunt urmate de simptome mai severe pe o perioadă de câteva ore sau zile, cum ar fi gât înțepenit; confuzie, agitații sau halucinații; crize convulsive; pierderea senzației sau imposibilitatea de a mișca anumite zone ale feței sau ale corpului; mișcări neregulate; slăbiciune musculară; probleme cu vorbirea sau auzul; pierderea cunoștinței, inclusiv comă.

O boală foarte periculoasă

Partea proastă este că mortalitatea în encefalită herpetică netrată ajunge la 50-75%, iar cei care supraviețuiesc rămân cu sechele neurologice și diferite dizabilități. În cea tratată, mortalitatea este de 20% și gravitatea este influențată de durata intervalului de timp scurs de la debut până la inițierea tratamentului.

Alte forme de encefalită pot avea o mortalitate diferită, encefalita japoneză și encefalita ecvestră de est au rata cea mai mare, iar cea mai mică rată de mortalitate este encefalita exvestră de vest. Encefalita rabică are mortalitate de 100%. E important să nu ignori manifestările acestei boli, pentru că acestea pot fi, uneori, fatale.

De asemenea, trebuie acordată o atenție sporită copiilor, pentru că în cazul lor simptomele pot include, în plus, umflărui în zonele moi (fontanele) ale capului bebelușului, rigiditate a corpului, plâns necontrolat, lipsa poftei de mâncare sau refuzul ei, iritabilitatea.

Toate aceste complicații care rezultă din encefalită depind de mai mulți factori care includ vârsta, cauza infecției, severitatea bolii inițiale și timpul scurs de la instalarea bolii și administrarea tratamentului. În majoritatea cazurilor, însă, persoanele ce manifestă o formă ușoară de encefalită își revin în câteva săptămâni, fără a avea complicații pe termen lung.

Totuși, în cazul unei encefalite agravate, în care inflamația a provocat leziuni creierului, pot apărea complicații care pot duce la comă sau deces. Totodată, există și complicații care pot dura luni de zile sau pot deveni permanente, precum oboseală persistentă, slăbiciune sau lipsă de coordonare musculară, tulburări de personalitate, probleme de memorie, afecțiuni ale auzului sau vederii și probleme în vorbire. Prin urmare, encefalita este o infecție a creierului care necesită îngrijire într-un spital.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Act de identitate special. Ce români pot beneficia
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025