Encefalita este definită ca apariția unui proces inflamator, de obicei acut, în țesutul cerebral, asociat cu semne clinice de disfuncție a creierului. Deși implică, în primul rând creierul, boala poate afecta adesea meningele, ceea ce poate duce la meningoencefalită.
Encefalita este o boală neurologică ce are ca simptom inflamația creierului, dar dacă aceasta cuprinde și meningele, atunci avem de-a face cu o meningoencefalită. Nu se cunosc cu exactitate cauzele ce duc la apariția acestei boli, dar ele pot fi virale, bacteriene, fungice sau autoimune, de departe cele mai numeroase fiind de natură virală.
Simptomele encefalitei pe care nu trebuie să le ignori
Encefalita este o inflamare a creierului. Există numeroase motive, cum ar fi înțepăturile de insecte, infecțiile bacteriene, inflamațiile autoimune și infecțiile virale. Encefalita infecțioasă este termenul folosit pentru a descrie inflamația provocată de o infecție la nivelul creierului.
De asemenea, se mai numește encefalită autoimună atunci când creierul este atacat de propriul sistem imunitar. Uneori, cauza este necunoscută. În unele cazuri, encefalita poate pune viața în pericol deoarece este dificil de prezis cum va afecta encefalita fiecare individ în parte, diagnosticarea și tratamentul prompt sunt esențiale.
Encefalita poate provoca multe simptome diferite, inclusiv confuzie, schimbări de personalitate, convulsii sau probleme de mișcare. Encefalita poate provoca, de asemenea, modificări ale vederii sau auzului.
Majoritatea persoanelor cu encefalită infecțioasă au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: dureri de cap; febră; dureri în mușchi sau articulații; oboseală sau slăbiciune.
De obicei, acestea sunt urmate de simptome mai severe pe o perioadă de câteva ore sau zile, cum ar fi gât înțepenit; confuzie, agitații sau halucinații; crize convulsive; pierderea senzației sau imposibilitatea de a mișca anumite zone ale feței sau ale corpului; mișcări neregulate; slăbiciune musculară; probleme cu vorbirea sau auzul; pierderea cunoștinței, inclusiv comă.
O boală foarte periculoasă
Partea proastă este că mortalitatea în encefalită herpetică netrată ajunge la 50-75%, iar cei care supraviețuiesc rămân cu sechele neurologice și diferite dizabilități. În cea tratată, mortalitatea este de 20% și gravitatea este influențată de durata intervalului de timp scurs de la debut până la inițierea tratamentului.
Alte forme de encefalită pot avea o mortalitate diferită, encefalita japoneză și encefalita ecvestră de est au rata cea mai mare, iar cea mai mică rată de mortalitate este encefalita exvestră de vest. Encefalita rabică are mortalitate de 100%. E important să nu ignori manifestările acestei boli, pentru că acestea pot fi, uneori, fatale.
De asemenea, trebuie acordată o atenție sporită copiilor, pentru că în cazul lor simptomele pot include, în plus, umflărui în zonele moi (fontanele) ale capului bebelușului, rigiditate a corpului, plâns necontrolat, lipsa poftei de mâncare sau refuzul ei, iritabilitatea.
Toate aceste complicații care rezultă din encefalită depind de mai mulți factori care includ vârsta, cauza infecției, severitatea bolii inițiale și timpul scurs de la instalarea bolii și administrarea tratamentului. În majoritatea cazurilor, însă, persoanele ce manifestă o formă ușoară de encefalită își revin în câteva săptămâni, fără a avea complicații pe termen lung.
Totuși, în cazul unei encefalite agravate, în care inflamația a provocat leziuni creierului, pot apărea complicații care pot duce la comă sau deces. Totodată, există și complicații care pot dura luni de zile sau pot deveni permanente, precum oboseală persistentă, slăbiciune sau lipsă de coordonare musculară, tulburări de personalitate, probleme de memorie, afecțiuni ale auzului sau vederii și probleme în vorbire. Prin urmare, encefalita este o infecție a creierului care necesită îngrijire într-un spital.