Boli si tratamente

Simptomele stadiilor cancerului de colon

Publicat: 09 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptomele stadiilor cancerului de colon
Cancerul este localizat în aproximativ 7 cazuri din 10 în colon

Cancerul colorectal este un cancer foarte frecvent care afectează în principal persoanele de peste 50 de ani: acestea reprezintă 94% din cancerele colorectale. Stadiul (gradul sau gradul de extindere al cancerului) este inclus pe o scară de la 0 la 4. Stadiile 0, I și II corespund cancerelor localizate, limitate la colon. În acest caz, nu sunt afectați ganglionii limfatici și nu există metastaze. Dar care sunt simptomele stadiilor cancerului de colon?

Cancerul este localizat în aproximativ 7 cazuri din 10 în colon

Cancerul de colon este o tumoare malignă care afectează colonul sau rectul. Este un tip de cancer care se dezvoltă îndin celulele membranei mucoase, peretele interior, al colonului. In nouă cazuri din 10, apare din degenerarea unei leziuni benigne: un polip adenomatos.

În locația sa colonică, afectează atât bărbații, cât și femeile, dar este de două ori mai frecventă la bărbați când ajunge în rect. Este localizat în aproximativ 7 cazuri din 10 în colon și în 30% din cazuri în rect. Sunt implicați factori dietetici, alcoolul, grăsimile animale cresc riscul, precum și tutunul, în timp ce fibrele dietetice (fructe și legume) au un rol protector.

Există, de asemenea, cazuri în care factorii genetici joacă un rol puternic și, în special, anumite boli familiale, cum ar fi sindromul Lynch și polipoza adenomatoasă familială caracterizată prin existența a foarte mulți polipi pe membrana mucoasă a colonului sau rectului, care vor evolua aproape sistematic spre cancerizare înainte de 40 de ani (dacă tratamentul nu se efectuează).

Polipii sunt leziuni potențial precanceroase, de unde și îndepărtarea lor preventivă. Bolile inflamatorii cronice intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, conduc, de asemenea, la un risc ridicat de a dezvolta cancer colorectal.

Simptomele stadiilor cancerului de colon

Stadiul (gradul sau gradul de extindere al cancerului) este inclus pe o scară de la 0 la 4. Stadiile 0, I și II corespund cancerelor localizate, limitate la colon. În acest caz, nu sunt afectați ganglionii limfatici și nu există metastaze.

stadiul 0: tumora este mică și nu amenință, nu a crescut dincolo de mucoasă
stadiul 1: tumora a crescut până la straturile exterioare de țesut din colon sau rect, dar nu a atins țesutul înconjurător
stadiul 2: tumora a trecut prin perete și a invadat organele învecinate fără a afecta ganglionii limfatici;
stadiul 3: cancerul a atins unul sau mai mulți ganglioni limfatici lângă colon sau rect, dar fără a ajunge la organe îndepărtate
etapa 4: cancerul s-a metastazat, adică tumora s-a răspândit în locuri îndepărtate, cel mai adesea în ficat, plămâni sau ovare.

Simptome și semne de avertizare

Simptomele întârzie: nu apar până când boala este avansată. În special, trebuie să acordați o atenție deosebită sângelui din scaun. Puteți observa, de asemenea, tulburări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree și dureri în stomac. Adesea, în această etapă, este detectată prezența metastazelor.

La fel ca în multe tipuri de cancer, simptomele nu sunt specifice. Cronicitatea lor, accentuarea frecvenței și intensității lor necesită o opinie medicală. Cancerul colorectal, lăsat netratat, se poate răspândi în ficat, glande limfatice și alte părți ale corpului (metastază).

Adauga un comentariu