Magazin

Simptomele unor boli oculare: pinguecula si pterigion

Publicat: 11 oct. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptomele unor boli oculare pinguecula si pterigion
1

Controalele periodice de rutina la oftalmolog ajuta la diagnosticarea precoce a unor anomalii precum pinguecula si pterigionul, care sunt afectiuni ale suprafetei ochilor.

Ochiul are un rol esential, deoarece este organul vederii. Afectiunile oculare sunt mai frecvente decat credem si de multe ori nu ies in evidenta. Din acest motiv, este foarte important sa acorzi atentie sanatatii ochiului si sa tratezi afectiunile legate de acesta cat mai curand si eficient. In acest articol vom discuta despre cauzele si simptomele unor boli oculare destul de frecvente: pinguecula si pterigionul.

Atat pinguecula, cat si pterigionul sunt boli provocate de o degenerare a conjunctivei. Aceasta reprezinta mucoasa transparenta care acopera interiorul pleoapelor. Pinguecula se manifesta prin aparitia unei pete mici galbene in zona albului ochiului (denumita si sclerotica), aceasta pata fiind uneori imperceptibila. Pterigionul este rezultatul unei cresterii anormale a conjunctivei, fiind un proces inflamator.

In ciuda dimensiunii mici ale pingueculei, aceasta poate sa creasca de-a lungul timpului. In majoritatea cazurilor insa, volumul acesteia nu afecteaza vederea in mod direct. De fapt, unii oameni pot avea mai multe pete de acest tip fara sa le observe.

Cauzele si simptomele unor boli oculare: pinguecula

Conform specialistilor de la Academia Americana de Oftalmologie, printre cauzele pingueculei intalnim urmatoarele:

  • Expunerea la praf si vant
  • Expunerea pe termen lung la razele ultraviolete
  • Procentul ridicat de grasime in corp
  • Sindromul ochiului uscat
  • Dereglarile hormonale
  • Administrarea anumitor medicamente

Simptomele pingueculei

  • Mancarimi ale ochilor, inrosirea globului ocular, in special in apropierea corneei, pupilei si irisului.
  • Ochi uscati
  • Iritatie a zonei afectate
  • Inflamatie constanta
  • Senzatia prezentei unui corp strain

Cum se trateaza pinguecula?

De obicei, pinguecula nu necesita tratament. Daca aceasta provoaca simptome neplacute, oftalmologul iti poate recomanda sa folosesti picaturi pentru lubrifierea ochilor.

In cazurile severe in care leziunea afecteaza in mod direct vederea sau provoaca simptome care nu se amelioreaza prin utilizarea picaturilor pentru ochi, se poate recurge la un tratament chirurgical. Cazurile severe pot fi acelea in care intalnim o inflamatie grava a conjunctivei ochiului. Inflamatia, la randul ei, provoaca inrosirea si mancarimea constanta.

De obicei, tratamentul este aplicat prin intermediul chirurgiei ambulatorii (cu alte cuvinte, persoana este externata in aceeasi zi in care s-a efectuat interventia), cu anestezie locala. Operatia nu dureaza mult, insa fiecare interventie chirurgicala presupune anumite riscuri, fiind ultima dintre solutii. Dupa interventie, pacientul trebuie sa poarte un plasture de protectie maxima cel putin doua zile, cu exceptia cazului in care medicul recomanda purtarea acestuia pentru un timp mai indelungat.

Simptomele unor boli oculare: diferenta dintre pinguecula si pterigion

Desi ambele afectiuni sunt rezultatele unor procese anormale ale conjuctivei, este vorba despre doua afectiuni diferite. Pterigionul este o afectiune a suprafetei oculare care se manifesta prin formarea unui strat de tesut pe ochi, de culoare asemanatoare cu cea a pielii. Aceasta difera de culoarea galbuie a pingueculei.

De asemenea, simptomele se manifesta in zone diferite. Pterigionul se dezvolta de la una dintre extremitatile conjunctivei pana la cornee, in timp ce pinguecula apare, de obicei, pe suprafata scleroticii si rareori afecteaza corneea. Daca pterigionul ajunge la o anumita dimensiune, poate altera suprafata ochiului si poate provoca tulburari de vedere.

Simptomele unor boli oculare: asemanarile dintre pinguecula si pterigion

Principala asemanare, asa cum am mentionat si mai sus, este faptul ca ambele afectiuni sunt rezultatul unor anomalii ale conjunctivei, un strat subtire de tesut care acopera globul ocular.

La debut, aceste doua afectiuni prezinta o simptomatologie asemanatoare. Prin urmare, se pot confunda cu usurinta. Specialistii recomanda luarea de masuri pentru a preveni dezvoltarea acestor conditii, in special evitarea celei mai evidente cauze a acestora, expunerea excesiva la razele solare ultraviolete. Acest lucru nu poate facut, de exemplu, prin purtarea de ochelari de soare obisnuiti, ci folosind ochelari care au un filtru pentru razele ultraviolete.

Un alt factor important al aparitiei acestor doua afectiuni este varsta. De fapt, acestea sunt afectiuni care apar mai frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de an.

Acum ca stii mai multe despre simptomele unor boli oculare, mai exact despre pinguecula si pterigionul, este important sa mergi la controale de rutina la oftalmolog, care te poate ajuta sa detectezi afectiunile la timp.

Adauga un comentariu