Educatie intima

Sindromul de soc toxic i-a curmat viata la 19 ani

Publicat: 24 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sindromul de soc toxic i-a curmat viata la 19 ani
sindromul de soc toxic

Sindromul de soc toxic este o boala mortala, dar care poate fi prevenita. Afectiunea rara este provocata de bacterii si cel mai frecvent este asociata cu utilizarea tampoanelor interne. Medicii sustin ca este foarte important sa cunoastem semnele pentru a primi ingrijiri medicale inainte de a fi prea tarziu.

Avea un zambet care putea sa lumineze o camera intreaga si un ras contagios, care-i facea pe oameni sa exclame: „Maddy este aici!”. Asa o descrie Dawn Massabni (foto stanga) pe fiica ei, Madalyn (foto centru). O boala rara, care s-a abatut ca un trasnet i-a curmat fetei viata cand abia implinise 19 ani. Este vorba de sindromul de soc toxic, o boala asociata si cu folosirea absorbantelor interne.

Femeia isi astepta cu nerabdare fata care zbura acasa de la facultate. La vremea respectiva, Maddy studia moda la Universitatea Lynn din Florida si venea acasa sa-si petreaca ziua de nastere cu mama sa. „Se imbraca cum isi
dorea si nu s-a temut niciodata ca va fi judecata. S-a aflat si pe coperta unei reviste. Ii placea sa fie pe plaja, chiar si iarna”, isi aminteste Dawn.

Atac de cord in bratele mamei

Pe 27 martie, de ziua lui Maddy, ea si mama sa au iesit la cina. Dawn Massabni a spus ca Maddy nu se simtea bine cand cele doua au revenit acasa. Maddy s-a dus sa se odihneasca in speranta ca starea sa se va imbunatati. „I-am spus ca vom merge la medic, dimineata, la prima ora. A doua zi dimineata i-a fost greu sa-mi raspunda, nu a putut vorbi. Nici nu stiu daca stia cine sunt si am sunat imediat la Urgente”.

Massabni a spus ca imediat la sosirea echipajului medical fata a facut o convulsie. „Am tinut-o si ea s-a uitat la mine si a inchis ochii … Strigam: >”, a spus Massabni. „A avut un atac de cord in bratele mele si a incetat sa respire”.

Maddy a fost adusa la spital, iar medicii au incercat sa o resusciteze. A doua zi, starea fetei s-a agravat foarte tare. Familia ei a luat decizia de a o scoate de pe aparate. A murit la trei zile dupa ce implinise 19 ani. .

„Mi-e dor sa aud: „Te iubesc, mami!”

Sfasiata de durere, mama spune ca pentru ea si fiul ei, Georgie, viata nu mai este aceeasi, de cand au pierdut-o pe Maddy. „Noi trei eram foarte apropiati, extrem de apropiati. Ea vorbea cu Georgie de mai multe ori pe zi. Faceau totul impreuna”, a spus Massabni. „A trebuit sa-si ia ramas bun de la sora lui. Nici nu stiu cum a absolvit, dar a facut-o. A continuat scoala si cand l-am intrebat: „De ce?”, el a spus: „Vreau sa o fac pe Maddy mandra”.

„A fost tortura si iad din ziua in care m-a parasit”, a adaugat mama. „Imi este foarte dor de ea. Mi-e dor sa aud: „Te iubesc, mami”.

Maddy se afla in perioada lunara de-a lungul bolii sale subite si a folosit tampoane. Potrivit mamei, cauza oficiala a mortii a fost sindromul de soc toxic.

Ce este sindromul de soc toxic

Sindromul de soc toxic (TSS) este o boala rara, dar grava, cauzata de unele tipuri de bacterii stafilococice. Nu toate cazurile de TSS sunt legate de tampoane, dar femeile care le folosesc prezinta un risc mai mare. Femeile care nu sunt la menstruatie, barbatii si copiii, de asemenea, pot dezvolta TSS din cauza infectiilor asociate cu pielea sau ranile chirurgicale.

Ginecologii sustin ca lasarea unui tampon in vagin prea mult timp este un factor de risc legat de TSS. In unele cazuri, TSS poate duce la amputari ale degetelor sau ale membrelor, iar in unele cazuri, chiar la deces.

Potrivit Centrului National pentru Informatii Biotehnologice, se estimeaza ca cazurile de TSS menstrual si non-menstrual sunt in jur de 0,8 pana la 3,4 la 100.000 de persoane din Statele Unite. Netratata, boala poate fi fatala. „In timp ce ratele mortalitatii au scazut in ultimele doua decenii, acestea inca variaza intre 1,8 si 12%”, afirmă NCBI pe site-ul sau. „Pentru acei pacienti diagnosticati gresit sau la care tratamentul este intarziat, mortalitatea poate depasi 50%. Din acest motiv, angajatii din sanatate ar trebui sa fie constienti de tulburare”.

Sindromul de soc toxic: cum il recunosti

Colegiul american al obstetricienilor si ginecologilor recomanda femeilor sa schimbe tampoanele la fiecare patru pana la opt ore. Dr. Jacques Moritz, director medical al unei clinici de sanatate din New York, sustine ca femeile trebuie sa invete semnele precoce si simptomele TSS pentru a recunoaste boala cat mai repede.

„Vinovatul pare a fi aceste tampoane super-absorbante si pare a fi legat de timp, adica cu cat este mai lung, cu atat riscul este mai mare”, a spus Moritz. Acesta a adaugat ca nu exista suficiente studii fiabile despre TSS asociat cu tampoanele. „Bacteriile o provoaca. [Daca] cele super absorbante vor ramane mai mult timp, cu atat poti uita ca este inauntru. Si daca nu sunt scurgeri, femeile ar putea uita”.

Iata potentialele simptome ale TSS: tensiune arteriala scazuta, febra, eruptii pe palme, talpi sau orice alt loc, care par arsuri solare, dureri de corp, varsaturi, diaree, confuzie.

Averstismente pe cutiile cu tampoane la fel cum sunt pe pachetele de tigari

De la moartea lui Maddy, Massabni si-a facut misiunea de a educa femeile si fetele cu privire la TSS si utilizarea
sigura a tampoanelor. A tinut discursuri in scoli si universitati, a creat o fundatie in onoarea fiicei. Ba chiar la mijlocul lunii noimebrie 2019 s-a intalnit cu reprezentantii Food and Drug Administration. A discutat cu acestia despre posible noi reglementari pentru producatorii de tampoane.

In prezent, se mentioneaza in prospectul din cutiile de absorbante ca acestea sunt asociate cu sindromul de soc toxic. Ca TSS este o boala rara, dar grava, care poate provoca moartea. Massabni cere FDA sa includa un avertisment mai mare, mai indraznet pe fiecare cutie. Iar pe clapa interioara sa apara semnele si simptomele TSS. „Sa nu apara doar in prospectul pe care fetele il arunca probabil in cosul de gunoi”, a spus ea.

„Exista avertismente [indraznete] pentru lucruri precum tigarile, alcoolul si drogurile. Dorim ca tampoanele sa aiba aceleasi tipuri de avertismente”, a spus Massabni. „Este o moarte oribila care poate fi prevenita. Familiile nu se recupereaza dupa asta. O vreau inapoi.”

Sindromul de soc toxic: cum il prevenim

Desi nu exista linii directoare specifice, Moritz sustine ca putem lua unele masuri pentru a ajuta la prevenirea TSS in timpul folosirii tampoanelor. Folositi tampoane cu o absorbtie mai mica. Daca fluxul dvs. este mai mare, schimbati-va tamponul mai des. Alternati tampoanele cu absorbante externe. Nu lasa rusinea sa te opreasca sa mergi la medicul tau sau la Urgente daca ai simptome sau ai uitat sa-ti indepartezi tamponul.

Adauga un comentariu