Prima pagină » Sanatate » Sirop pentru tuse seacă: Cum să scapi de această problemă chinuitoare

Sirop pentru tuse seacă: Cum să scapi de această problemă chinuitoare

12 iul. 2021, 10:13,
în Sanatate

Tusea este un reflex al organismului care se apară de anumite substanțe ți încearcă să le elimine pe cale respiratorie și se manifestă concomitent cu gripa sau răceala. Pentru tusea seacă există mai multe tratamente, însă printre cel mai des folosite sunt siropurile.

În cele mai multe cazuri, tusea seacă se vindecă în 2-3 săptămâni și există remedii care grăbesc ameliorarea ei. Dacă gripa este puternică, tusea seacă se poate manifesta între 6-8 săptămâni.

persoană care are o tuse seacă

Sirop pentru tuse seacă: Care sunt cauzele acestei tuse

Tusea seacă poate avea cauze multiple. Una dintre cele mai des folosite cauze este infecția tractului respirator superior. Tusea seacă poate persista în asemenea cazuri până la 8 săptămâni după gripă sau după o răceala puternică, din cauza virușilor care inflamează și sensibilizează căile respiratorii.

O altă cauză a tusei seci poate fi reacția alergică, cel mai adesea rinita alergică. În asemenea situații, tusea este însoțită de strănut, lăcrimarea ochilor și secreții nazale apoase.

Tusea seacă poate fi un simptom al laringitei, sinuzitei sau bronșitei și este însoțită de respirație îngreunată, febră sau frisoane.

Alte cauze ale tusei seci pot fi astmul, sindromul de reflux gastroesofagian, afecțiunile pulmonare grave, cancer pulmonar, tuberculoza, afecțiuni cardiace sau fumul de țigară.

Printre cauzele care pot duce la tusea seacă se mai pot afla efectele adverse ale unor medicamente, mediul poluat, aerul prea uscat în camera în care dormi, sau cauzele psihologice.

Alergia poate fi cauzată de acarieni, polen sau mucegai și se manifestă prin dureri de cap, stare de moleșeală sau frisoane.

persoană care are o tuse seacă

Simptomele tusei seci

Tusea seacă poate avea ca simptome lipsa expectorației, senzația de mâncărime în gât, se manifestă mai mult noaptea și se simte mai mult în zona gâtului decât în zona pieptului.

Tusea seacă poate avea drept complicații oboseala, amețeala, apariția unui mucus roșiatic sau chiar sânge, febra mai mare de 38,5 grade Celsius, dificultăți în respirație sau înghițire, durerile de cap, dureri intercostale sau scăderi în greutate.

În spatele unei banale tuse seci se poate ascunde o afecțiune mai gravă. Tocmai de aceea este indicat să consultați un medic de specialitate dacă tusea nu se ameliorează sau chiar se agravează.

persoană care are o tuse seacă

Tratamente și remedii natural pentru tuse seacă

Tratamentul pentru tusea seacă se stabilește în funcție de tipul acesteia. Pentru tusea seacă se recomandă administrarea de antitusive, care au în componență miere, mentol și eucalipt, medicamente care reduc reflexul de tuse, siropuri antitusive cu efecte calmante și antiseptic sau siropuri de tuse natural, pe bază de patlagină, ciubotica-cucului sau muguri de pin.

Pentru tusea seacă se poate apela cu succes la remedii naturale calmante și emoliente. Printre remediile naturale cel mai des întâlnite se numără propolisul, care are actiune bactericidă și fungicidă.

De asemenea, ghimbirul ajută la calmarea tusei uscate și are efect anti-inflamator, relaxând mușchii gâtului.

Un alt remediu natural poate fi siropul de ridiche neagră, care poate fi găsit în farmacie sau poate fi preparată acasă.

Alte remedii naturale la care se poate apela sunt patlagina, care are rol antitusiv, muguri de pin, care sunt bogați în minerale și rășini, ciuboțica-cucului, care are proprietăți expectorante sau ceaiul de tei, care reduce inflamațiile căilor respiratorii.

persoană care are o tuse seacă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025