National

Sistemul medical nu mai face față siuației! Spitalele nu au personal suficient

Publicat: 01 sept. 2020
Un medic din Timișoara povestește prin ce greutăți trece în fiecare zi, în lupta cu noul coronavirus: ”Este o adevărată provocare profesională”
Un medic din Timișoara povestește prin ce greutăți trece în fiecare zi, în lupta cu noul coronavirus: ”Este o adevărată provocare profesională”

Sistemul medical nu mai face față siuației! Spitalele nu au personal suficient. Principalul spital suport COVID-19 din judeţul Prahova, Spitalul Municipal Câmpina, se află în pericol. După ce a detaşat doi medici la Ploieşti şi a solicitat DSP Prahova şi Serviciului de Ambulanţă să direcţioneze urgenţele către Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti, spitalul se confruntă cu o lipsă acută de personal. Cererea stăruitoare a venit la puțin timp după ce medicii de la UPU Ploieşti au trimis DSP Prahova un memoriu în care vorbeau despre lipsa de personal specializat pentru tratarea COVID-19, lipsa de dotări şi numărul de pacienţi care depăşeşte de trei ori capacitatea izolatorului din spital, implorând ca unele cazuri să fie preluate şi de către spitalele suport.

„Prin prezenta vă anunţăm că datorită detaşării către UPU Ploieşti a 2 medici din cadru CPU Câmpina, Spitalul Municipal Câmpina va funcţiona fără medic în serviciu de urgenţă în zilele de 31 august 2020, 1, 2, 3, 4, 7, 8 septembrie 2020 program de zi şi în data de 3 septembrie 2020 24 de ore. În acest sens vă solicităm ca intervalele menţionate urgenţele să fie preluate de UPU Ploieşti”, se arată într-o notă transmisă de managerul Spitalului din Câmpina către Serviciul de Ambulanţă Prahova, DSP Prahova, Prefectura Prahova şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti.

Sistemul medical nu mai face față siuației! Spitalele nu au personal suficient

În aceeași zi în care apare acest document, în spaţiul public își făcea apariția o cerere a medicilor de la UPU Ploieşti, în care era acuzat deficitul de personal specializat pentru tratarea coronavirusului, lipsa de dotări materiale pentru tratarea acestei patologii, arătau că numărul de pacienţi care se prezintă la UPU depăşeşte de trei ori capacitatea izolatorului din spital. De asemenea, aceștia menționau că sunt bolnavi care aşteaptă şi câte 24 sau chiar 48 de ore pentru a primi un diagnostic. Astfel, medicii din Ploiești solicitau DSP să se acționeze pentru ca unele cazuri să fie preluate şi de către spitalele suport pentru COVID-19.

Marți, medicul Violeta Tănase, purtătorul de cuvânt al SJU Ploieşti, a declarat că medicii de la acest spital îşi menţin solicitarea făcută. Ea amintește acest lucru în condiţiile în care cei doi medici detaşaţi de la camera de primiri urgenţe a Spitalului din Câmpina la UPU a SJU Ploieşti nu au lucrat nicio oră în acest spital. Violeta Tănase a menționat că detaşarea pentru cei doi medici de la Câmpina s-a făcut pe 28 august, dar amândoi se aflau în concediu şi abia marţi ei s-au prezentat la UPU Ploieşti pentru a fixa programul după care vor munci.

„Unitatea de Primiri Urgenţe a acestui spital este lăsată să gestioneze singură toată urgenţa judeţului şi, bineînţeles, toate cazurile de suspiciuni şi de confirmaţi de COVID. Toţi trec prin UPU şi de aici noi trebuie să-i gestionăm şi să le găsim locuri de internare către celelalte spitale. Niciunul dintre spitalele desemnate suport COVID nu vrea să preia aceşti bolnavi direct de la ambulanţă. Sunt bolnavi care sunt deja confirmaţi şi care ar putea să se adreseze direct acestor spitale şi nu se doreşte acest lucru. Suntem pur şi simplu sufocaţi,” a declarat medicul Violeta Tănase.

Adauga un comentariu