Razboi în Ucraina

Situația actuală pe frontul Ucrainei. Rusia anunță noi armistiții umanitare

Publicat: 08 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situația actuală pe frontul Ucrainei. Rusia anunță noi armistiții umanitare
Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi seară, că va institui noi armistiţii la nivel local, miercuri dimineaţă, pentru facilitarea funcţionării culoarelor umanitare în Ucraina

Autoritățile ruse au anunțat în această seară că vor fi instituite noi armistiții umanitare pentru facilitarea funcţionării culoarelor umanitare în Ucraina.Armata ucraineană a reușit să reziste încercărilor trupelor rusești de a intra marți în orașul Harkov, potrivit guvernatorului regional, citat de Sky News.

Oleh Synehubov a declarat că Ucraina a zădărnicit o operațiune planificată cu 120 de parașutiști ruși în apropierea graniței.

Aceștia au aterizat lângă Vovchansk, la aproximativ 30 km nord-est de Harkov, dar au fost învinși de soldații ucraineni. Anterior, a fost confirmat faptul că 27 de civili ucraineni au fost uciși în orașul din nord-estul țării în ultimele 24 de ore.

Zelenski îi mulțumește lui Biden pentru interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui american Joe Biden, marți, pentru interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA.

„Mulțumesc pentru conducerea personală a SUA și lui Joe Biden în lovirea în inima mașinii de război a lui Putin și interzicerea petrolului, gazului și cărbunelui de pe piața americană”, a scris Zelenski pe Twitter.

Presiunea asupra lui Biden a crescut, inclusiv din partea lui Zelenski și a parlamentarilor americani din ambele părți, deoarece atacul Rusiei în Ucraina vizează din ce în ce mai mult civilii.

Biden a recunoscut în remarci sincere de la Casa Albă că pasul ar putea duce la costuri mai mari pentru americani, o problemă politică puternică care duce deja la atacuri din partea republicanilor.

Vladimir Putin anunţă noi armistiţii umanitare în Ucraina

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi seară, că va institui noi armistiţii la nivel local, miercuri dimineaţă, pentru facilitarea funcţionării culoarelor umanitare în Ucraina.

„Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând de marţi, 9 martie, de la 10.00, ora Moscovei (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României) şi este pregătită să creeze culoare umanitare”, a anunţat Celula pentru operaţiuni umanitare a Guvernului de la Moscova, potrivit agenţiei Tass şi cotidianului Le Figaro.

Şi marţi dimineaţă, armata rusă a oprit confruntările pentru a permite funcţionarea culoarelor umanitare în Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol.

Miercuri, culoarele umanitare vor fi în oraşele Kiev şi Cernighiv, dar ar putea fi create şi în alte zone, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Sursele spun că Vladimir Putin i-ar fi propus președintelui ucrainean o variantă finală de oprire a conflictului militar, pe care acesta din urmă poate să o accepte sau nu. Acesta ar fi motivul pentru care Vladimir Putin a ordonat oprirea avansării trupelor ruse şi încetarea atacurilor, în așteptarea unui răspuns din partea liderului Ucrainei.

Volodimir Zelenski poate întâri independenţa Ucrainei, dar ar trebui să plătească un preţ mare. Potrivit ipotezelor luate în calcul, va fi nevoit să cedeze regiunea contestată Donbas, să recunoască oficial disidenţa prorusă din Ucraina, să ofere garanţii că Ucraina nu va adera la NATO, să îşi restrângă forţele militare şi să declare neutralitatea ţării.

Polonia oferă ajutor esențial aviației ucraine și îndeamnă aliații NATO să urmeze exemplul

Polonia a hotărât, după consultări cu SUA, să ajute Ucraina cu avioane de luptă sovietice cu care piloți ucraineni sunt obișnuiți  și îndeamnă celelalte state NATO posesoare de Mig-29 să-i urmeze exemplul.

„Autoritățile Republicii Polone, după consultări între Președinte și Guvern, sunt gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Rammstein și să le pună la dispoziția Guvernului SUA. În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor. Guvernul polonez solicită și altor Aliați NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens.”

Adauga un comentariu