International

Situația din Liban se înrăutățește. Valul de furie face prăpăd printre autorirăți

Publicat: 12 aug. 2020

Demonstranţii libanezi furioşi şi îndureraţi au citit marţi cu glas tare numele celor cel puţin 171 de oameni ucişi în explozia care a avut loc săptămâna trecută în Beirut şi au cerut înlăturarea din funcţii a preşedintelui Michel Aoun şi a altor oficiali pe care îi acuză de această tragedie, transmite Reuters.

Adunaţi în apropierea ”punctului zero” al exploziei, unii libanezi au purtat fotografii ale victimelor, în timp ce pe un ecran mare au fost difuzate imagini cu norul sub formă de ciupercă apărut deasupra oraşului în urma exploziei din zona portului din Beirut. Explozia a provocat rănirea a circa 6.000 de oameni, în timp ce sute de mii au rămas fără locuinţe.

”El ştia”, a fost scris pe un poster cu imaginea preşedintelui Aoun, la locul protestului. Dedesubt s-a putut citi: ”Un guvern plecă, un guvern vine; vom continua până când preşedintele şi preşedintele Parlamentului vor fi înlăturaţi”.

Reuters a relatat că preşedintele şi premierul au fost avertizaţi în iulie cu privire la depozitul de azotat de amoniu, potrivit documentelor şi surselor de securitate superioare.

Aoun, care a promis o anchetă rapidă şi transparentă, a replicat marţi: ”Promisiunea mea pentru toţi libanezii suferinzi este că nu mă voi odihni până când nu se vor cunoaşte toate faptele.”

Locuitorii din Beirut au continuat marţi să cureţe dărâmăturile, iar operaţiunile de căutare sunt în curs, pentru că 30 până la 40 de persoane sunt încă dispărute.

Forţele de securitate au tras gaze lacrimogene către protestatarii care aruncau cu pietre, în a patra zi de proteste.

Libanezii nu sunt mulţumiţi de demisia de luni a guvernului premierului Hassan Diab şi solicită înlăturarea a ceea ce ei consideră o clasă conducătoare coruptă.

La anunţarea demisiei guvernului, premierul Diab a dat vina pe corupţia endemică din ţară pentru producerea exploziei, cea mai gravă din istoria Beirutului şi care a agravat o criză financiară profundă. Criza financiară şi economică a distrus moneda ţării, a paralizat sistemul bancar şi a urcat preţurile.

Situația tensionată din Beirut continuă. Membrii Guvernului Libanului au demisionat

Situația tensionată din Beirut continuă. Membrii Guvernului Libanului au demisionat în această după-amiază. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății Hamad Hassan. Această decizie a fost luată în contextul intensificării presiunilor internaționale după explozia care a avut loc în port în urmă cu câteva zile. Hamad Hassan a declarat că „Întregul Cabinet a demisionat”. Prim-ministrul Hassan Diab se îndreaptă către Palatul Prezidențial „pentru a depune demisia colectivă a Guvernului”, a adăugat ministrul Sănătății.

Înainte de apariția acestor informații, surse guvernamentale de la Beirut au anunțat că premierul deja a discutat cu președintele Michel Aoun și l-a anunțat cocluzia la care a ajuns împreună cu ceilalți membri ai Executivului. Marwan Abboud, Guvernatorul Beirutului, a anunțat că, în urma exploziei, bilanțul a ajuns la aproximativ 6.000 de persoane rănite, 220 decedate, 110 sunt în dispărute în continuare iar alte 300.000 au rămas fără locuințe.

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut. Comisia Europeană și-a dat consimțământul pentru acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Liban, în valoare totală de 63 de milioane de euro: 33 de milioane de euro au fost alocate vineri, iar 30 de milioane duminică în cadrul unei conferinţe speciale a donatorilor.

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro

Conform comisarului european Janez Lenarcic, acest ajutor va veni în beneficiul persoanelor care au suferit cel mai mult de pe urma încendiului.

„În cursul conferinţei donatorilor pentru Beirut şi pentru libanezi, Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane fuseseră deja anunţate de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen”, a precizat comisarul european Janez Lenarcic, responsabil pentru gestionarea crizelor.

„Noua finanţare umanitară din partea UE va fi făcută prin agenţiile ONU, ONG-uri şi organizaţii internaţionale. Ea va constitui obiectul unui control strict. De acest ajutor vor beneficia persoanele cele mai afectate cu scopul de a-şi acoperi necesităţile esenţiale”, a spus comisarul.

„De asemenea, ne-am angajat să-i susţinem pe libanezi pe termen lung pentru a-i ajuta să se ridice”, a adăugat Lenarcic.

Un incendiu izbucnit marţi într-un depozit unde erau stocate de şase ani 2.750 de tone de azotat de amoniu în portul din Beirut a provocat o deflagraţie enormă care s-a soldat cu peste 150 de morţi, peste 6.000 de răniţi, zeci de dispăruţi şi sute de oameni rămaşi fără adăpost, potrivit ultimului bilanţ. Explozia a dus la revolte şi furie împotriva neglijenţei liderilor politici.

Adauga un comentariu