Eveniment-Social

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

Publicat: 10 iul. 2020
ALT=«Cinci focare de SARS-CoV-2 la instituții publice din Vâlcea»
Cinci focare de SARS-CoV-2 la instituții publice din Vâlcea

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până astăzi, 9 iulie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 1.055 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 7 cazuri în plus față de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 912 au fost externate (cu 8 persoane externate în plus față de ziua precedentă). În ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

***

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Astfel, la data de 9 iulie a.c., 204 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, la nivelul județului Iași, au fost verificate 165 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.000 de lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași:

 • ISU a efectuat 17 misiuni, din care: 7 misiuni de transport către unități spitalicești, 7 misiuni de decontaminare biologică și 3 alte misiuni.
 • IPJ a efectuat 67 misiuni specifice.
 • IJJ a efectuat 33 misiuni specifice, din care: 23 de misiuni de patrulare auto în cooperare cu IPJ (asigurare ordine publică), 4 misiuni în cooperare cu unități spitalicești și 6 misiuni specifice.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 170 de misiuni, din care: 46 misiuni de transport către unități spitalicești, 6 misiuni de transport probe biologice, 53 misiuni de decontaminare biologică și 65 alte misiuni.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și un mijloc auto.
 • DSP a efectuat 79 misiuni, din care: 10 misiuni de transport probe biologice și 69 alte misiuni specifice (inspecții, controale pentru verificare măsuri protecție, machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

***

Reamintim că în data de 3 iulie 2020 Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților  de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

 • În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenți economici, instituții publice, piețe, târguri, oboare, ștranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase și activități sportive și orice alte activități și spații care implică participarea unui număr mare de persoane.
 • Echipele mixte menționate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Locală, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. În situația în care se constată fapte care intră în aria de competență și de control ale altor instituții (Direcția Silvică Iași, Agenția Teritorială ARR Iași, ISCTR Iași, Comisaruatul Județean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităților care va dispune includerea reprezentantului instituției competente în echipa mixtă.

***

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusului Sars-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:

 • Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un reciăpient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
 • Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 m între persoane;
 • Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
 • În cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgență 112;
 • Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară saau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii aceste fapte.

***

În contextul creşterii susţinute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenţia asupra necesităţii respectării cu stricteţe a măsurilor de protecţie sanitară: purtarea măştii, păstrarea distanţei, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor. Rata de conformare faţă de măsurile de protecţie sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare şi în limitarea răspândirii virusului.

Grupul de Comunicare Strategică încurajeaza la conştientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terţelor persoane să respecte măsurile de protecţie, precum şi la semnalarea către autorităţi a cazurilor în care acestea sunt încălcate.

Grupul de Comunicare Strategică dezaproba actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorităţi pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experţilor în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente şi atitudini contrare imperativului sanitar şi social al acestui moment.

***

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa din 9 iulie 2020, Ordonanţa de Urgenţă pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul Programului ROU-T-MOH “Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”.

Documentul prevede cadrul legal necesar pentru acoperirea de la bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru bunurile şi serviciile achiziţionate în cadrul Proiectului “Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanţat de către Fondul Global printr-un grant de tranziţie.

Suma estimată pentru acoperirea TVA este în valoare totală de 568.433 lei, din care:

 • Suma de 126,974 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor efective efectuate în cadrul Programului în anul 2019, de sub-primitorul principal, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi subcontractorul acestuia – Asociaţia Română AntiSIDA (ARAS) şi va fi plătibilă din bugetul aprobat pe anul 2020;
 • Suma de 428,054 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor programate a se efectua în cadrul Programului de către Ministerul Sănătăţii (direct şi prin Institutul Naţional de Sănătate Publică) şi Fundaţia Romanian Angeal Appeal (direct şi prin subcontractorul acesteia – Asociaţia Română AntiSIDA (ARAS)) în anul 2020 şi va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2020;
 • Suma de 13,405 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor programate a se efectua în cadrul Programului de către Ministerul Sănătăţii şi Fundaţia Romanian Angeal Appeal în anul 2021 şi va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2021.

Suma aprobată se va asigura de la bugetul de stat şi va fi direcţionată către achiziţia de medicamente pentru tratamentul tuberculozei multidrogrezistente şi respectiv pentru alte bunuri necesare pentru prevenirea şi controlul tuberculozei în rândul populaţiilor vulnerabile, între care menţionăm utilizatorii de droguri.

Reamintim că, Ministerul Sănătăţii primeşte de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri care vizează controlul tuberculozei în România, dar şi achiziţia unei părţi din medicamentele utilizate în tratamentul pacienţilor cu tuberculoză multidorg rezistentă (MDR).

Partenerii Ministerului Sănătăţii în cadrul acestui program sunt Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Romanian Angel Appeal, din partea societăţii civile.

Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României. Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe naţionale şi de internaţionale de combatere a acestei afecţiuni.

***

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.

Adauga un comentariu