International

Situația tensionată din Beirut continuă. Membrii Guvernului Libanului au demisionat

Publicat: 10 aug. 2020
ALT=«Membrii Guvernului din Liban au demisionat»
Membrii Guvernului din Liban au demisionat

Situația tensionată din Beirut continuă. Membrii Guvernului Libanului au demisionat în această după-amiază. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății Hamad Hassan. Această decizie a fost luată în contextul intensificării presiunilor internaționale după explozia care a avut loc în port în urmă cu câteva zile. Hamad Hassan a declarat că „Întregul Cabinet a demisionat”. Prim-ministrul Hassan Diab se îndreaptă către Palatul Prezidențial „pentru a depune demisia colectivă a Guvernului”, a adăugat ministrul Sănătății.

Înainte de apariția acestor informații, surse guvernamentale de la Beirut au anunțat că premierul deja a discutat cu președintele Michel Aoun și l-a anunțat cocluzia la care a ajuns împreună cu ceilalți membri ai Executivului. Marwan Abboud, Guvernatorul Beirutului, a anunțat că, în urma exploziei, bilanțul a ajuns la aproximativ 6.000 de persoane rănite, 220 decedate, 110 sunt în dispărute în continuare iar alte 300.000 au rămas fără locuințe.

Care este situația actuală în Liban

Din punct de vedere economic și social, situația Libanului este una gravă. Explozia care a avut loc în urmă cu câteva zile a accentuat nemulțumirea poporului cu privire la autorități. În weekend mii de persoane au luat parte la manifestații antiguvernamentale.

Deși situația actuală este una instabilă, donatori internaționali au garantat alocarea unor „resurse majore” pentru reconstrucția libanului. În acest fel este condiționată asistența străină de reforme. Acestea vor asigura distribuirea în mod transparent a ajutoarelor. Prin intermediul unei videoconferințe, reprezentanții a treizeci de state au participat la o discuție a donatorilor. Aceasta a fost organizată de Emmanuel Macron, președintele Franței. Conform președinției statului francez au fost asumate angajamente pentru ajutoare. Acestea se ridică la suma de 252 de milioane de euro.

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut. Comisia Europeană și-a dat consimțământul pentru acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Liban, în valoare totală de 63 de milioane de euro: 33 de milioane de euro au fost alocate vineri, iar 30 de milioane duminică în cadrul unei conferinţe speciale a donatorilor.

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro

Conform comisarului european Janez Lenarcic, acest ajutor va veni în beneficiul persoanelor care au suferit cel mai mult de pe urma încendiului.

„În cursul conferinţei donatorilor pentru Beirut şi pentru libanezi, Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane fuseseră deja anunţate de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen”, a precizat comisarul european Janez Lenarcic, responsabil pentru gestionarea crizelor.

„Noua finanţare umanitară din partea UE va fi făcută prin agenţiile ONU, ONG-uri şi organizaţii internaţionale. Ea va constitui obiectul unui control strict. De acest ajutor vor beneficia persoanele cele mai afectate cu scopul de a-şi acoperi necesităţile esenţiale”, a spus comisarul.

„De asemenea, ne-am angajat să-i susţinem pe libanezi pe termen lung pentru a-i ajuta să se ridice”, a adăugat Lenarcic.

Un incendiu izbucnit marţi într-un depozit unde erau stocate de şase ani 2.750 de tone de azotat de amoniu în portul din Beirut a provocat o deflagraţie enormă care s-a soldat cu peste 150 de morţi, peste 6.000 de răniţi, zeci de dispăruţi şi sute de oameni rămaşi fără adăpost, potrivit ultimului bilanţ. Explozia a dus la revolte şi furie împotriva neglijenţei liderilor politici.

Adauga un comentariu