Situație alarmantă în România! Numărul de decese cauzate de această boală contagioasă a crescut îngrijorător

Situație alarmantă în România! Numărul de decese cauzate de această boală contagioasă a crescut îngrijorător

29 mai 2024, 16:00,
BZI.ro, în Sanatate

UNICEF a anunțat că numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească „vertiginos”, situația devenind din ce în ce mai îngrijorătoare. Conform datelor recente, cazurile înregistrate în primele trei luni ale acestui an aproape egalează numărul total al îmbolnăvirilor raportate pe tot parcursul anului trecut.

Aceasta evidențiază o criză sanitară în plină desfășurare, ce necesită măsuri urgente și eficiente.

În perioada ianuarie – martie 2024 s-au înregistrat 1.359 de cazuri şi două decese, jumătate din decesele provocate de rujeolă în Europa.

„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase.

Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, se mai arată în comunicatul UNICEF.

Cele mai multe cazuri, la copiii sub 5 ani

Conform directorului regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, chiar şi un singur caz de rujeolă ar trebui să fie „un apel urgent” la acţiune.

„Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge.

În primele trei luni ale anului au fost raportate oficial 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese în 45 din cele 53 de ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Pe parcursul întregului an 2023, au fost raportate 61.070 de cazuri de rujeolă şi 13 decese în 41 de ţări. Conform datelor OMS, în anul 2023, în România au fost înregistrate 3.497 de cazuri de rujeolă şi trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele înregistrate în regiune.

Comentarii
  • Ne pișăm pe UNICEF!!! Poate are treburi mai importante, zic. Nu știu, prin Africa, unde încă mor copii de foame. Nu să inventeze probleme. De rujeolă nu moare nimeni. Dacă moare cineva, înseamnă că are probleme mult mai grave, și oricum muream

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *