Local

Situație alarmantă la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași! Șase copii diagnosticați cu COVID-19 sunt internați în secția ATI, iar alți 26 se află în zona roșie. Managerul Alina Belu: „Cel mai mic pacient este un sugar de o lună”

Publicat: 19 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație alarmantă la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași Șase copii diagnosticați cu COVID-19 sunt internați în secția ATI iar alți 26 se află în zona roșie. Managerul Alina Belu Cel mai mic pacient este un sugar de o lună
Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii "Sfânta Maria" Iași, vorbește despre situația COVID-19

Numărul paturilor pentru copiii infectați COVID-19 a depășit cifra de 30 la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, iar rata cazurilor este în continuă creștere. Ieri, 17 octombrie 2021, erau internați șase pacienți în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului pentru copii, dintre care un adolescent cu obezitate morbidă și o fată de 17 ani cu o afecțiune extrem de gravă, cu risc major de deces

Ieri, 18 octombrie 2021, peste 30 de pacienți erau internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Dintre aceștia, șase copii se aflau în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Printre pacienți se află un sugar de o lună, un adolescent cu obezitate morbidă și o fată de 17 ani cu o afecțiune extrem de gravă, cu risc major de deces. Medicii sunt în alertă din cauza ratei tot mai crescute a infectărilor în cazul minorilor.

„La nivelul spitalului pentru copii, în zona ATI-Covid, în zona roșie, avem șase pacienți, dintre care unul cu o stare deosebită. Este vorba despre o lehuză în vârstă de 17 ani, venită prin transfer de la spitalul din Focșani. Pacienta prezintă un tromboembolism pulmonar, o afecțiune extrem de gravă, cu risc de deces major. În prezent, este stabilă, nu este intubată, nu este ventilată mecanic, beneficiază de tot tratamentul specific patologiei, sperăm cu succes.

În legătură cu pacientul de 15 ani de la Suceava cu o obezitate morbidă, diabet decompensat tip 1, acesta este într-o stare stabilă, spre ameliorare și se pare că a trecut de momentul critic. În aceste moment, niciun pacient din secția ATI-Covid nu este intubat sau ventilat mecanic. Cel mai mic pacient este un sugar de o lună, iar cel mai mare, o fată de 17 ani. Pe zona roșie Covid avem 26 de pacienți, se menține trendul, pe weekend se aglomerează, sperăm să putem externa, să fie echilibrați”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași.

Patologie severă post-COVID-19 la copii

Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie.

Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multiinflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.

Adauga un comentariu