Titlurile zilei

Situație catastrofală într-un cartier de vile din Iași! Proprietarii așteaptă de 8 ani să fie racordați la rețeaua de energie electrică. Au case de 200.000 de euro și stau în chirie – FOTO

Publicat: 12 iun. 2021
Vilele de pe strada Valea Adâncă
Proprietarii de pe strada Valea Adâncă stau în beznă pentru că autoritățile se încurcă în proiecte și tot felul de promisiuni

Locuitorii de pe strada Valea Adâncă, din Iași, se chinuie de 8 ani să înduplece autoritățile să racordeze cartierul la rețeaua de energie electrică. Proprietarii vilelor au primit doar promisiuni. La un moment dat a fost adus pe stradă un transformator, care sfidează locuitorii, pentru că nu este conectat la rețea

Locuitorii de pe strada Valea Adâncă, din municipiul Iași, se chinuie de aproape 8 ani să fie ascultați de autorități. În tot acest tip, cele 25 de familii primesc curent electric cu porția, doar pentru că au investit în generatoare care provoacă costuri de 1.500 lei pe lună, pentru fiecare proprietate. Investitorii care au cumpărat terenuri în zona apropiată de cimitirul „Buna Vestire” (în apropierea aleii Tudor Neculai) erau dispuși să plătească oricât, dar autoritățile nu au dat curs cererilor. Totul a început în 2012, când au fost eliberate primele autorizații de construire. În 2014, compania E.ON elibera primele avize pentru racordarea persoanelor fizice.

Vecinii s-au întâlnit și au stabilit că trebuie să strângă 80.000 de euro. Însă legea s-a schimbat, iar racordarea trebuia făcută de Primăria Iași și compania E.ON. Cererile și sesizările au curs cu anii la Primăria Iași, până când a venit un răspuns. Primăria a promis că va racorda cartierul doar dacă proprietarii vor renunța la drumul privat. Au făcut și asta în urmă cu 3 ani. Ulterior, reprezentanții Primăriei au mai găsit un pretext. Noua rețea electrică trebuia să acopere și zona Aleea Strugurilor învecinată cu cartierul menționat. Însă, acolo era nevoie de acceptul proprietarilor, deoarece rețeaua urma să treacă pe terenurile lor. În ultimii ani, compania E.ON a fost implicată în mai multe scandaluri.

Ca la proști, au fost aduse două transformatoare care nu folosesc la nimic

Blocați și de această invenție administrativă, locuitorii de pe strada Valea Adâncă au cerut ca investiția să se realizeze în primă etapă, urmând ca extinderea spre Aleea Strugurilor să fie realizată în momentul în care vor fi obținute acordurile proprietarilor. Între timp, E.ON a făcut licitații pentru extinderea rețelelor. Ieșenii s-au trezit cu două transformatoare care zac de câteva luni. Sunt folosite pe post de cuiburi pentru păsări.

„Problema este acum la Primărie. Ne condiționează de cei de pe Aleea Strugurilor. Ei au curent acolo, dar întreruperi frecvente. Noi nu avem deloc. Am fost și la primar, am spus tot, ne-a promis că vom vedea excavatoare în zonă. Nu s-a întâmplat nimic. Dacă nu se va rezolva nimic și repede, noi vom organiza un protest în față la Primărie. De atâta timp stăm cu generatoare. Sunt afectați și copiii, care nu au condiții de studiu. Noi am tras aici totul pe banii noști, canalizare, apă”, a spus un locuitor revoltat.

Casele de 200.000 de euro sunt pustii, iar proprietarii stau în chirie

Sunt situații în care proprietarii unor case somptuoase au preferat să abandoneze clădirile și să locuiască în chirie până când autoritățile vor rezolva problema.

„Stau în chirie mai la vale de aproape 2 ani și aștept să vină curentul. Am cheltuit pe casă 200.000 euro, fără teren. Aici costă 100 euro pe metru. Cum să stai în casă cu zgomotul de la generator? Au adus chipurile acel transformator ca să ne arate că va începe ceva. Ce facem, ne băgăm degetul în priză? Ultima soluție este să mergem la Primăria Iași și să plecăm cu găleata de curent. Dacă am fi fost departe de oraș, aș fi zis, dar suntem la 50 de metri de rețea. Noi plătim aceleași impozite ca cei de pe Aleea Strugurilor, unde este curent”, a precizat Daniel Pârâu.

Reprezentanții Primăriei Iași nu au oferit un punct de vedere legat de situația de pe strada Valea Adâncă.

Nu au curent nici proprietarii din zona Bucium

Un alt caz prezentat în edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” face referire la situația locuitorilor din zona Bucium, strada Gr.T. Popa. De mai bine de un an, se chinuie să obțină avizele de la compania Delgaz Grid, fosta E.ON. Soluția companiei sugera că noile imobile ar trebui conectate la rețeaua de pe o proprietate privată, variantă neacceptată de proprietar. Acum, inițiatorii proiectelor așteaptă un răspuns de la E.ON.

Problema utilităților a pornit de la afaceristul bucureștean Ovidiu Petrache. Când a vândut parcelele, a promis că se va ocupa și de racordarea la rețeaua electrică. A cerut chiar și 2.500 de euro de familie. Când au văzut că lucrurile nu se mișcau, s-au unit și au depus un proiect comun la E.ON. Revenind la afacerist, Poliția Locală Iași l-a amendat cu 5.000 lei pentru că a construit ilegal în zona Bucium.

Comentarii
 • Asa le trebuie de banii astia !, taranii prostalai din fostul extravilan al satul Valea Adanca comuna Miroslava au pretentii de oraseni ! , dai in pwla noastra de mocartani besiti care arunca cu banii in case ”Mediteraniene” pe islazul satelor unde pasteau inainte vacile si caprele si crestea porumbu, vreti acum strazi, parcari , parcuri, canalizari , facilitati si Mall ? mars la oras !

 • Prostii astia au crezut promisiunile mafiotului de Chirica? 🙂
  Auzi, i-au mai dat plocon si drumul privat si au primit de la piticul din fruntea primariei o mu.e…
  Daca nu-i iese un parandarat intr-o zi, traseistul asta nici nu se da dimineata jos din pat.

 • Cel putin pana nu demult partea dreapta a strazii Tudor Neculai spre CUG apartinea de comuna Miroslava !, de exemplu Dan Mixt Est !, la tara tati ! , pasteti fericiti !

 • Oricine își poate lua teapa cu acte în regulă în țara asta?Nu aveți pic de demnitate sunteți împărțiți în două tabere…cei de la oraș ce stau in niste cutii de chibrituri in niste așa zise blocuri cu o coloristica de cascadorii rasului fara arhitectura și cu pretenții de orășeni și cei care își doresc aer curat,liniște și condiții de viață de 2021 și nu de evul mediu.Acesti oameni au cumpărat cu acte în regulă.Daca primăria a dar PUZ pt acea zona de ce nu există drumuri,canalizare,apa,gaz?

 • Trei probleme la adresa Soseaua Arcu nr.39, bl.CL6, Sc.B:
  1). La trecerea de pietoni este un tei USCAT. Primaria asteapta sa cada peste pietoni/masini?!
  2). Un locatar de la Sc.B a blocat hornul de evacuare a gazelor de la bucatarii. Vom sari in aer?!
  3). Ploile au inundat subsolul blocului. Conducerea Asociatiatiei stie, Primaria?!…

 • La fereastra casei mele e-un plop uscat.
  Pasarica chiar in s-a asezat.
  Si-a cantaaaaaaaaat din zori si pana-n asfintiiiit
  „Locatare inundat, nu fi-mputit
  Mana puneee, apa da afaaaaara
  De-i prea multa, construieste-ti moara”

 • Unde s-au construit case-vile si inca se construiesc, au fost livezi. Am fi tristi sa luam in calcul ca nu mai avem livezi. Livezile produceau dar tot nu pentru noi. Plecau fructele, poate ne spun fostii activisti unde. Dureros este ca s-au infiintat niste grupari numite „dezvoltatori”, printre care si feciorul primarului si jupesc la maxim. In principal calitatea constructiilor, cu materialele de pretul cel mai jos, cu defecte mari de constructii; ex: trotuar turnat pe moloz….si sunt multe altele…largirea unor strazi fara acceptul proprietarului, sau sa fie platit de „primaria cea mai bogata din tara”. Islazul l-a daruit matelotul unor „prieteni”, la catarama, de pe alte meleaguri.

 • Ai de schinarea lor de sclavi obositi ! , auzi la astia cica ”au vile de 200.000 euro ”, cine ba ? poate bancile la care sclavetii sunt robi pentru 30 de ani si daca nu platesc ultimele 2,3 rate li se confisca totul

 • Vai de curul lor de tarani obositi si prosti !, cica ”situatie catastrofala” ca nu au utilitati ca in oras ! , bai taranoilor cand vati cumparat viloaie in boscheti la tara trebuia sa beliti ochi ca sa nu beliti sula !, acu beliti sula si partea vesela o sa fie in doar cativa ani cand va va cadea tencuiala , vor crapa si peretii, gresia, infiltratii, mucegai si toata gama de tzepe date prostalailor cu bani inprumutati

Adauga un comentariu