International

Situație de criză în Mexic, după ce canicula a ucis deja zeci de persoane. Cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Situație de criză în Mexic după ce canicula a ucis deja zeci de persoane. Cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată
Mexicul se pregătește pentru cele mai mari temperaturi din istoria sa

Căldura extremă care sufocă o mare parte din Mexic a ucis în ultimele săptămâni zeci de persoane în mai multe state, a declarat Ministerul Sănătăţii din această ţară într-un raport, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Pentru următoarele zile, meteorologii au prognozat temperaturi şi mai ridicate. Mexicul a fost afectat de un fenomen meteorologic caracterizat de presiune ridicată cunoscut sub numele de „dom de căldură”, care a blocat aerul fierbinte deasupra unei regiuni extinse a ţării, conducând la temperaturi record ce au depăşit pe alocuri 45 de grade Celsius.

Cauze asociate caniculei au provocat moartea a 22 de persoane în intervalul 12-21 mai, potrivit cifrelor preliminare făcute publice de Ministerul Sănătăţii din Mexic. Perioada de 10 zile s-a suprapus cu al doilea şi al treilea val de căldură din cele cinci prognozate pentru perioada martie-iulie de către principalele agenţii meteorologice din ţară.

Cel de-al treilea val de căldură este în curs de desfăşurare.

Mexicul se pregătește pentru cele mai mari temperaturi din istoria sa

Cazurile de deces înregistrate recent ridică la 48 numărul victimelor provocate de temperaturile extreme de la începutul perioadei călduroase, la 17 martie. Majoritatea deceselor au fost cauzate de insolaţie, iar unele de deshidratare.

În aceeaşi perioadă din 2022 şi 2023, Ministerul Sănătăţii din Mexic a raportat doar două, respectiv trei decese provocate de căldură. Datele Ministerului Sănătăţii arată, de asemenea, că alte sute de persoane au supravieţuit unui accident vascular cerebral provocat de căldură, arsurilor solare, deshidratării şi altor probleme provocate de temperaturile ridicate.

Căldura sufocantă a exacerbat seceta la nivel naţional şi a pus la grea încercare reţeaua electrică din Mexic. Numeroase maimuţe au căzut moarte din copaci, cauza presupusă fiind deshidratarea.

O ameliorare iminentă nu se întrevede deocamdată la orizont, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic. În următoarele 10-15 zile, Mexicul s-ar putea confrunta cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, au indicat miercuri specialiştii.

Comentarii
Adauga un comentariu