International

Situație neașteptată. SUA și Franța se luptă pentru măștile de protecție: „Pe piste, americanii scot bani cash și plătesc de trei sau de patru ori mai mult pentru comenzile pe care noi le-am făcut” – Video

Publicat: 02 apr. 2020

Măștile comandate în China de Franța sunt cumpărate de americani pe pistele aeroporturilor chineze, înainte de plecarea avioanelor de aprovizionare, a acuzat miercuri Jean Rottner, președintele regiunii Grand Est, foarte afectată de epidemia de coronavirus, scrie AFP. SUA este de departe cea mai puternic afectată țară de pandemia de coronavirus din lume, deoarece se apropie rapid de a înregistra 200.000 de cazuri de infecție, iar numărul mortilor sale depășește 4.100. De asemenea, Franța este lovită grav de focar, cu peste 50.000 de cazuri înregistrate și aproximativ 4.000 de morți.

„Pe piste, americanii scot bani cash și plătesc de trei sau de patru ori mai mult pentru comenzile pe care noi le-am făcut”, a spus Rottner, la radio RTL, care a susținut că avioanele pleacă apoi spre Statele Unite, și nu spre Franța.

După ce autoritățile franceze au adoptat o lege privind situația medicală de urgență, au putut să plaseze o comandă de echipamente din China, achitând-o în avans. În total, regiunile sale au comandat aproximativ 60 de milioane de măști, a declarat miercuri șeful regiunii sud-estice Provence-Alpi-Coasta de Azur Renaud Muselier.

„E complicat, ne batem 24 de ore din 24” pentru ca măștile să fie livrate, a declarat el.

Președintele regiunii Paca (sud-est), Renaud Muselier, a acuzat și el o practică similară din partea americanilor. Două milioane de măști chirurgicale comandate de regiunea Grand Est din China au ajuns în Franța în noaptea de marți spre miercuri.

„Am fost foarte fericit să văd sosind acest avion la noi, ieri seară”, a afirmat Rottner.

Grand Est a fost prima regiune care a primit propria sa comandă de măști, fără intervenția comenzilor naționale. Emmanuel Macron, criticat pentru lipsa de măști cu care se confruntă Franța, a promis marți „independență deplină” până la sfârșitul anului pentru producția de măști. Statele Unite, care au întârziat și ele în adoptarea măsurilor de propagare a coronavirusului pe teritoriul lor, sunt de asemenea în căutare de măști chirurgicale.
Adauga un comentariu