International

Situaţie tensionată în Europa. Rusia e pregătită să intervină militar în Belarus

Publicat: 17 aug. 2020
Situaţie tensionată în Europa
Zeci de mii de oameni protestează la Minsk împotriva președintelui reales Alexandr Lukașenko

Situaţie tensionată în Europa. Probleme mari în Belarus, mai ales după ce Vladimir Putin a anunțat că e pregătită să intervină militar. Președintele Federației Ruse și-a anunțat suportul pentru președintele Belarusului. Acest anunț vine după o nouă zi marcată de manifestații împotriva președintelui Lukașenko.

Situaţie tensionată în Europa

Proteste de amploare la Minsk, împotriva președintelui reales Aleksandr Lukaşenko. Zeci de mii de oameni au participat la miting, iar președintele Rusiei și-a arătat sprijinul pentru omologul din Belarus. Vladimir Putin i-a transmis lui Lukașenko că este hotărât să intervină și militar, dacă va fi nevoie.

În altă ordine de idei, Lukașenko acuză NATO că a adus avioane și tancuri aproape de frontierele Belarusului. Cu toate acestea, Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile preşedintelui din Belarus.

Ce planuri are Rusia

În urma amplelor proteste de la Minsk, Vladimir Putin a avut o discuție telefonică cu Aleksandr Lukașenko. Acesta i-a dat asigurări președintelui din Belarus că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pactul militar colectiv din care ambele fac parte.

Kremlinul consideră că se aplică presiune externă asupra Belarusului, dar refuză să menţioneze cine face acest lucru.

„Nu există o masare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu.

Lucrurile au scăpat de sub control în Belarus

Susţinătorii lui Lukaşenko s-au adunat în centrul Minskului pentru a-şi exprima sprijinul față de președintele ales pentru a șasea oară. Mii de oameni au participat la manifestaţia pro-Lukaşenko. Însă canalele media ale opoziţiei susţin că oamenii au fost aduși cu autobuzele din alte părţi ale ţării.

Ulterior a venit riposta și zeci de mii de opozanţi ai lui Aleksandr Lukaşenko s-au strâns în Capitala Belarusului. Aceștia au protesta faţă de realegerea preşedintelui. Mișcarea este numită „Marşul pentru Libertate” și vine în contextul suspiciunilor de fraudare a alegerilor. În plus, oamenii sunt nemulțumiți de violenţa poliţiei la protestele din zilele anterioare.

Situaţie tensionată în Europa. Lukaşenko este preşedintele Belarusului de 26 de ani. Acesta a fost reales recent cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Însă rezultatul alegerilor este contestat de populație, care a ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.

Adauga un comentariu