Autorităţile din Slovenia au decis să impună din nou purtarea obligatorie a măştilor sanitare în spaţiile publice închise, după o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în urma relaxării recente a unora dintre restricţiile ce au fost adoptate pentru a limita pandemia de COVID-19, informează AFP. Locuitorii din Slovenia vor trebui să poarte din nou măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în aceste spaţii.
„Această măsură este urgentă şi necesară, pentru că s-a dovedit eficientă în trecut”, a declarat miercuri în faţa reprezentanţilor presei ministrul Sănătăţii, Tomaz Gantar. Măsura va putea fi reexaminată peste 14 zile, a precizat ministrul sloven.
Obligativitatea de a purta mască sanitară a fost ridicată în Slovenia la începutul lunii iunie. Slovenia, o ţară cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, a raportat doar 1.541 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi 109 decese asociate maladiei COVID-19. Autorităţile locale s-au declarat îngrijorate de depistarea săptămâna trecută a 38 de cazuri noi, cu 23 mai multe decât totalul confirmat în săptămâna precedentă.
Slovenia a adăugat miercuri Portugalia şi Albania pe lista ţărilor ai căror rezidenţi vor trebui să se supună în mod obligatoriu unei perioade de carantină de 14 zile la sosirea lor pe teritoriul sloven. Această listă include de acum 36 de ţări.
În România, Nelu Tătaru a vorbit despre posibilitatea de carantinarea a unor județe: „Fiecare caz este evaluat cu atenţie”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre posibilitatea de introducere în carantină a unor județe din România. De asemenea acesta a menționat că nu va mai exista o relaxare a măsurilor de protecție decât după data de 1 iulie a.c.
„În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor. Fiecare caz este evaluat cu atenţie. Fiecare direcţie de sănătate publică din judeţul respectiv evaluează prin anchete epidemiologice atât cazul confirmat, cât şi contacţii direcţi. Acolo unde există focare, acele focare sunt identificate, sunt izolate, sunt internaţi pentru tratament cei care sunt pozitivi. În condiţiile în care va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări.
«Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie»
Nu este cazul în acest moment (…) În măsura în care vom avea o evoluţie normală, la fel cum previzionăm cu o creştere uşoară a numărului de cazuri, mergând spre cea de-a doua săptămână cu o scădere a numărului de cazuri, ne gândim ca după 1 iulie să avem şi celelalte măsuri de relaxare. Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie, când vom face şi evaluarea săptămânală şi la cele 14 zile a ultimelor măsuri de relaxare pe care le-am acordat.
Orice măsură de relaxare are şi o asumare a creşterii numărului de cazuri. Această creştere trebuie să fie una progresivă uşoară de la o zi la alta, nu o creştere exponenţială. În măsura în care urmărim fiecare caz în parte, urmărim fiecare focar, anchetă epidemiologică, putem gestiona şi locaţia sau focarul care este în constituire. În măsura în care nu avem o creştere exponenţială, putem controla atât medical, cât şi epidemiologic această evoluţie (…) şi putem gestiona (…). Nu suntem în acest moment în acea situaţie în care să gândim că la 1 iulie toate sunt închise şi nu vor mai fi măsuri de relaxare”, a spus Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru: „O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că există o creștere a numărului de cazuri de coronavirus în România. Acesta a menționat că transmiterea comunitară este accentuată în această perioadă. Nelu Tătaru susține că evoluția situației este una nefavorabilă și că se gândesc să aplice restricții mai dure în anumite zone din țară.
„După trei perioade de relaxare, (…) asistăm la o creştere a numărului de cazuri, o creştere progresivă, nu exponenţială pe care o putem gestiona, în măsura în care sunt respectate şi acele reguli de distanţare fizică sau precauţii. Sunt zile în care am observat, ultimele cinci au fost cu peste 300 de cazuri noi, dar chiar dacă astăzi avem 246 sunt şi datorită faptului că au fost şi mai puţine teste. Evaluarea noastră se face şi la cazurile de Terapie Intensivă, precum şi adresabilitatea la nivelul UPU.
«O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie»
Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular, fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice în derulare, sunt locuri şi locaţii care sunt izolate şi în ultima perioadă am putut vedea şi agenţi economici care au făcut evaluări angajaţilor şi au depistat cazuri noi (…) Sunt aceleaşi măsuri de precauţie pe care trebuie să le avem fiecare dintre noi şi recomandările pe care trebuie să re repetăm în fiecare zi pentru că după cum am putut vedea, o parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie, la orice măsură de precauţie şi atunci vedem şi o creştere a numărului de cazuri noi. Suntem pregătiţi să gestionăm astfel de cazuri (…) Depinde foarte mult de evoluţia zilnică, săptămânală, de evoluţia la două săptămâni.
Noi de obicei pregătim o nouă etapă de relaxare, dar odată cu evoluţia nefavorabilă, ne gândim să avem şi nişte restricţii particulare, pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locaţie. Dar mă repet, sper ca odată cu respectarea acestor reguli, să putem gestiona un număr de cazuri, chiar dacă avem o creştere controlată. Când vedem o rată de dublare a cazurilor într-un anumit loc şi care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo există o transmitere comunitară accentuată şi trebuie să limităm această transmitere prin izolarea zonei”, a declarat Nelu Tătaru.
De asemenea acesta a afirmat că în România au fost testate 371.000 de persoane.