Actualitate

Slujbă specială ținută la Catedrala din Canterbury în memoria prințului Philip al Marii Britanii

Publicat: 11 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Slujbă specială ținută la Catedrala din Canterbury în memoria prințului Philip al Marii Britanii
Slujbă specială ținută la Catedrala din Canterbury în memoria prințului Philip al Marii Britanii

O slujbă de pomenire pentru ducele de Edinburgh a avut loc în Catedrala Canterbury, în timp ce Marea Britanie a adoptat o perioadă de doliu oficial. A fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care este de asemenea așteptat să oficieze la înmormântarea prințului Philip sâmbăta viitoare.

Fostul prim-ministru Sir John Major, un prieten al ducelui, a spus că speră că reginei i se va oferi spațiu pentru a putea deplânge moartea. Ducele „va fi în continuare acolo în memoria ei”, a declarat el pentru BBC.

Prințul Philip era confidentul Reginei Elisabeta a II-a

Sir John a spus într-un interviu cu Andrew Marr că a fi șef al statului era o „poziție solitară în multe privințe” pentru regină, iar ducele era „persoana căreia i se putea descărca singură”.

„Poate că prințul Philip a dispărut fizic, dar el va fi în mintea reginei la fel de clar ca și cum ar fi așezat vizavi de el”, a spus el.

„Sper că i se va oferi puțin spațiu și puțin timp și puțină libertate pentru a se întrista în felul în care oricine altcineva ar dori să facă acest lucru după ce și-a pierdut soțul.”

Sir John, care a fost gardianul ducilor de Cambridge și Sussex după moartea mamei lor (Printeșa Diana), a spus că speră că frații vor profita de „ocazia” de a „remedia orice ruptură care ar putea exista” între ei.

„Fricțiunea despre care ni se spune că a apărut este o frecare mai bine încheiată cât mai repede posibil”, a spus el.

Perioada de doliu național se va încheia după 17 aprilie, când înmormântarea prințului Philip va avea loc la Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor.

Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a și cel mai îndelung consort a oricărui monarh britanic, a murit la vârsta de 99 de ani pe data de 9 aprilie 2021. În anii săi activi, Philip a ajutat la stabilirea unui nou curs pentru monarhie sub o tânără regină.

Philip a petrecut 65 de ani susținând regina, retrăgându-se din rolul său public în 2017 și rămânând în mare parte departe departe de camerele de filmat. În anii săi activi, el a ajutat la stabilirea unui nou curs pentru monarhie sub o tânără regină, și a susținut cauzele de mediu, știința și tehnologia.

Toți reprezentanții de seamă a puterilor mondiale și-au exprimat regretul pentru trecerea la cele veșnice a lui Philip.

„În numele tuturor cetăţenilor Statelor Unite, transmitem cele mai profunde condoleanţe Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a, întregii familii regale şi întregului popor britanic pentru moartea Alteţei Sale Regale prinţul Philip, duce de Edinburgh”, anunţă preşedintele Joseph Biden, conform unui comunicat postat pe site-ul Casei Albe.

„De-a lungul vieţii sale de 99 de ani, el a văzut lumea noastră schimbându-se în mod dramatic şi repetat. De la serviciul său în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, la cei 73 de ani alături de regină şi la întreaga sa viaţă publică, prinţul Philip s-a dedicat cu bucurie poporului britanic, organizaţiei Commonwealth şi familiei”, a subliniat Joseph Biden, președintele SUA.

 

Adauga un comentariu