Actualitate

Prințul Philip, soțul reginei britanice Elisabeta a II-a, a murit la 99 de ani

Publicat: 09 apr. 2021
Prințul Philip la 99 de ani

Prințul Filip, soțul reginei Elisabeta a II-a și cel mai îndelung consort a oricărui monarh britanic, a murit la vârsta de 99 de ani. În anii săi activi, Philip a ajutat la stabilirea unui nou curs pentru monarhie sub o tânără regină.

Philip a petrecut 65 de ani susținând regina, retrăgându-se din rolul său public în 2017 și rămânând în mare parte departe departe de camerele de filmat. În anii săi activi, el a ajutat la stabilirea unui nou curs pentru monarhie sub o tânără regină, și a susținut cauzele de mediu, știința și tehnologia.

Prințul Filip a murit la 99 de ani

Prințul Filip a murit în urmă cu puțin timp. Ajuns la 99 de ani, prințul a fost un important pilon al Monarhiei Marii Britanii într-un moment extrem de dificil pe care aceasta l-a traversat după al doilea război mondial. Relația lui Philip cu tânăra prințesă Elisabeta a început ca o poveste de dragoste frumoasă.

„Ne comportăm ca și când ne-am fi aparținut unul de celălalt de ani de zile”, a scris Elizabeth într-o scrisoare către părinți la scurt timp după ce s-au căsătorit.

De-a lungul anilor, regina a recunoscut influența profundă a lui Philip asupra ei, numindu-l „puterea și rămânerea” într-un discurs la 50 de ani de la nunta lor, în 1997.

„Eu și întreaga sa familie, și aceasta și multe alte țări, îi datorăm o datorie mai mare decât ar pretinde vreodată sau vom ști vreodată”, a spus ea la acea vreme.

Prințul intens privat va fi probabil amintit pentru eforturile sale timpurii de a ajuta la modernizarea imaginii familiei regale într-o perioadă de mari schimbări pentru Marea Britanie și pentru lume, mai ales la începutul domniei Elisabetei în 1952.

„ Regina a moștenit de la tatăl ei un model de monarhie foarte lipsit de modă, de modă veche și ușor invizibil”, a spus Sarah Gristwood, istoric și autorul cărții „Elizabeth: Regina și coroana”.

Prințul Filip a murit la câteva luni după ce s-a vindecat de pe urma unei infecții

Prințul Philip a fost externat recent după ce a primit îngrijiri medicale timp de o lună de zile. Ajuns la vârsta de 99 de ani, soțul reginei Elisabeta a- II-a a părăsise în cursul zilei de marți, 16 martie, spitalul. Ducele de Edinburgh fusese tratat pentru o infecție și a suferit o intervenție pe inimă.

De-a lungul anilor ducele a suferit de mai multe boli fiind tratat şi pentru blocarea unei artere coronariene la spitalul Papworth din Cambridgeshire în decembrie 2011. În luna iunie a anului 2012 acesta a mai fost tratat pentru o infecţie la vezică. Atunci a fost nevoit să lipsească de la Jubileul de diamant al reginei.

Comentarii
  • Cine pula mea mai e si asta?
    Bine ca a murit, dracu sa-l ia de pensionar…asta voia sa prinda 200 de ani? Nu ii ajungeau 99? Tot atata tam-tam ca a murit…mai moare lumea

Adauga un comentariu