Începutul de săptămână nu a fost unul fericit pentru o familie, după ce un membru a suferit un şoc anafilactic, la Vâlcea. O femeie, în vârstă de 50 de ani, a murit după ce a fost înţepată de un bondar.
Medicii au sosit de urgenţă la faţa locului, însă, nu s-a mai putut face nimic.
O femeie a suferit un şoc anafilactic, la Vâlcea
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au anunţat faptul că o femeie a trecut la cele veşnice, după ce a fost înţepată de un bondar. În urma incidentului produs în comună Grădiştea, sat Obislavu, aceasta a suferit un şoc anafilactic.
A intrat în stare de inconştienţă, iar din nefericire manevrele de resuscitare nu au avut un rezultat pozitiv.
Medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean au declarat decesul femeii în vârstă de 50 de ani.
Vă aducem aminte că în luna septembrie a anului 2021, un bărbat din Iași a decedat după ce a fost înțepat de mai multe albine.
Care sunt primii paşi de urmat în cazul înţepăturii de bondar
Este bine ştiut faptul că înțepătura de bondar este mai gravă în comparaţie cu înțepătura de albină. Cei care au fost înţepaţi susţin că simptomele sunt mult mai grave și este absolut necesar să se aplice imediat comprese cu gheață, comprese cu lămâie și oțet, să se consume multă apă, să se administreze un medicament antihistaminic și antibiotic.
Important de precizat este că dacă înțepătura are loc la talpa piciorului, cel mai probabil din cauza edemului să nu vă mai puteți încălța.
Dacă înțepătura este la față sau la gât atunci țesuturile din aceste zone se umflă (esofag, laringe, tractul respirator, glande, buze, limbă) și, în consecinţă, apare riscul de sufocare și de șoc anafilactic.
Veninul de bondar este destul de puternic, producând simptome grave. Durerea este intensă, greu de suportat. Alte simptome sunt: edem, senzație de mâncărime severă, roșeață intensă, senzație de arsură, umflare accentuată. În cazuri grave apar și alte simptome: greață, amețeală, vărsături, senzație de frig, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de vorbire, diaree, umflarea ganglionilor limfatici, hemoragie sub piele, frisoane, urticarie, crampe musculare, aritmie, tahicardie și altele.
Astfel, este bine să preveniți, decât să tratați. Când în jurul dumneavoastră apare un bondar este bine să nu vă mișcați, să nu-l deranjați, să nu-l fugăriți pentru că se simte amenințat și atacă. El probabil este atras de vegetație, de flori, stă un timp și apoi pleacă. Cel mai bine este să vă feriți de el, să vă îndepărtați încet, urmărindu-i mișcările, fără a-l agresa.
Așadar, paşii care trebuie urmaţi de urgență după ce observaţi simptomele unui şoc anafilactic la o persoană din apropiere. Acest prim ajutor în cazul șocului poate salva de la deces pacientul.
– anunţaţi serviciile de urgenţă la telefon 112
– desfaceţi gulerul sau cravata victimei, ca şi cureaua sau alte obiecte de vestimentaţie strâmte
– ţineţi victimă în poziţie verticală dacă este posibil pentru a facilita respiraţia
– dacă victima are stări de vomă trebuie aşezată orizontal şi întoarsă spre lateral pentru a nu se înecă
– dacă intervine stopul respirator sunt indicate manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.
Din nefericire, tot mai dese sunt cazurile de șoc anafilactic, cum a fost și cel din Vâlcea.