Actualitate

SOCANT! Domnilor medici, o puteti privi in ochi? Copila mutilata in timpul unei investigatii la un spital din Iasi – FOTO

Publicat: 28 mart. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Nu va mai putea fi niciodata ca inainte @ Mirela este internata de doua luni la unitatea medicala ieseana si nu se stie daca va fi externata curand @ A trecut prin dureri groaznice si cosmarul inca nu s-a incheiat @ Totul din cauza unor cadre medicale

Caz revoltator la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi. O adolescenta trece printr-o suferinta greu de descris in cuvinte si va ramane cu un handicap pentru tot restul vietii, din cauza unei greseli medicale. Parintii fetei sunt extrem de revoltati si vor ca cel care a gresit sa fie pedepsit. De asemenea, acestia trag un semnal de alarma si nu vor ca si alti copii sa treaca prin chinurile la care a fost supusa fiica lor. Cosmarul este departe de a se finaliza. Mirela Alungulesei, in varsta de 17 ani, este internata de doua luni la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi si poate ar fi fost demult externata daca medicii nu ar fi nenorocit-o. Este posibil ca fata sa fie externata la sfarsitul acestei saptamani. Mirela este eleva in clasa a XI-a si a fost obligata sa intrerupa scoala din cauza spitalizarii prelungite, in urma administrarii gresite de catre cadrele medicale a unui medicament. Parintii vor depune plangere impotriva cadrelor medicale care ar fi trebuit sa se asigure ca fata nu va avea de suferit. 

Aici incepe cosmarul  

Mirela Alungulesei s-a internat pe 31 ianuarie 2016 la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi, dupa ce un picior i s-a umflat si culoarea acestuia devenise vinetie. In urma investigatiilor, medicii i-au pus diagnosticul de tromboza venoasa profunda. Fata a fost internata in Clinica I pediatrie si pe data de 24 februarie a fost programata la un examen Computer Tomograf (CT) in cadrul unitatii medicale. Inainte de investigatia CT, pacienta a fost supusa unor teste si s-a constatat ca nu este alergica. Examenul CT urma sa se efectueze cu substanta de contrast, pentru marirea contrastului natural al vaselor sanguine si al organelor interne, ceea ce are drept rezultat un diagnostic corect. Examinarea a avut loc la Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul spitalului. Aici a inceput cosmarul. In timpul administrarii substantei de contrast cu seringa automata, fata a simtit cum bratul i se umfla si atunci personalul medical a intrerupt investigatia.

„In timp ce imi era injectata substanta cu o seringa automata, am simtit o durere si am pus mana sa vad ce mi se intampla. Cand am intors capul, mana era foarte umflata. O doctorita a strigat: «s-a spart vena» si mi-au pus gheata pe brat. Dupa doua ore am fost dusa in sala de operatie. Din discutiile medicilor cu asistentele am inteles ca toata substanta de contrast a intrat in muschi. Peste doua ore am stat in sala de operatie. Dupa operatie, plaga nu a fost inchisa si sub anestezie eram pansata zilnic. Aveam dureri groaznice si nu am putut sa-mi misc mana doua saptamani. O perioada am avut si ghips. Pe fisa scrie ca in urma examenului Computer Tomograf am facut alergie. Nu este adevarat, pentru ca inainte de a mi se face injectia cu aceasta substanta mi s-au facut teste si nu sunt alergica. Cineva a gresit si eu am trecut prin clipe groaznice si inca mai am de tras si nu stiu daca o sa mai pot sa-mi folosesc mana la fel ca inainte. Am suferit un soc si am trecut prin dureri foarte mari. Inca mai am dureri”, a povestit Mirela Alungulesei. 

„Ni s-a spus ca a fost un accident”

Adolescenta a fost operata de 7 ori, de fiecare data sub anestezie generala, si are o cicatrice de aproximativ 50 de centimetri de la incheietura mainii stangi pana deasupra cotului. De aproape o saptamana face recuperare pentru redarea functionalitatii membrului superior, dar medicii nu i-au spus care va fi rezultatul final. Exista riscul ca functionalitatea membrului sa nu se recupereze in totalitate. De asemenea, Mirela va avea o cicatrice pe aproape toata lungimea membrului superior stang. „Daca medicii stiau ca fata are tromboza venoasa profunda, ia un tratament cu anticoagulante, nu ar fi trebuit sa-i administreze aceasta substanta cu mai multa atentie? De ce nu i-au dat substanta de contrast pe gura, pentru ca am inteles ca exista si posibilitatea aceasta? Doua saptamani am hranit-o cu lingurinta, ca pe un bebelus. Nu va pot spune prin ce am trecut alaturi de ea. Ni s-a spus ca a fost un accident. De ce medicii nu au evitat accidentul. Perioada de recuperare este foarte mare si nimeni nu ne garanteaza ca va putea sa-si foloseasca mana la fel ca inainte. Cine este vinovat sa fie pedepsit”, a declarat Elena Alungulesei, mama adolescentei.

Obligati sa cumpere tot tratamentul pe perioada spitalizarii

Parintii au fost obligati sa cumpere mai multe tipuri de unguent pentru estomparea cicatricii. Mai mult, tot din propriul buzunar au cumparat si medicamente, desi unitatea medicala era obligata sa-i asigure gratuit tratamentul. „Am ajuns la sapa de lemn. Nici eu, nici sotia nu avem serviciu. Castigam din munca campului si nici nu avem hectare de teren ca sa obtinem venituri. Numai un singur unguent a costat 226 lei. Pentru cicatrice am cumparat mai multe unguente, care de care mai scumpe. Am cumparat si medicamente: Detralex, Acid Folic. Ni s-a spus ca farmacia spitalului nu le are. Fata s-ar putea sa piarda anul scolar din cauza lor. Ea face naveta la scoala, 20 km dus-intors, in fiecare zi”, a declarat Costel Alungulesei, tatal Mirelei.

Colegii de clasa au vandut martisoare sa stranga bani pentru analizele Mirelei

Peste toate acestea, familia Alungulesei a fost nevoita sa plateasca 1.000 de lei, niste teste la Cluj pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de trombofilie. „Colegii din clasa au vandut martisoare ca sa ne ajute sa strangem bani pentru analizele care au fost trimise la Cluj. In spital nu se fac aceste teste si ne-au spus ca trebuie platite. Noi nu aveam aceasta suma de bani foarte mare. Am fost ajutati si de alte persoane ca sa le putem plati si s-a confirmat ca Mirela are si trombofilie. Dupa externare va trebui sa vina timp de 3 luni, cate 10 zile, in fiecare luna, sa faca recuperare. Ca sa venim cu ea din comuna Coarnele Caprei in fiecare zi ne trebuie alti bani. Ea va avea nevoie permanenta de un tratament cu anticoagulante, pentru ca sufera de tromboza venoasa profunda, si de un regim special. Ne-au nenorocit fata”, a spus revoltat tatal Mirelei.

Medic: „Branula nu a fost pusa corect pe vas”

Pentru administrarea substantei de contrast este nevoie de inserarea unei branule de un anumit calibru in vena, in general, la pliul cotului. Substanta de contrast se administreaza in timpul investigatiei cu ajutorul seringii automate sau pe cale orala. Sefa Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi a precizat ca branula nu a fost pusa corect si substanta ajuns in exteriorul venei. Asta inseamna ca substanta s-a imprastiat printre muschi, tesuturi, tendoane, vase de sange. „Cunosc cazul, dar nu va pot oferi un punct de vedere. Substanta a mers paravenos. Branula nu a fost pusa corect pe vas. Medicul (dr. Gabriela Buhus, medicul care a efectat investigatia Mirelei – n.r.) examinator de la CT nu a putut sa-si dea seama. Copiii vin cu branula pusa din clinica. Asistentul din sectie pune branula. Pacienta avea branula pusa in clinica. Asistentul medical de la radiologie nu pune branula. La noi nu se monteaza branula la niciun copil”, a declarat dr. Elena Macsim, sefa Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala. Familia va depune plangere impotriva cadrelor medicale acuzate de culpa medicala.

Adauga un comentariu