National

Sociologul Mirel Palada la ”Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE despre ce se va întâmpla cu românii şi România în 2023 – VIDEO

Publicat: 04 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sociologul Mirel Palada la Dezbaterea Zilei  BZI LIVE despre ce se va întâmpla cu românii şi România în 2023 - VIDEO
Mirel Palada la BZI LIVE

Mirel Palada a discutat în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre ce se va întâmpla cu românii şi România în 2023.

Potrivit unui studiu, românii au resimțit mult mai puternic evenimentele din cursul acestui an: 83% dintre cetăţeni consideră că 2022 a fost un an prost pentru România, iar 61% sunt de acord că a fost un an prost pentru ei și familiile lor.

Mirel Palada în „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE

La „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Mirel Palada a vorbit în cadrul ediției din 4 ianuarie despre ce se va întâmpla cu românii şi România în 2023, în contextul în care ordinea globală şi raportul de forţe se schimbă.

„E foarte probabil să avem încă un an de război. Ce s-a întâmplat în 2023 nu va fi decât începutul unui război de mai mare substanţă. Începutul unui război rece, aşa cum am avut parte acum 50 de ani.

Suntem părtaşi unui astfel de conflict între Statele Unite ale Americii şi ţările din jurul său care formează OCDE şi China care a coagulat o alianţă comparabilă din punct de vedere militar. Lucrurile s-au schimbat. Ţările BRICS vin să solicite o renegoicere a balansului de echilibru şi spun că trebuie să aibă un loc la masa bogaţilor.

2023 cu siguranţă va vedea accelerarea acestei tensiuni geostrategice. România a ales să fie de partea ţărilor dezvoltate. Suntem o ţară satelit, însă România a beneficiat de pe urma alinierii cu această alianţă din zona ţărilor NATO. A câştigat ceva, a pierdut ceva. Indiferent dacă ne convine, facem parte din acest joc global.

Germania şi Uniunea Europeană sunt un soi de aliat reticient care cu gura este alături de efortul mondial al SUA de a intra în acest conflict cu China, care trebuie oprită. În Europa germanii zic „da, cum să nu”, dar Germaniei îi vine destul de greu să se rupă de relaţia cu Rusia de unde beneficiază de hidrocarburi ieftine. Rusia primea tehnologie, iar Germania primea gaz şi îşi permitea să aibă competivități.

Germanilor nu le convine felul în care s-au integrat economic cu China. Ar face orice să nu rupă această legătură privelegiată. Acum vin americanii şi le zic nu e bine cu chinezul. Hai înapoi în Germania şi lăsaţii pe ăia să se descurce. Americanii încearcă să pună capăt acestei curse de dezvoltare a Chinei, iar germanii calcă apa. Este unul din lucrurile care defindesc politica Uniunii Europene.

Această tensiune va defini şi anul care vine. Germania şi Franta n-au ce să facă în acest confict între ţările BRICS şi ţările occidentale. Vor încerca să păstreze un post de legătura”, a subliniat Mirel Palada.

Mirel Palada: „Tefeleii încă nu şi-au revenit”

În „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Mirel Palada a vorbit și despre atitudinea românilor în această perioadă.

„Tefeleii întotdeauna merg mai departe. Tefeleii încă nu şi-au revenit. Această catastrofă administrativă îi face pe tefeleii să tacă. Îmi pare rău că nu aţi văzut cum arată Bucureştiul acum, din punct de vedede al sărbătorilor. Vorbim de luminiţe. Bucureştiul se împarte în două: sectorul 1, care este un soi de Kamceatka şi restul. Bucureştenii nu sunt atât de proşti să nu înţeleagă asta.

Suntem deja în al treilea an. Ce să mai zică săracii tefelei? Mă mănâncă limba să le zic „dacă aţi fost dobitoci, rămâneţi dobitoci până la capăt”. Fiţi proşti până la urmă. N-au ce face. Ei nu sunt proşti, ei sunt foarte pătimaşi. În România sunt şi oameni proşti, şi oameni deştepţi. Tefeleii sunt foar naivi.

E specific unei generaţii crescute într-o bunăstare, mai răsfăţaţi, li s-au îngăduit multe. Au crezut că tot ce zboară se mănâncă. O să le vină mintea la cap. N-am nicio îndoială. Prea târziu, după ce au distrus România. Avem jumătate de Românie care zice „am fost dobitoc că l-am votat pe Iohannis”. Prea târziu. Ţara asta putea să ajungă mult mai bine”, a conchis Mirel Palada.

În „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Mirel Palada a analizat şi datele oficiale ale recensământului din România.

Adauga un comentariu