Șoferii care nu vor mai plăti taxa la ITP sunt cei care au sau vor să își cumpere anumite tipuri de mașini electrice. 14 producători de automobile au anunțat că vor oferi inspecții tehnice gratuite pentru vehiculele electrice. Iată ce condiții trebuie îndeplinite și cine va face inspecția mașinii gratuit.
Șoferii care nu vor mai plăti taxa la ITP!
Mai mulți producători de automobile vor oferi inspecții tehnice gratuite la mașinile electrice. Hyundai, Kia, Volkswagen-Audi și Jaguar Land Rover vor face inspecții gratuite pe tot parcursul anului. Porsche și Polestar urmează să înceapă serviciul în iunie. GM Korea, Tesla și BMW se vor alătura în iulie, fiind urmate de Mercedes-Benz și Volvo în august 2025. Stellantis a început inspecțiile în aprilie, în timp ce KG Mobility și Renault Coreea au început în luna mai și vor continua până la sfârșitul anului.
Șoferii trebuie să știe că inspecția acoperă componente cheie de siguranță, inclusiv starea bateriei de înaltă tensiune și a sistemului de răcire. Tehnicienii vor verifica dacă există daune externe, cum ar fi impactul asupra părții inferioare a bateriei, și vor efectua reparații, dacă se constată anomalii. Vehiculele cu versiuni mai vechi ale sistemului de gestionare a bateriei vor primi o actualizare de software pentru a îmbunătăți monitorizarea bateriei. Serviciul gratuit de ITP va include și o verificare a rechemării în fabrică pentru a se asigura că sunt luate toate măsurile de siguranță necesare. Prin urmare, cei care dețin mașini electrice de la unul din cei 14 producători de automobile sau au de gând să își cumpere o mașină electrică vor beneficia de servicii gratuite la ITP.
Sancțiuni pentru cei care circulă cu ITP-ul expirat
La fiecare Inspecție Tehnică Periodică (ITP), vehiculele sunt supuse unei verificări riguroase, iar în cazul în care inspecția relevă probleme grave, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină la service cu documentele necesare pentru o nouă evaluare. Principalele componente verificate la ITP sunt: sistemul de frânare (discuri și plăcuțe), conductele de frână, sistemul de direcție, anvelopele, caroseria pentru rugina vizibilă, toate luminile (faruri, semnalizare, lumini de frână), starea parbrizului și ștergătoarele, combustibilul și uleiul de motor, funcționarea corectă a centurilor de siguranță și a claxonului.
Legea interzice circulația cu mașina avariată mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei, iar nerespectarea acestei reguli poate duce la pierderea dreptului de a circula pe drumurile publice cu vehiculul respectiv. Șoferii care nu respectă aceste reguli esențiale de siguranță rutieră nu vor trece de ITP și riscă amenzi drastice.