Șoferii care trebuie să meargă de urgență la service sunt cei care nu au făcut schimbul de ulei și au filtrele auto uzate. Unul dintre cele mai importante aspecte ale reviziilor periodice îl reprezintă verificarea și înlocuirea filtrelor auto, componente esențiale pentru funcționarea eficientă și sigură a motorului. Acestea se schimbă obligatoriu la mașină!
Șoferii care trebuie să meargă de urgență la service!
Înlocuirea filtrelor auto este obligatorie pentru șoferi. Toate aceste filtre au o durată de viață limitată, iar ignorarea înlocuirii lor la timp poate duce la uzura prematură a motorului, la creșterea consumului de combustibil și chiar la apariția unor defecțiuni costisitoare. Pe lângă schimbul de ulei, este obligatorie înlocuirea celor patru filtre principale: filtrul de aer, filtrul de ulei, filtrul de combustibil și filtrul de polen.
Schimbarea filtrelor la timp nu doar că prelungește viața mașinii, ci și oferă șoferului siguranța că motorul funcționează în cele mai bune condiții. Mecanicii auto îi îndeamnă pe șoferi să facă aceste schimburi periodice, mai ales la trecerea de la un anotimp la altul.
Ce trebuie să facă șoferii înainte de a merge la ITP
Înainte de a merge pentru a face ITP-ul, șoferul trebuie să se asigure că are toate documentele necesare: asigurarea obligatorie valabilă, cartea de identitate a vehiculului, cartea de identitate personală și certificatul de înmatriculare în original. La fel de importantă este și starea în care se află mașina atât pe interior, cât și pe exterior. Autovehiculul trebuie să fie curat pentru a permite o bună inspecție.
La fiecare Inspecție Tehnică Periodică (ITP), vehiculele sunt supuse unei verificări riguroase, iar în cazul în care inspecția relevă probleme grave, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină la service cu documentele necesare pentru o nouă evaluare. Principalele componente verificate la ITP sunt:
- Sistemul de frânare (discuri și plăcuțe).
- Conductele de frână.
- Sistemul de direcție.
- Anvelopele.
- Caroseria pentru rugina vizibilă.
- Toate luminile (faruri, semnalizare, lumini de frână).
- Starea parbrizului și ștergătoarele.
- Combustibilul și uleiul de motor.
- Funcționarea corectă a centurilor de siguranță și a claxonului.
Legea interzice circulația cu mașina avariată mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei, iar nerespectarea acestei reguli poate duce la pierderea dreptului de a circula pe drumurile publice cu vehiculul respectiv. Șoferii care nu respectă aceste reguli esențiale de siguranță rutieră nu vor trece de ITP și riscă amenzi drastice.
Pentru o programare la RAR, conducătorii auto trebuie să țină cont de noile reguli. Astfel, datele introduse în sistem trebuie să fie cele corecte. În caz contrar, șoferii vor pierde programarea. După implementarea noilor reguli, datele privind identificarea autoturismului trebuie introduse cu atenție în sistemul RAR. Seria de șasiu, ora sau data programării, precum și reprezentanța vizată vor fi comunicate operatorilor call center sau introduse în baza de programări. În situațiile în care cerințele nu sunt respectate, șoferii pot pierde programarea.
„Orice eroare legată de seria de șasiu, ora și data programării, reprezentanța aleasă sau activitatea selectată atrage după sine imposibilitatea efectuării prestației. Mai exact, atunci când faceți programare online sau cu ajutorul operatorilor noștri ”call center”, verificați acuratețea datelor furnizate, altfel, odată ajunși la programare nu veți putea beneficia de prestarea activității. Mai multă atenție vă va scuti de un drum făcut degeaba până la reprezentanța noastră.”, au anunțat reprezentanții Registrului Auto Român.
Șoferii trebuie să schimbe periodic anumite piese la mașină și să se asigure că circulă în siguranță pe drumurile publice. Pe lista componentelor care trebuie schimbate la trecerea de la un sezon la altul se află uleiul, dar și filtrul de aer, filtrul de ulei, filtrul de combustibil și filtrul de polen.