Educatie intima

Sonoelastografia, investigatia care diferentiaza un nodul la san benign de unul malign

Publicat: 08 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sonoelastografia investigatia care diferentiaza un nodul la san benign de unul malign
sonoelastografia

Sonoelastografia este o metoda mai noua de diagnostic care ajuta la prevenirea si depistarea cancerului de san. Este o investigatie care evalueaza elasticitatea tesutului mamar sau a formatiunilor tumorale depistate. Nu inlocuieste mamografia sau ecografia mamara, ci le completeaza, uneori fiind esentiala pentru diferentierea intre un nodul mamar benign si unul malign.

Sonoelastografia este o metoda complementara ecografiei care masoara elasticitatea unei leziuni comparativ cu tesutul sanatos. Astfel, ajuta la diferentierea unui nodul/tumori benigna de una maligna. Metoda se bazeaza pe raspunsul diferit al tesutului la compresie. In general, tesutul fibros revine la starea initiala mai lent decat tesutul adipos sau muscular. Prin urmare, tesutul adipos se deformeaza mai usor. Majoritatea tumorilor maligne (canceroase) sunt mai dure, rigide si mai putin mobile. In comparatie, nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi si se deplaseaza mai mult.

Nu se poate face fara ecografia standard. De fapt, sonoelastografia este de fapt o tehnica ecografica speciala. In softul ecografului este incorporat un modul special, care permite masurarea rapida a elasticitatii zonei mamare la aplicarea unei compresii.

Sonolelastografia: avantaje

Sonoelastografia este neinvaziva, non-iradianta, nedureroasa si poate fi efectuata oricand, indiferent de perioada ciclului menstrual. Poate fi efectuată la orice varsta, de catre femeile gravide, dar si perioada de alaptare. Este o metoda valoroasa de investigare pentru ca este aplicabila tumorilor de dimensiuni mici, sub 1 cm. Asta implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv inceperea unui tratament in stadiu incipient). De asemenea, micsoreaza semnificativ necesitatea biopsiilor.

Sonoelastografia mamara completeaza ecografia, respectiv mamografia, mai ales in cazul nodulilor aflati in zona „gri”. Sunt acei noduli cu cod BI-RADS 3 si 4, care nu au caracteristici tipice de benignitate sau malignitate. Metoda nu este indicata in cazul formatiunilor voluminoase, in cazul evaluarii zonelor postoperatorii sau in fibroze accentuate.

Sensibilitatea metodei este de 69% fata de 58% a ultrasunetelor; elastografia asociata cu ecografia ajunge la sensibilitate 95% si specificitate 99%. Cele mai bune rezultate sunt obtinute la leziuni mai mici de 15-20 mm.

Interpretarea rezultatului

In evaluare, este luat ca referinta tesutul normal, iar duritatea nodulului este raportata la tesutul glandular din jur. Ea este reprezentata in imagini cu ajutorul scalei de culori. Albastru intens semnifica duritate crescuta, iar rosul si verdele sunt asociate cu nodulii moi, benigni, cu diferite grade de elasticitate.

Evaluarea gradului de elasticitate a tesutului mamar se face prin intermediul unui scor numit UENO-INOH. Astfel, se obtine unul dintre cele cinci rezultate: leziune elastica, leziune cu elasticitate neomogena, leziune elastica la periferie si dura in centru, leziune dura, leziune si tesut mamar dure.

Sonoelastografia: dezavantaje

Prin cresterea presiunii aplicate asupra sanului in momentul investigatiei poate fi influentata atat imaginea elastografica, cat si scorul de elasticitate. Pentru a obtine imagini si scoruri cat mai reale, trebuie aplicata o presiune usoara si constanta asupra sanului. Asta presupune abilitate si multa experienta din partea tehnicianului. Sigur, conteaza si performantele aparatului cu care se realizeaza sonoelastografia.

Adauga un comentariu