Leontina Văduva și Cătălin Răducanu și-au continuat Turneul Național „Bella Voce, Bella Musica” cu un recital la Iași. Soprana Leontina Văduva interpretează pentru prima dată în cariera sa, într-un turneu de acest gen, piese din repertoriul unor interpreți celebri. Sute de oameni au fost prezenți la concertul de marți, 4 februarie 2025, pe Holul de Onoare al Palatului Culturii.
Turneul Național „Bella Voce, Bella Musica”, susținut de soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu, a continuat la Iași cu sute de spectatori
Turneul Național „Bella Voce, Bella Musica” a fost deschis cu o reprezentație la Ateneul Român din București, urmând ca, după recitalul de la Iași, artiștii să continue acest program diversificat în Deva și Brașov.
Leontina Văduva și Cătălin Răducanu și-au propus, în cadrul acestui turneu, să spargă barierele culturale dintre stilurile muzicale într-o călătorie de la operă, la șansonetă, romanță și folclor.
„Doresc să transmit publicului dragoste, iubire de oameni, iubirea de frumos și a tuturor genurilor muzicale. Această trecere prin toate genurile muzicale va fi alături de Cătălin Răducanu, care este pianist concertist și pianist de jazz. Am făcut un program în care am inclus Verdi și Rossini, dar și șansonetele lui Edith Piaf, și romanțe, printre care cea celebră, cântată de Ioana Radu, «Nu se poate», și câteva melodii românești foarte cunoscute, din repertoriul Mariei Tănase. Ne plimbăm, astfel, prin toate stilurile muzicale”, a povestit soprana Leontina Văduva.
Cei doi artiști interpretează, în cadrul turneului, lucrări compuse de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Joseph Kosma și Kurt Weill. Programul include și melodii românești nemuritoare, romanțe ale Ioanei Radu sau cântece ale Mariei Tănase. Leontina Văduva mărturisește cum experiența trăită alături de mama sa, celebra cântăreață de muzică populară, Maria Ciobanu, a ajutat-o să jongleze între genurile muzicale.
„La început, sigur, mi-a fost un pic teamă dacă o să fiu capabilă să trec de la operă, la aceste genuri, dar experiența trăită alături de mama, ani de zile, cu folclorul m-a ajutat. Cred că, atunci când iubim muzica atât de tare și iubim ceea ce facem, nu ne este chiar atât de greu, ne adaptăm. Există provocări tehnice și artistice, absolut. Dintotdeauna, cine cântă operă, mai greu cântă stilul acesta de muzică, că e folclor sau șansonetă. Este clar că sunt unele lucruri pur tehnice care intervin în prepararea sunetului și în efectul sonor”, a adăugat soprana.
Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu au o chimie muzicală specială
Cei doi muzicieni nu sunt la prima întâlnire artistică, ei au susținut, în anul 2024, alte trei recitaluri împreună, la Lausanne, Paris și București. Prin intermediul concertelor pe care le-au realizat împreună, cei doi artiști au reușit să construiască o chimie muzicală aparte, care este împărtășită publicului cu fiecare ocazie.
„Cătălin este un pianist excepțional, cu o sensibilitate aparte. Pot spune că am avut această chimie muzicală instantaneu, când am cântat prima oară împreună, și cred că și el mă simte pe mine, și eu pe el, și atunci, totul curge de la sine, muzica fiind mult mai fluidă. Eu nu aștept decât să le împărtășesc dragostea mea pentru cânt și să încerc să fac plăcut acest recital și să îi bucur pe toți cu tot ceea ce voi cânta”, a spus soprana Leontina Văduva.
Această călătorie muzicală a fost reprezentată, în primul recital al acestui turneu, prin alternarea țambalului cu a pianului. Pentru că acest instrument muzical este greu de transportat, publicul ieșean nu a simțit dinamica acestei alternări. Cu toate acestea, experiența pe care pianistul Cătălin Răducanu o are a făcut ca lipsa țambalului să nu fie simțită.
„În seara aceasta (n.r. – marți 4 februarie 2025) nu se va alterna pianul cu țambalul, pentru că este foarte greu să îl transporți. Cred că, deja, Cătălin este capabil să sugereze chiar și cu pianul acordurile unui țambal”, a adăugat aceasta.
Cei doi muzicieni au reușit să ofere publicului ocazia de a asculta artiști renumiți și de a experimenta programe unice care sparg barierele culturale și oferă o experiență muzicală memorabilă.
„Este o onoare, o provocare și o mare plăcere să cânt alături de soprana Leontina Văduva, cu care am mai interacționat, și avem o comuniune și o comunicare excepțională din punct de vedere muzical. Este o plăcere și sunt absolut convins că va însemna un progres real pentru dezvoltarea mea ca artist. Cred că diversitatea și versatilitatea stilistică este importanța acestui concert în contextul cultural actual al României. Avem un repertoriu foarte variat, pornind cu muzica clasică, până la câteva șansonete franțuzești ale lui Edith Piaf, și încheiem cu folclor. Este un program foarte divers și cred că în peisajul muzicii culturale românești ocupă un loc original”, a povestit pianistul Cătălin Răducanu.
Sute de oameni au fost prezenți la recitalul din cadrul Turneului Național „Bella Voce, Bella Musica”, desfășurat pe Holul de Onoare al Palatului Culturii. În cadrul acestui eveniment, pentru prima dată în cariera sa, Leontina Văduva a interpretat piesele unor artiști celebri, alături de Cătălin Răducanu.