Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță că toți directorii de școli din România pot fi demiși dacă aceștia nu îndeplinesc anumite standarde de calitate. Ministrul explică faptul că și procedura de angajare a directorilor va fi schimbată.
În lună martie 2022 au fost publicată, la nivel de judeţ Iași, rezultatele concursului de directori din mai multe unităţi de învăţământ din Iași.
Sorin Cîmpeanu va demite directorii de școli din România care nu oferă calitate
Într-o intervenţie publică, Sorin Cîmpeanu a explicat faptul că directorii de școli din România care nu oferă o minimă calitate, un minim standard, vor putea fi demiși. Legea reprezintă o premieră în țară unde nu exista această posibilitate. Ministrul punctează că standardul minimal trebuie să fie respectat în orice școală din România pentru că reprezintă interesul elevilor, dar și al profesorilor:
„Există pentru prima oară menționată în lege – nu ne face plăcere, dar este o realitate – posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală în situația în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate. Este o legătură directă între asigurarea calității în interesul elevilor în fiecare școală și responsabilitatea directorului acelei școli”, a spus, marți, Cîmpeanu, în cadrul prezentării noilor legi ale Educației.
Tot ca o noutate, ministrul Cîmpeanu vorbește despre schimbarea procedurilor de numire a directorilor și directorilor adjuncți din unitățile de învăţământ. Acesta puntează faptul că întreg procesul va fi profesionalizat şi că va cuprinde mai multe etape, printre care o evaluare motivațională:
„Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde următoarele etape: o evaluare motivațională în cadrul căreia se testează capacitățile și aptitudinile candidaților. Se realizează de către comisia de concurs și specialiști în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne”, a afirmat Cîmpeanu.
Ungaria investește mai mult decât România în şcolile din Transilvania
Nu este nicio necunoscută situația educației din România unde majoritatea şcolilor din zona rurală au wc-ul în curte. Ungaria a ajuns să investească mai mult decât România în şcolile din Transilvania. Recent, un oficial din Guvernul Ungariei a afirmat faptul că în Transilvania exista un ciclu complet de învăţământ în limba maternă, de la creșe până la universități. Ba mai mult, datorită Guvernului ungar au fost construite peste 100 de şcoli și renovate sute de alte unități de învăţământ. Investiția totală făcută de Guvernul Ungariei în educația din România se ridică la suma de 82 de milioane de euro, în doar 5 ani jumătate:
„Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la creşă până la universitate”, a anunțat sâmbătă Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei premierului ungar, transmite Rador, care citează agenția de presă MTI.
Vom vedea dacă decizia lui Sorin Cîmpeanu legată de directorii de școli din România va influența pozitiv calitatea actului educațional.
Dom ministru, vrei profesori dedicati ? Plateste-i! Apara-le demnitatea si nu-i terfeli in noroi!