Actualitate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță vacanțe mai scurte pentru toţi elevii

Publicat: 28 iun. 2021
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației face o declarație la Guvernul României
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că învăţământul dual este cea mai bună formă de organizare a învăţământului profesional, precizând că acesta trebuie să rămână o responsabilitate a statului

Ministrul Educaţiei a anunţat, într-o conferinţă faptul că din toamnă anului 2020, elevii ar putea avea vacante mai scurte. Sorin Cîmpeanu  a anunţat că a făcut o propunere în acest sens iar dacă va fi acceptată, milioane de elevi vor avea parte de un an şcolar mai lung.

În altă ordine de idei, Sorin Cîmpeanu a arătat faptul că România este printre ultimele țări la nivel european în ceea ce privește durata cursurilor.

Sorin Cîmpeanu propune prelungirea duratei cursurilor şi scurtarea vacanţei

În declaraţia oficială făcuta, ministrul Educaţiei a menţionat că propunerea pe care o va face este de a prelungi durata studiilor şi scurtarea vacanţei. Această propunere, dacă va trece, îşi va face simţită prezenţa în anul şcolar 2021-2022.

” Structura anului şcolar pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamnă anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a afirmat ministrul Educaţii, duminică seară, la Digi 24.

Vor avea elevii o vacantă doar de o lună, vara?

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă acceptă propunerea fostului ministrul, Daniel Funeriu referitor la reducerea vacanţei de vară la o lună. Ministrul Educaţiei nu a oferit un răspuns concret subliniind că toate propunerile sunt pe masă. Altfel spus, acesta a spus că, implicit o creștere a duratei cursurilor înseamnă o perioadă mai mică de vacantă de vară.

„Nu ştiu şi nu vreau să vă răspund acum (cu privire la ipoteza unei vacanţe de vară de o lună, – n.r.). Nu mă antepronunţ, dar cu siguranţă vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă”, afirmă Cîmpeanu.

În prezent conform ministrului, perioada anului şcolar durează, în România, 34 de săptămâni, fiind una mai scurtă decât în multe ţări europene. Astfel, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România.

Sorin Cîmpeanu susține educația sexuală în şcoli

În altă ordine de idei, într-o declaraţie recentă, ministrul Educaţiei s-a arătat un susţinător a educaţiei sexuale în şcoli. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre acest lucru spunând că România are nevoie de o asemenea materie

„Sunt dezbateri în coaliție, punctul meu de vedere este extrem de clar: educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în 2015 la ora de religie”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit mediafax.ro.

O altă declaraţie a ministrului a constat în faptul că în şcolile din România este nevoie de specialişti în partea de consiliere a elevilor. În acest sens, ministrul a afirmat faptul că se vor face 7000 de angajări şi că s-a pus pe masă o colaborare cu universităţile din România pentru a-i instrui pe specialişti.

Adauga un comentariu