National

Sorin Cîmpeanu: ”Problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută”

Publicat: 08 sept. 2020
Sorin Cîmpeanu: ”Problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută”
Sorin Cîmpeanu: ”Problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută”

Sorin Cîmpeanu: ”Problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută”. Marți, 8 septembrie 2020, Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), a transmis că majoritatea universităților au decis să facă doar cursuri online, astfel multe seminarii se vor realiza în mediul virtual. În ceea ce privește situația lucrărilor practice, a laboratoarelor și a proiectelor, va fi necesară prezența fizică a studenților. Cu toate acestea, se discută problema deschiderii căminelor studenţeşti, de care multă lume se teme.

„În învăţământul universitar există o serie de particularităţi care diferenţiază acest nivel de învăţământ de învăţământul preuniversitar. Prima ar fi aceea a existenţei autonomiei universitare. Cea de-a doua ar fi faptul că în învăţământul superior avem ore de curs şi de aplicaţii. În învăţământul preuniversitar există ore. Cele mai multe universităţi, din această perspectivă, au luat decizia – la momentul la care vorbim, o să vedem ce se întâmplă până la deschiderea anului universitar -, de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică.

Există şi alte universităţi, nu multe, care au luat deja decizia de a derula toată activitatea online. Este vorba mai ales de universităţile care nu au în planurile de învăţământ ore de laborator, lucrări practice sau proiect. Deci, este vorba despre universităţi care şcolarizează îndeosebi în programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman”, a spus preşedintele CNR.

Sorin Cîmpeanu: ”Problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută”

Conform acestuia, cazarea studenților în cămine reprezintă o mare problemă în contextul actual, deoarece ar putea reprezenta mari focare de coronavirus.

„A treia diferenţă este aceea că, în universităţile româneşti, în anul universitar trecut, au fost cazaţi aproape 100.000 de studenţi. În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută. În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare.

În al doilea rând, unele universităţi, precum este cea pe care o conduc – USAMV Bucureşti, au decis deja că vor caza doar studenţi care vin cu un test COVID negativ. Vor fi primiţi în campus, vor fi cazaţi doar în măsura în care testul COVID va fi negativ. Discutăm de acoperirea costurilor de testare pentru studenţii USAMV Bucureşti care vor fi cazaţi. Gândiţi-vă că este vorba despre sume foarte mari pentru o singură testare. Cazarea se face în zilele de 28 şi 29 şi 30 septembrie. Deci, pe parcursul a trei zile, vor fi testaţi toţi studenţii care au cereri de cazare.

Dacă ai 10.000 de studenţi, la un cost de circa 100 de euro pe test, înseamnă deja 1 milion de euro – o singură testare. Dacă se va solicita testarea la intervale mai mult sau mai puţin distanţate, mă tem că nu vor exista resurse pentru acoperirea acestor costuri nici din partea universităţii, nici din partea studenţilor în mod evident. Aceasta este o altă particularitate”, a spus Cîmpeanu.

Rămâne extrem de complicată problema cazării studenţilor în căminele studenţeşti

Sorin Cîmpeanu este de părere că în universităţile româneşti şi în universităţi, în general, există spaţii de învăţământ şi cercetare mult mai generoase decât în învăţământul preuniversitar.

„A patra particularitate ar fi aceea că în universităţile româneşti şi în universităţi, în general, există spaţii de învăţământ şi cercetare mult mai generoase decât în învăţământul preuniversitar. Deci, pe baza autonomiei, pe baza resurselor, pe baza specificului orelor de curs şi de aplicaţie, să spunem că problema este mai puţin acută în universităţi decât în învăţământul universitar, însă rămâne extrem de complicată problema cazării studenţilor în căminele studenţeşti în condiţii de siguranţă, relativ la starea de sănătate a studenţilor şi, bineînţeles, mai apoi, a cadrelor didactice cu care aceştia firesc urmează a interacţiona”, a mai spus Cîmpeanu.

La Brașov, în zilele de 18 și 19 septembrie se va desfășura o întâlnire a rectorilor. La ea pot participa toate persoanele care sunt implicate în procesul de educație.

„Vom vedea în data de 19 septembrie care sunt cele mai potrivite măsuri care se pot adăuga pentru a deschide anul universitar în condiţii de siguranţă – cât mai ridicată – a studenţilor, cadrelor didactice şi întregului personal din universităţile româneşti”, a adăugat preşedintele CNR.

Adauga un comentariu