National

Sorin Cîmpeanu susţine proiectul Ministerului Sănătăţii prin care se intenţionează testarea COVID-19 în şcoli: „Avem însă nevoie de personal”

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sorin Cîmpeanu susţine proiectul Ministerului Sănătăţii prin care se intenţionează testarea COVID-19 în şcoli Avem însă nevoie de personal
Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării

Miercuri, 3 februarie, într-o conferinţă de presă de la Palatul Victoria, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a arătat că susţine proiectul Ministerului Sănătăţii prin care se intenţionează testarea COVID-19 în şcoli cu teste antigen. Cu toate acestea, el precizează este nevoie de personal medical pentru realizarea acestor proceduri.

„Aceste teste antigen există, nu trebuie achiziţionate. Avem însă nevoie de personal, pentru că tot personalul cu competenţe medicale angajat în Ministerul Educaţiei e constituit din 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Personalul de medicină şcolară din Ministerul Sănătăţii e constituit din 788 de medici de medicină generală, dacă nu mă înşel, plus ceva mai mult de 500 medici stomatologi şi peste 3.000 de asistenţi medicali. În total, personalul cu competenţă este de 5.000 de persoane, cu competenţe medicale. 5.000 de persoane pentru 17.000 de şcoli cu personalitate juridică-structuri arondate.

E nevoie de personal medical nu numai pentru administrarea testelor, pentru că testarea este un act medical şi nu unul educaţional. Este nevoie de personal medical şi pentru eventuale situaţii nedorite în care într-o fază, în timpul orelor de curs, apar 1, 2, 3, 4 cazuri de copii care prezintă simptome – repet, în timpul orelor”, a spus Cîmpeanu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat dacă sunt suficiente teste şi personal pentru unităţile de învăţământ.

Sorin Cîmpeanu: „Atâta vreme cât şcolile n-au funcţionat, nu a fost nevoie de acest personal medical în şcoli”

El a completat că susţine ideea reîntoarcerii în şcoli a personalului medical detaşat la DSP-uri.

„Atâta vreme cât şcolile n-au funcţionat, nu a fost nevoie de acest personal medical în şcoli şi au putut să-şi aducă aportul în DSP-uri. Este o problemă a DSP-urilor pentru a compensa lipsa acestora. Un lucru foarte important, insistăm ca pe site-ul Ministerului Educaţiei să fie afişat acel link din care orice profesor, elev, părinte să ştie care este evoluţia, ce va urma săptămânile viitoare”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că testarea elevilor se va face cu acordul părinţilor.

Sorin Cîmpeanu: „Testarea elevilor este un proiect ce ține de Ministerul Sănătății”

Ministrul a vorbit despre testarea COVID-19 a elevilor și a declarat că instituția pe care o conduce nu poate derula acest proiect, deoarece nu există suficienți medici școlari pentru a putea susține o campanie de acest fel.

Într-o conferință de presă susținută la sediul Partidului Național Liberal, ministrul a subliniat că există doar 113 medici de medicină școlară pentru un total de 17.000 de școli.

„Testarea elevilor este un proiect ce ține de Ministerul Sănătății, este un proiect al Ministerului Sănătății, pe care noi, cei din Ministerul Educației, îl susținem cu toată forța.

Dar forța noastră este scăzută, deoarece sunt doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistenți medicali, care, în momentul în care vorbim, își desfășoară activitatea la DSP – pentru toate cele 17.000 de școli cu personalitate juridică și structuri arondate.”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu la sediul Partidului Național Liberal.

Acesta a dat de înțeles că proiectul de testare COVID-19 a elevilor în școli ar trebui implementat de Ministerul Sănătății.

”Nu avem competențe pentru testare și vaccinare în Ministerul Educației” – a repetat acesta.

Adauga un comentariu