Actualitate

Sorin Iacoban: Autoritățile publice locale trebuie să recunoască oficial meritul cadrelor medicale ieșene care luptă în prima linie împotriva pandemiei (P)

Publicat: 27 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sorin Iacoban Autoritățile publice locale trebuie să recunoască oficial meritul cadrelor medicale ieșene care luptă în prima linie împotriva pandemiei P
Sorin Iacoban îi transmite lui Mihai Chirica faptul că Primăria este instituție publică, nu partid politic, și nu ar trebui implicată în campania electorală prin «lansarea» unor proiecte care nu vor fi realizate niciodată

La nivel național, până la finalul săptămânii trecute, 5,4 % dintre persoanele infectate cu SARS COV2 de la începutul pandemiei erau cadre medicale. Adică 4.266 de cadre medicale se infectaseră cu coronavirus, cele mai multe dintre ele în timpul exercitării profesiei. Și-au făcut datoria, chiar dacă nu au  avut întotdeauna la îndemână suficient echipament de protecție, care trebuia asigurat de către Ministerul Sănătății.

În majoritatea spitalelor ieșene au fost cazuri de  cadre medicale infectate, lucru care a dus la  perturbarea majoră a activității, din cauza lipsei de  personal suplimentar.

În discuțiile cu profesioniștii  din domeniu, am aflat realități impresionante despre cum se duce lupta antipandemie: personal prea puțin care lucrează în ture lungi și epuizante, acumularea unor cantități mari de transpirație în cizmele de protecție ca urmare a purtării combinezoanelor de protecție în spațiile în care este interzisă utilizarea aerului condiționat, erodarea psihică a celor care în permanență țin piept acestui virus extrem de periculos.  Disconfortul celor care lucrează cu bolnavi infectați este maxim, iar turele înseamnă pentru cadrele medicale o saună continuă.

Și anterior pandemiei, în România era o criză de personal medical. Acum, când trecem printr-o criză sanitară fără precedent, resimțim mult mai puternic nevoia de cadre medicale, iar  situația începe să ne afecteze direct pe fiecare dintre noi, indiferent de vârstă și de starea de sănătate.

Căutând soluții la aceste probleme, a rezultat că dincolo de salarizarea încă deficitară, comparativ cu cea din alte state europene, cadrele medicale resimt că statul român nu reușește să le motiveze, condițiile de muncă sunt nesatisfăcătoare, iar recunoașterea publică a eforturilor depuse este de cele mai multe ori, inexistentă.

Conducerile spitalelor încearcă să amelioreze situația luând diverse măsuri: reducerea programului, concedii reduse, efectuate prin rotație.

Dar noi, cei din comunitatea locală ce putem face? Pe lângă respectarea strictă a măsurilor de protecție reglementate, consider că în aceste  vremuri este nevoie să recompensăm eforturile depuse de cadrele medicale ieșene  implicate în salvarea vieților concetățenilor noștri infectați cu  SARS COV2.

Având în vedere dificultățile prin care au trecut membrii corpului medical ieșean în această perioadă și riscurile la care au fost supuși cei care au fost implicați direct în lupta împotriva COVID-19, solicit celor care încă mai conduc destinele Județului și Municipiului Iași, să facă un act oficial de recunoștință publică, prin acordarea de distincții oficiale pentru merite deosebite acestor cadre medicale, iar celor  mai merituoși să li se acorde distincția de cetățean de onoare, acest fapt implicând și scutirea de la plata impozitelor locale.

 

Sorin Avram Iacoban – candidatul PRO România la Primăria Iași

Adauga un comentariu